2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Műveltség-többlet, avagy miért szorul a filozófia népszerűsítésre?

2014. április 03. 08:53, utolsó frissítés: 16:13

Tanulmányi napok, műhelybeszélgetések, filozófia a középiskolában, a kávéházban és fesztiválon: az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság idei programjai.


Tanulmányi napokat szervez április 8-12. között az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság, amely idén ünnepli alapításának ötéves évfordulóját. Az EMFT szakmai-tudományos, társadalmi-művelődési egyesület, amelynek fő célja a filozófiai hagyomány és műveltség ápolása és fenntartása, terjesztése és népszerűsítése. A Kolozsvár Társasággal közösen megszervezett tanulmányi napokra nemcsak a filozófia szakot végzett egykori és jelenlegi hallgatókat, tanárokat, hanem a társadalomtudományok, irodalom, történelem és eszmetörténet iránt érdeklődőket is várják.

A programba egy minikonferenciát is beillesztettek: 90 éve született a kolozsvári Tordai Zádor Kossuth-díjas író, filozófus, az erdélyi kartezianizmus történetének kutatója, a Ceausescu-rezsim nemzetiségpolitikáját bíráló, hírneves 1977-es Jelentés Erdélyből társszerzője. A filozófus munkásságáról kerekasztal-beszélgetés lesz Vajda Mihály és Mester Béla budapesti, illetve Angi István, Egyed Péter, Dávid Gyula, Kántor Lajos, Ungvári Zrínyi Imre, Veress Károly kolozsvári filozófusok részvételével.


A tanulmányi napok keretében előadás-sorozatot tart Takáts József pécsi eszmetörténész, a Pécs – Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik ötletgazdája. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke A román politizálás: hagyományok, sémák, politikusok, tipológia címmel tart előadást. A részletes program elérhető az Időgép.ro-n.

Az EMFT saját kiadványa a Többlet című folyóirat, amelynek legutóbbi számait (2013/1 – „mű, test, érzet”; 2013/2 – „a nagy ideológiák” – a posztmodern politikai valóságokban; 2014/1 – ELTE Doktori Iskola/Hermeneutika) bemutatják a tanulmányi napokon. A korábbi lapszámok tartalmát ezen a linken lehet böngészni.


Na de miért is szorul népszerűsítésre a filozófia?

Az erdélyi művelődésben és kultúrában mindig is alul- és rosszul reprezentált volt a filozófia – ennek oka egyrészt az, hogy az erre fókuszáló műhelyek soha nem tudtak folyamatosan tevékenykedni, másrészt a diktatúra idején ideológiai szerepbe kényszerült a filozófia: elvágták nyugati forrásaitól, illetve cenzúrázták az ilyen irányú alkotást. Az EMFT egyik célja visszaadni – vagy kivívni – a filozófia helyét és rangját a tudományos, vallásos, művészeti és politikai diskurzusok mellett és között.

Ki lehet tagja a társaságnak?

Az EMFT alapítói között vannak egyetemi és középiskolai oktatásban tevékenykedő szakemberek, diákok, doktoranduszok, a sajtó képviselői, a művelődés és a művészetek különböző területein dolgozó és alkotó emberek. Tagja lehet bárki, aki elfogadja az alapszabályzatot, az egyesület céljaival megegyező tevékenységet folytat és fizeti a tagsági díjat (lásd bővebben itt).

A konkrét célokon túlmenően (rendezvények szervezése, kiadói tevékenység, oktatás stb.) a tagoknak az EMFT alapelveit is tiszteletben kell tartaniuk, pl. azt, hogy a szervezet tevékenységében az emberi jogokat és az alapvető demokratikus szabadságjogokat követi és azok kiterjesztését képviseli, fellép mindenféle diszkrimináció ellen, és az interetnikus és interkulturális kapcsolatok fejlesztését szorgalmazza.

Filozófia a középiskolában

Az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság tagjai és támogatói az Iskola másként programban is részt vesznek; április 7-11. között Kolozsváron és más városokban előadásokat tartanak gimnáziumokban, ugyanakkor a program keretében az egyetemre látogató diákok lapszámokat és könyveket kapnak ajándékba. Az EMFT különösen fontosnak ítéli meg a filozófia és logika helyét a középiskolai oktatásban. Előtérbe helyezi a filozófiai és társadalomtudományi tárgyakat oktató középiskolai tanárok érdekvédelmét, képzését és szakmai továbbképzését, működik egy Középiskola-munkacsoportja, és deklaráltan vonzó rendezvényekkel kíván jelen lenni a középiskolákban is.

Filozófia a kávéházban

Szintén az EMFT szervezi Kolozsváron, a Bulgakov pincéjében havonta az Irodalom, filozófia, művészet beszélgetéssorozatot, amelynek legutóbbi kiadásában Demény Péter író, költő, szerkesztő beszélt a hálózatiság életérzéséről.

A sorozat témáit úgy választják ki, hogy az széles érdeklődési kört érintsen, ugyanakkor összművészeti és filozófiai megközelítést egyaránt nyerjen. Elméleti szövegek mellett irodalmi alkotásokat, filmeket is megbeszélnek, megvitatnak ezen a mindenki számára nyitott körön. Legközelebb április 15-én 18 órától Keszeg Anna és Soós Amália vezetésével a divat és hálózatiság szerepéről lesz szó az Y és Z generáció életmódja kontextusában.

Európa-nap

Jövő hónapban együttműködésben más szervezetekkel az EMFT tagjai Európa-napi előadásokat tartanak május 8-10. között, a részletes programot a rendezvény előtti napokban ismertetik. (Európa napja május 9. – Robert Schuman francia külügyminiszter 1950-ben e napon tett javaslatot az Európai Unió elődje, az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására.)

Filozófia a fesztiválon

Az idei Kolozsvári Magyar Napokon a Kincses Kolozsvár Egyesülettel együttműködésben saját sátorral vesz részt az EMFT, ahol könyv-és folyóiratbemutatókkal, valamint interaktív programokkal várják az érdeklődőket. Hallottál a Bretter-körről, de nem tudod, ki volt Bretter György? Akkor ne hagyd majd ki a Kolozsvári Filozófusok Itineráriumot. Az útitervben nemcsak emléktáblák és sírhelyek felkeresése szerepel: avatott idegenvezetőkkel látogathatsz el a városban egykor élt filozófusok életének különböző helyszíneire, iskolákba, lakásokba, könyvtárakba, szerkesztőségekbe, és érdekes információkat tudhatsz meg róluk. A 2014-re tervezett programokról és rendezvényekről még több információ itt (.pdf).

Hasznos linkek:
Erdélyi Magyar Filozófiai Társaság
BBTE Magyar Filozófiai Intézet

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS