2021. november 27. szombatVirgil
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Játéktérré vált az Ecsetgyár a Gogol-műhely után

2014. március 24. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Előadás helyet játszottunk, beszélgetés helyett vitaszínházat próbáltunk ki a Rerpresentation of the Other, valamint a Gogol InterPlayground műhely zárásaként.


Gogoli vacsorával, vitaszínházzal és közös játékkal zárul vasárnap az Ecsetgyárban a Representation of the Other című workshop, amelyen a Játéktér színházi portál szerzői, színinövendékek és teatrológusok vettek részt, valamint a cardiffi színésznövendékek, akikkel Skype-on tartották a kapcsolatot.

A kolozsvári esemény a Gogol InterPlayground társszervezésében jött létre, amely nemzetközi Gogol-átdolgozásokat, ennek mentén pedig a hatalomról, korrupcióról, elnyomásról való gondolkodást szorgalmaz, így kultúránként eltérő értelmezések, új szempontok érvényesülhetnek.

>>A Gogol InterPlayground nemzetközi blogja, ahová hamarosan kolozsvári jelenetek is felkerülnek
A beharangozott záró előadás valójában nem előadás, hanem interaktív játék lett, mert - mint mondták - inkább amellett döntöttek, hogy a közönséget is egy kicsit a workshopos hangulatba avassák be. A tervezett Revizor-jelenetek helyett számukra is az együtt dolgozás, a hangulat lett a fontos menetközben, és ezt akarták átadni; így körben állva beszélgethettünk szomszédunkkal nevünk eredetéről, és bemutathattuk őt a többieknek az alapján, amit megjegyeztünk róla, és kissé megismerhettük a finn és kanadai tagot is számláló műhelyeseket.Ian Staples, a cardiffi műhely irányítója néhány perc erejéig bejelentkezett Skype-on, majd vitára invitáltak: a vitaszínházzal 1-20 perc alatt elég nehéz megismerkedni, de megpróbáltuk. A felvetett kérdésekkel kapcsolatban állást kellett foglalni - szó szerint a fal mellett, a terem egyik vagy másik oldalán. Az érvelés során véleményt is lehet változtatni, ilyenkor át lehet vándorolni, és továbbgondolni a kérdéseket.

A Magyarországon már viszonylag bejáratott műfaj kipróbálásában olyan, igazából árnyalatokon múló, művészettel kapcsolatos kérdéseket feszegettünk, amelyek többször is véleménycserére késztették a résztvevőket, és egészen biztosan érdekes lenne komolyan, élesben, idő ráfordításával végigjátszani egy ilyen vitaszínházat.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS