2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Stockholm nyerte a TIFF nagydíját

Gál László, Rácz Tímea 2014. június 07. 20:32, utolsó frissítés: 2014. június 10. 10:20

Tavalyelőtt az Oslo, idén a Stockholm - valaki rendezzen két év múlva egy Koppenhágát, tuti nyerő lesz. Gyorsan lezajlott a díjátadó gála, néhány vicces pillanattal.


20:20 A vörös szőnyegre egyre érkeznek a meghívottak, mindjárt kezdődik a 13. TIFF zárógálája - ami persze nem azt jelenti, hogy vége van, holnap még mindig lehet filmet zabálni, és kell is, például a Boyhoodot. Ma este viszont átadnak egy csomó díjat; legjobban persze a nagydíjra vagyunk kíváncsiak, szorítunk is titokban egy-két filmnek. A versenyfilmekről három részben írtunk: 1., 2., 3.20:25 Amíg a kezdésre várunk, eszünkbe jutnak a tavalyi gála apró emlékei. Itt olvashatod el, amíg te is a kezdésre vársz.

20:31 Most kezdődne, de késés lesz.


20:45 Elkezdődött, Tudor Giurgiu meg közölte, hogy nem költözött el a gála, pedig tegnap este javasolták az egyik hotel úszómedencéjét. Simona Halepnek is szorít, aki most játszotta a Roland Garros-döntőt - de elvesztette, úgy látszik, Giurgiu még nem tudja.

20:50 Itt is az első díj, nem sokat teketóriáznak - a TV5 Monde és a francia intézeté: a Mood Indigo című filmnek.

20:52 Három projekt kapott támogatást utómunkálatokra, jelenti be Giurgiu. Három film rendezője jön ki megköszönni, és remélni, hogy jövőre már a kész filmmel állnak ugyanitt.

20:58 Még két készülőben levő film támogatását biztosítják a Transilvania Pitch Stop projektben.

21:01 Bemutatják a zsűriket, öt van belőlük: a Shadows Shortsé, a FIPRESCI, a román rövidfilmeké, a román nagyjátékfilmeké, valamint a versenyfilmeké. Utóbbiak tegnapelőtt kicsit standupoltak nekünk.

21:05 A FIPRESCI-díj jön, a bosszúfilmek egyikének az Eye for an eye szekcióban. És a Calvary nyer! Megérdemelte.

21:10
Shadows Shorts: Gaz Bailey minden filmet megdicsér, és bejelenti, hogy a Yardbird nyer. Ezt a Paat előtt láttuk vasárnap, egészen tetszett. A rövidfilmes tévécsatornán lehet majd megnézni.20:12 A Tízen a filmért színészei jönnek a színpadra. Itt mutattuk be őket.

21:14 Jön a közönségdíj, és Giurgiu elmondja az abszolút első tízben három román film van, és a második és az első sem olyan, aminek díjat lehetne adni: a Faust orgonakoncert, illetve a Cinema Paradiso című klasszikus tetszett a legjobban a közönségnek. Nyerni azonban csak versenyfilm nyerhet, így van egy másik top is: harmadik az Everything we loved, második a Quod Erat Demonstrandum - és az első a Still Life. Egyáltalán nem csodálkozunk ezen, szívszorító, kedves film, mi is a legjobbak közé pontoztuk.Itt van Uberto Pasolini rendező, aki átveszi a díjat, a köszönő beszédében meg kijelenti, hogy kell neki egy feleség, mert akkor hosszabb ideig tud itt lenni. Pasolini amúgy nagyon meghatódott a tegnap a filmje vetítése után.

21:22 Krzysztof Zanussi kapja az egyik életműdíjat. Viccesen megjegyzi, hogy Michael Kutza fesztiválja (a chicagói) már negyvenéves korában életműdíjat adott neki. Megkérdi, hogy vajon nem pocséklás-e időseknek adni a díjakat, mert a fiatalok érdemelnék inkább - és meg is válaszolja, hogy nem, mindenkinek szüksége van díjra.

21:25 A román filmnapok debütdíját Tudor Jiurgiu kapja. Nem, nem gépeltünk el semmit: Jurgiu, aki Cristian is, rohan fel Giurgiu mellé, lihegve, mert mint mondja, fenn ült a karzaton, biztosan abban, hogy úgyse nyer semmit, és nem kell kimennie a színpadra.

21:31 A legjobb román rövidfilm: Să mori de dragoste rănită. Iulia Rugină rendező nagyon boldog: még sosem nyert TIFF-en, pdig kábé hétszer jelölték, mondja.

21:36 A legjobb román nagyjátékfilm: Corneliu Porumboiu Al doilea joc címűje. Porumboiu nincs itt, de küldött egy filmet, amiben kábé annyira boldog, mint Droopy.21:40 A Stockholm színészei, Javier Pereira és Aura Garrido kapják a legjobb játékért a díjat. Pereira itt is van, nagyon örül. Tényleg zseniálisan játszottak.21:45 Michael Kutza jön átadni a legjobb rendezőnek járó díjat. Megint elmondja, hogy csak úgy vállalta, hogy idejöjjön, ha Drakulát is láthassa. Sokszor látta már a filmet, amelynek rendezőjét most díjazni fogja. Lengyel lesz. Tomasz Wasilewski az, aki a legérdekesebb haj díját is megkapja, viccel Kutza. Wasilewski tavaly is itt volt az In a Bedroommal, és azt mondja, ez az egyik legérdekesebb fesztivál, ahol valaha járt.21:47 Andi Moisescu a Mercedes nevében kiválóságdíjat ad át Florin Zamfirescunak. Zamfirescu szerint nehéz átvenni egy díjat, el tudja ugyan rejteni, hogy izgul, de attól még izgul.

21:50 A zsűri különdíja következik, Nik Powelltől és Szász Jánostól. Először két dicséretet jelentenek be: a Paat és a White Shadow nagyon bátor filmek szerintük.

Powell elmesél egy olyan viccet, amit mi Habsburg Ottóval ismerünk, ő meg egy tavaly díjazott osztrák filmrendezővel mondja, aki az Osztrák-Magyar Monarchiában nőtt fel (?), és amikor azt hallja, hogy osztrák-magyar focimeccs lesz, megkérdi, hogy kivel játszunk?

Szász meg köszönetmondás után vége bejelenti, hogy a Viktoria kapja a különdíjat.21:56 Bemutatják Debra Wingert, aki szintén életműdíjat kap. Winger, aki a palagáz-kitermelésről szóló Gasland-dokumentumfilmek producere is, ma sajtótájékoztatón az itteni kitermelési tervek ellen is beszélt.

Az életműdíj átvevésénél meg elmondja, hogy először azt hitte, hogy csak meghívott, aztán jött rá, hogy díjat is kap. Életműdíj helyett viszont Save the Big Screen Awardnak szeretné nevezni.22:06 Mihai Chirilov a színpadon. Megköszöni az HBO-nak a kalapját, és mindenki másnak minden mást, a zsűritől a filmkészítőkig. A versenyfilmek ismertetője után mostmár csak a nagydíj van hátra.

22:14 Giurgiu hiányolja Kelemen Hunort, aki nem tudott itt lenni. A nagydíjat meg Debra Winger adja át a Stockholmnak!

22:15 Ha már így alakult, bevallom, hogy amikor először megláttam a programban, hirtelen rácsodálkoztam, hogy de hát ez nem nyert már egyszer TIFF-et? Aztán rájöttem, hogy nem, az az Oslo volt. Azt hiszem, ezt hívják Helsinki-szindrómának.22:16 Rodrigo Sorogoyen veszi át ezt is, és elmondja, hogy ez már a második nemzetközi díjuk - az első a legjobb színészért volt ugye nem sokkal ezelőtt. Ezzel vége is a gálának, jó filmnézést kívánunk holnapra, találkozunk jövőre!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS