2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Négy napig ülhetünk moziban, INGYÉ

2014. szeptember 26. 17:40, utolsó frissítés: 2014. szeptember 29. 09:23

Összesen 13 premier lesz az idei Filmtettfeszten, több díjnyertes filmet is először mutatnak be Erdélyben.


Szépen fel/megnőtt a Filmtettfeszt Magyar Filmnapok. Egyrészt rég volt ilyen erős a filmes programjuk: kilenc új nagyjátékfilmet vetítenek, köztük egy sor fiatal alkotóét, sőt még a magyarországi premier előtti bemutatójuk is lesz. Ehhez jön tömérdek közönségtalálkozó, napjában lesz 2-3, ami - tekintve, hogy nem is vetítenek ennél sokkal több nagyjáték- és dokumentumfilmet - elég jó arány. Másrészt még soha nem szerveztek ilyen sok erdélyi városban vetítéseket, de erről korábban is volt már szó.Szóval, nem véletlenül mondta Zágoni Bálint a pénteki beharangozó sajtótájékoztató felvezetőjében, hogy szerencsés helyzetben vannak. Végre beérett a magyarországi Filmalap és Médiatanács támogatási rendszere, szinte minden hónapban bemutatnak egy új magyar filmet, így az elmúlt évek szűk időszakához képest idén tényleg több nagyjátékfilmmel jelentkezhetnek,


és nem is akármilyenekkel.Egy sor fiatal alkotó nemzetközi fesztiválokon is vetített és díjazott munkáját mutatják majd be az október 2-5. között megrendezett eseményen. Vetítik Szász Attilának a legutóbb a Montreal World filmfesztiválon díjazott nagyjátékfilmjét, A berni követet. Bekerült a programba a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon bemutatott Utóélet (r. Zomborácz Virág) és VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (r. Reisz Gábor). Látható lesz a TIFF-en is vetített Bodzsár Márk-film, az Isteni műszak; illetve a szintén elsőfilmes Kerékgyártó Yvonne Free Entry című munkája.

Ezek mellett két szkeccsfilmet is megnézhetünk, Pálfi György dél-koreai pénzből készült, és a Karlovy Vary-i Filmfesztiválon három díjjal is kitüntetett Szabadesését, illetve Dyga Zsombor Couch Surfjét. De látható lesz a vajdasági Tolnai Szabolcs filmje, az Erdő, illetve az utóbbi évek legnézettebb magyar filmje, Herczeg Attila Megdönteni Hajnal Tímeát című munkája is.Dokumentumfilmek tekintetében is nagyon erős az idei mezőny. A filmeket bemutató Buzogány Klára szerint túl sok jó volt ahhoz képest, hogy milyen kevés idejük van. Vetítik a Kádár-korszak állambiztonsági munkáját teljesen új szemszögből bemutató A tartótiszt című munkát, amit egy szóval megdöbbentőnek lehet nevezni Buzogány szerint. Ajánlott megnézni a könnyfakasztó Dr. Lala című munkát, ami egy bohócdoktor munkáját mutatja be, a szomorkás Overdose – Vágta egy álomért című dokumentumfilmet, ami nemcsak egy versenyló sztoriját meséli el, hanem a köréje csoportosuló 3-4 emberét is, illetve a médiában már elég nagy publicitást kapott Szerelempatakot is.Az eddigi évekhez képest kevesebb lesz a rövidfilm, de ennek főleg az az oka, hogy idén sok a nagyjátékfilm. Három blokkban fogják majd őket vetíteni. Idén is bemutatkoznak az erdélyi magyar filmesek, lesz egy válogatás a 11. Jameson CineFestről, illetve most lesz a Filmtett Alkotótáborban készült munkáknak a bemutatója is. A gyerekeket négy filmmel várják. Az egészen kicsiknek a Bogyó és Babóca legújabb, augusztusban bemutatott 3. évadát vetítik, a klasszikusok közül pedig az 1989-es Vili, a veréb című Gémes József-animációt mutatják meg. A kamaszoknak a nagy sikerű Sherlock Holmes nevében rendezőjének legújabb munkáját, az Aura című sci-fit, illetve Mátyássy Áron Berosált a rezesbanda című ifjúsági filmjét vetítik. De érdemes alaposan átböngészni a programot, mert mind a tíz városban másképp alakul a program.Idén is átadják a Sárga Csikó díjat,

amit az erdélyi filmesek pályájának a segítéséért ítélnek oda immár harmadszor. Idén Muhi András producer kapja a díjat. De emellett is rengeteg kísérő rendezvény lesz, és nem csak Kolozsváron. Megemlékeznek a 100 éve született Tolnay Kláriról: levetítik a főszereplésével készült Ágrólszakadt úrilány című vígjátékot, bemutatják Góg Laura Tolnay 100 című könyvét, és lesz egy filmplakát-kiállítás is, ahol 13 Tolnay-film reklámanyagát mutatják be. De folyatódik a tavaly megkezdett alternatív erdélyi filmtörténeti program is. Az Insomnia kávézóban levetítik a világ legrosszabb filmjeként számon tartott 9-es terv a világűrből című 1959-es Ed Wood-munkát. A horrornak egyébként magyar vonatkozása is van, játszott benne a Drakulaként elhíresült Lugosi Béla, ennek apopóján egy meglepetés beszélgetést is terveznek.

Székelyudvarhelyen a némafilm korszak sztárjait felidéző képeslap-kiállítással várják az érdeklődőket, míg a Kaufland parkolójában Erdélyben egyedülálló programként autósmozi lesz. Nagyváradon pedig a Bogyó és Babóca vetítése után a gyerekeknek szóló műhelymunkát terveznek.


Több mint 20 filmes szakemberrel lesz beszélgetést

a filmek után, a többségük természetesen Kolozsváron. Csíkszeredában a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezőjével, Reisz Gáborral lesz közönségtalálkozó, Nagyváradon Tolnai Szabolcsot, Az erdő rendezőjét fogják kérdezgetni, míg Sepsiszentgyörgyre és Székelyudvarhelyre a Dr. Lala című dokfilm rendezője, Halász Glória és főszereplője, Dr. Lala látogat el.

Kolozsváron már a csütörtöki nyitófilm, A berni követ után kezdődnek a közönségtalálkozók, a film forgatókönyvíróját, Köbli Norbertet és rendezőjét várják. Utána pedig a Couch Surf producerével fognak beszélgetni. Pénteken Kolozsváron lesz Soós Ágnes, a Szerelempatak rendezője, valamint a Free Entry rendezője, producere, és, ha minden igaz, akkor a vágója is. Szombaton Ferenczi Gáborral és Varga Ágotával lehet találkozni, akik az Overdose és A tartótiszt című dokfilmek rendezői. Ezen kívül a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője, producere és főszereplője is megtiszteli a közönséget, de jelen lesz az utána következő vetítésen a Megdönteni Hajnal Tímeát rendezője is. Vasárnap pedig Kolozsváron is találkozik a közönséggel Halász Glória, Dr. Lala és Tolnai Szabolcs. A Szabadeséstől még várják a visszajelzést. Szóval tömény hétvégének nézünk elébe.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is ingyenesen lehet filmet nézni, viszont 80-90 százalékuknak lesz már román felirata is. Aki pedig az utóbbi évek nagyobb publicitást kapott filmjei közül a Fehér istent vagy a Viharsarokot keresné, azoknak csalódniuk kell: a szervezők szerették volna, de nem lehetett.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS