2023. október 5. csütörtökAurél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A könyvesbolt, amelyet meglepett a tömeg

Kiss Gábor 2014. február 20. 11:56, utolsó frissítés: 2014. február 21. 09:31

Szűknek bizonyult a kolozsvári Sapientia előtere az erdélyi kiadók könyveit forgalmazó IDEA Könyvtér megnyitóján. Nem mintha panaszkodnánk.


Szó szerint meglepte a szervezőket a tömeg, amely az IDEA Könyvtér könyvesbolt megnyitójára érkezett a Sapientia EMTE új kolozsvári épületébe. Meglepte, de a szervezők gyorsan feltalálták magukat: amikor úgy látták, hogy az egyetem előterében nem férnek el, akkor betessékelték a népes közönséget az Aulába.

Tonk Márton házigazda elmondta, örül, hogy nem csak az ifjúsági főváros kapcsán telik meg a terem, így a könyv iránti bizalom is megerősödött benne. A Sapientia kolozsvári karának dékánja az IDEA Könyvtér rövid történetét is felvázolta: Nagy Péter ötlete a Kolozsvári Magyar Napokon látott napvilágot, majd egy könyvstand lett belőle a Bocskai-ház előtt. Azonban, ha nincs Nagy Péter, akkor könyvesbolt sem lesz.
Tonk Márton szerint egy ilyen projekt volt ezelőtt 10 évvel a Sapientia egyetem is, amely szintén annak köszönhetően van ma, hogy emberek hittek benne. A könyvüzlet avatójával is alá akarják húzni, hogy valóban azt szeretnék, hogy az egyetem, a legősibb, eredeti tartalma szerint, ne csak egy oktatási intézmény, hanem a társadalmi, tudományos, közéleti események, élet motorja, kovásza legyen. „Azt szeretnénk, hogy Kolozsvár tudományos, közéleti központja ne csak a várfalakon belül legyen, hanem a Tordai útig terjedjen“ – zárta köszöntőjét a dékán.


Dávid Gyula irodalomtörténész szerint a reklámok világában az ember, a célközönség könnyen elvesztheti az értékítéletét. Éppen ezért a könyvesboltnak az lesz a legnagyobb kihívása, hogy az érdektelenséggel való szembeszállás mellett a reklámhadjáratban is helytálljon. Kiemelte azt is, hogy Nagy Péter elgondolásának az újdonsága abban van, hogy kihozta a könyvet a belvárosból, áthozta egy olyan helyre, ahol egy új szellemi központ ígérete, a Sapientia EMTE áll.


Nagy Péter, a könyvesbolt megálmodója elmondta, nem gondolták volna, hogy a Sapientia Tordai úti épületének az előtere szűkös lesz a megnyitóra. Sokan vakmerőnek, bátornak nevezték emiatt a kezdeményezés miatt, azonban egy hiánypótló boltról van szó, amely nem csak egy egyszerű magyar nyelvű könyvesbolt, hiszen kizárólag erdélyi magyar könyveket fog árulni. A már meglévő, központi boltokat kiegészítendő jött létre, alternatívát nyújtanak, és nem konkurencia akarnak lenni. Nagy Péter szerint a könyvesbolt csak egy mag, hiszen a körülötte lévő térben teljesülhet ki, itt könyvbemutatókat, beszélgetéseket is lehet szervezni a könyvek köré.

Az üzlet specifikuma ugyanakkor az, hogy nem csak a nagy, neves kiadók termékei vannak a polcon, hanem az olyan alapítványokra is nagy figyelmet fordítanak, amelyek csak pár kiadvánnyal rendelkeznek, és amely kiadványokat máshol nem lehet megkapni. Nagy Péter szerint az IDEA cégcsoport megkoronázása ez a bolt, ezzel kiteljesült az IDEA kínálata, és ezt tovább kell vinni, tovább kell gondolni, hinni kell abban, amit az ember csinál.

„Van egy nagyon érdekes tárgy a boltban, egy kézzel készített nyomdai prés, fából, Pattantyús Zoltán munkája. Nagyon kemény jelkép ez számunkra, benne van a szakma, egy könyv két anyag közé beszorítva. El tudjuk fogadni, hogy a világ fejlődik, a digitális könyv egyre nagyobb teret hódít, de számunkra ez nem alternatíva, csak kiegészítésként tudjuk elkönyvelni. A nyomtatott könyv nem fog a digitális könyv miatt eltűnni. Ez a nyomdai prés a Báthory István Elméleti Líceumban elindult nyomdász szakosztály műhelyéből került kölcsön a boltba. Ez egy erős szimbólum, a többi csak dekor, csak könyv“ – zárta beszédét Nagy Péter.

Az IDEA Könyvtérben többek között a Kallós Alapítvány, a Dónát Alapítvány, az Amaryllis Társaság, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet és az egyházak kiadványai is elérhetőek. A könyvesbolttal párhuzamosan egy online könyvesbolt is elindult, a https://ideakonyvter.ro/ címen.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS