2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Terem: az erdélyi művészek tere, amely az alkotói képzelettel tágul

2014. július 09. 12:31, utolsó frissítés: 2014. július 16. 14:36

Divattervezők, képzőművészek, építészek egy helyen: négyen indultak, mostanra tizenhatan lettek, és folyamatosan bővül a fiatal erdélyi művészeket bemutató és támogató Terem.


A Terem erdélyi fiatal művészek kezdeményezésére létrehozott online felület, amelynek célja, hogy az erdélyi születésű fiatal művészek munkáit megismertesse a közönséggel, írják a honlapjuk ismertetőjében. De ez a kezdeményezés sokkal többről szól, mint a munkák bemutatása, mondja a kezdeményezés ötletgazdája, Benő Alpár.


A nagyközönség számára 2014 februárjától elérhető oldal

kitalálói először csak egy adatbázist szerettek volna létrehozni, ami összegyűjti az erdélyi születésű fiatal művészeket, és népszerűsíti őket. Az ötlet fiatal csíkszeredai művészektől származik, akik többek között arra kívántak megoldást találni, hogyan lehetne ebben a nehéz gazdasági helyzetben a kreatív és tehetséges fiataloknak jobb alkotói feltételeket biztosítani, illetve őket külföldről hazahívni. Továbbá hogyan lehetne elérni azt, hogy egy fiatal művész Erdélyben is megélhessen alkotásaiból, és ne kelljen külföldön munkát vállalnia, csakhogy fenntarthassa magát, és az alkotáshoz szükséges eszközöket meg tudja vásárolni. Az online felületet jelenleg önkéntes munkával tartják fenn, olyan lelkes fordítók, programozók, újságírók és fiatal művészek segítségével, akik a szabadidejük egy részét erre a munkára áldozzák.„Kezdetben mi hívtuk meg a fiatal művészeket, mostanra viszont már egyre többen keresnek meg bennünket, hogy felvételüket kérjék. A beválogatásnak egy nem szokványos módját választottuk. Arról, hogy ki kerül fel az oldalra, a Terem felületen szereplő tagok döntenek, döntés pedig csak a munkák/munkásság alapján születhet. Az elutasítást alaposan meg kell indokolni. Miközben szeretnének egy bizonyos színvonalat fenntartani, nem feledkezünk meg arról, hogy kiket is szolgálunk a felülettel, ezért a korábban elutasított fiatal művészek újra megpróbálhatják felvételüket az újabb munkák bemutatásával. Célunk segíteni, motiválni őket. Ha a jövőben úgy látjuk, hogy ez a zsűrizési eljárás valamilyen oknál fogva nem működőképes, természetesen változtatunk rajta. Még nagyon az elején vagyunk, tehát adódhatnak hibák, hozhatunk rossz döntéseket”, magyarázta Benő Alpár, de egy pillanatra sem állt meg, csak úgy sorolta a terveiket, amiből szerencsére van bőven, mert mind mennyiségben, mind minőségben fejlődni szeretnének.


„A Terem négy fiatal művész portfóliójával indult,

ami mostanra tizenkettővel bővült. A tizenhat fiatal művész mellett újabb kilenc csatlakozása van folyamatban, többek között olyanoké, mint a Delikates divatműhely két alapítója, György Eszter és Szász Emőke, valamint a fiatal műépítész, Fekete Alpár. Szeretnénk a kezdeményezést egész Erdélyre kiterjeszteni. Már csatlakoztak Nagyváradról, Kolozsvárról, Gyergyószentmiklósról, Sepsiszentgyörgyről és Székelyudvarhelyről is” – mesélte.

A felület a fiatal képzőművészek mellett iparművészeket és zenészeket is népszerűsít, de külön szeretnének foglalkozni irodalommal is. Felvették már a kapcsolatot fiatal színészekkel és filmesekkel is, hogy kibővítve az adatbázist megkönnyítsék közöttük az együttműködést. Olyan videósorozatot szeretnének készíteni, amiben a fiatal színészek megmutathatnák magukat, a filmeseknek pedig sokkal egyszerűbb lenne kiválasztani a filmtervhez szükséges karaktereket. Meg szeretnék újítani a videó részleget is, ahová erdélyi filmesek munkái kerülnének fel.

A felület abban is segítené a fiatal alkotókat, hogy tudomást szerezzenek egymásról, megismerjék egymás munkáit, és kapcsolatba léphessenek egymással. A könnyebb áttekinthetőség érdekében a közeljövőben a művészek portfólióját foglalkozásuk szerint felosztják, kategóriákat hozva létre.


„Szeretnénk kiterjeszteni a szolgáltatásainkat egy webáruházzal is,

aminek a jogi hátterét csak nemrég sikerült elintézni. Óvatosan közelítünk a dologhoz, s mielőtt belevágunk, először mindenképp tesztelni szeretnénk a piacot. Óriási segítséget kaptunk Ördög Zoltántól és Máthé Zsolt-Lászlótól, a Shoptsie fejlesztőitől, akikről korábban a Pénzcsinálok is írt. Abban reménykedünk, hogy a szoros együttműködés mindkét startup számára előrelépés lesz. A visszajelzések ebben a fázisban létfontosságúak, ezeket ők is és mi is nagyra értékeljük” – mondta.

Benő Alpár további merész céljaikról is beszélt. Egy Fablabhoz hasonló műhelyt szeretnének létrehozni, ahol a fiatal művészek olyan gépeken dolgozhatnak, amelyeket amúgy nem engedhetnének meg maguknak, ilyen például a 3D nyomtató, CNC maró, lézervágó, textilnyomtató.

„Időközben kiderült, hogy Csíkszeredában másoknak is vannak hasonló elképzelései, amelyek nagyon jól kiegészíthetnék, összetettebbé tehetnék terveinket. Túros Eszter, Márton Ildikó és Koter Vilmos egy kortárs művészeti teret szeretnének létrehozni, amely elsősorban művészeti műhelytevékenységeknek adna helyet, szakmai fórumként, művészeti oktatás helyszíneként is működne. Úgy gondoljuk, hogy az együttműködés és az ötletcsere eredményesebbé tehetné terveink kivitelezését.

Mivel a műhelyhez szükséges gépek nagyon drágák, a műhely megvalósítása nem egyszerű, de pályázatok vagy egy komoly befektető segítségével talán kivitelezhető. Tervünkkel megkerestük Bustya Attilát (ő az, aki 3D nyomtatóján készített saját quadrokoptert), aki szívesen segítene nekünk a gépek egy részét az eredeti ár töredékéért megépíteni, ami nagyon biztató” – mondta el Benő. A műhely elektronikai részleget is működtetne, amivel a dizájnerek terveik megvalósításához kaphatnának segítséget.

Merésznek tűnnek a tervek, de a kezdeményezők nagyon lelkesen és bátran állnak a problémák elé. Állításuk szerint megéri, mert a műhely az iskolák bevonásával ösztönözhetné a gyerekeket a kreatív gondolkodásra. A végső céljuk pedig egy olyan hálózat kiépítése, ami lehetővé teszi az erdélyi kreatív és tehetséges emberek közötti együttműködést, hogy olyan szolgáltatásokat és termékeket hozhassanak létre, amelyek nemzetközi szinten is sikeresek lehetnek. A tervek megvalósításához jelenleg olyan komoly befektetőket keresnek, akik velük együtt látják a lehetőségeket a kezdeményezésben.

Benő Alpár szerint Koncsag Ádám fiatal szobrász esete jól szemlélteti, hogy


eredményes a kezdeményezés.

Ádámot nemrég vették fel a Terem felületre, s felkerülése után már huszonnégy órán belül felkérést kapott egy munkára. Munkaadója a Terem felületen látta a portfólióját, s még aznap felvette vele a kapcsolatot, hogy felkínálja neki a munkát.Sankó Gyatsa, egy korábbi Terem-tag ajánlott be, aki egy korábbi projektből már ismerte a munkáimat, s nagyon tetszettek neki a szobraim, magyarázta megkeresésünkre Koncsag. Állítása szerint nagyon elégedett az oldallal: „ennél jobb ötletet szerintem nem is találhattak volna ki, és nem tudtak volna kivitelezni. Maga az oldal is nagyon ízlésesen van megcsinálva, bárki látogatja meg, kedve támad a portfóliókat is megnézni.” Ugyanakkor a kezdeti sikerekből még nem szeretne merész terveket készíteni, állítása szerint legalább egy évet kell ahhoz várni, hogy a benne lévő lehetőségekről és az új tagok támogatásának rendszeréről érdemben lehessen beszélni: „kell még egy év, hogy hírünk menjen, hogy munkával és megvalósított projektekkel támogatni tudjuk azokat, akik még a csoporthoz jönnek”.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS