2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Továbbra is jól szól a FUNKorporation! Három új dalukat mutatjuk

Gál László Gál László 2014. október 28. 13:47, utolsó frissítés: 2014. november 04. 13:58

Három új dalukat mutatták be kedden, de nem csak erről kérdeztük meg Bajusz Gábort, a zenekar dobosát. Hanna tényleg otthagyja őket?


A Boomcheck (I feel you), a Don't push me és a Downtown című dalokat hivatalosan a kolozsvári Paprika Rádióban mutatta be a FUNKorporation zenekar, viszont a rendszeresen koncertre járó rajongók valószínűleg már hallották, ha nem is tudták róluk, hogy azok a saját szerzeményeik. De nem csak az új dalokról, hanem egy esetleges új énekesről, illetve az Indie Folkerrel való együttműködésről is kérdeztük Bajusz Gábort, a zenekar dobosát.

Három új dalotok is megjelenik kedden. Ezekről mit kell tudni?

- Eddig öt saját dalunk van. Kettőt még régebben felvettünk, viszont annak idején a stúdiómunkálatok nem sikerültek jól. Nagyon sok utómunka van velük a rossz, szinte amatőr felvételek miatt, ami nyilván a mi tapasztalatlanságuknak is a következménye. Ezeken még most is dolgoznak, így nem tudtuk kiadni.

A most bemutatott három új dalt ennek az évnek a folyamán írtuk. És a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíjának a megnyerése után jelentkeztünk be egy stúdióba. Ezért ezeket már az elejétől fogva elég jó körülmények között vettük fel, így sokkal gyorsabban is készültek el. Persze érződik rajtuk, hogy nem egy profi zenekar felvételei, de nekünk tetszik mind a három szám. Ezekhez videoklipet is szeretnénk készíteni, amint erre lehetőségünk adódik.


Akartalak is erről kérdezni, mert még nincs saját videoklipetek, legalábbis a Youtube-csatornátokra egy sincs feltöltve.

- Szeretnénk, csak úgy tűnik, hogy nem nagyon van olyan – legalábbis mi nem ismerünk olyan embert –, aki ért a videoklip-rendezéséhez, vagy egyáltalán lebonyolításához. Amatőr videót pedig nem feltétlen akarunk, de végül lehet, hogy az lesz. Akiket ismerünk és komolyabb produkciókat csinálnak, azok nagyon drágák. Igazából még vitatott a zenekaron belül, hogy mennyire éri meg sok pénzt beleölni egy videoklipbe. Vagy inkább legyen az egész egy jól kitalált amatőr videó. De eddig inkább technikai akadályai voltak a videoklip készítésnek.

Ezzel együtt nekünk nagy segítség volt a Communitas támogatása. Jól jött, hogy van egy összeg, amire lehet számítani, amikor dalokat veszünk fel és videoklipen gondolkodunk. Ahogy megnyertük ezt az összeget, két hétre rá stúdióba is mentünk. Amikor azt tudtuk mondani egy stúdiónak, hogy adott időn belül ki tudjuk fizetni, akkor már lehetett rendesen dolgozni.

Le lehet majd ezeket tölteni vagy valamilyen adathordozón is kiadjátok?

- Ez a három dal a SoundCloudon mindenképpen hallgatható lesz, ezen felül több rádiónak is elküldjük. De adathordozón is meg fog jelenni, csak előbb megvárjuk, hogy a másik két dal utómunkája is befejeződjön. A saját dalokhoz még hozzáteszünk egy-két olyan átdolgozást, amiről úgy gondoljuk, hogy ott a helyük ezen dalok között, s kiadunk egy tíz dalos CD-t. Kiadóval még nem tárgyaltunk, és nem is feltétlenül tervezzük addig tárgyalásokat, ameddig nincsen több saját szerzemányünk.Mikorra várhatjuk a CD megjelenését?

- Nincs erre egy határidő, de mi azt szeretnénk, hogy még idén meglegyen. Pár százas tételben gondolkodunk.

Volt nemrég egy bejegyzés a Facebookotokon, hogy énekeseket kerestek? Ez mit jelent pontosan?

- Egyrészt több énekest szeretnék az együttesbe, háttérénekeseket keresünk, másrészt Hanna (Horváth Hanna – szerk.) most Pesten tanul, és kevesebbet tud velünk zenélni. Nem arról van szó, hogy a helyére keresünk énekeseket, hanem kíváncsiak vagyunk, hogy milyen hangok vannak még Kolozsváron, illetve a közeli településeken. Viszont arra a felhívásra még senki sem jelentkezett.

Pár embert, akit látásból vagy hallásból ismertünk, mi magunk hívtunk el meghallgatásra. Volt egy magyar lány, aki jelenleg nem énekel sehol, illetve egy románt is megkerestünk, akit egy kolozsvári román cover zenekarban hallottunk.

Miért szeretnétek új hangokat? Többet szeretnétek koncertezni? Komolyabban szeretnétek a zenélést venni?

- Ez is benne van, de a lehetőségeinkhez mérten most is a legkomolyabban vesszük. Mi már dolgoztunk együtt néhány zenésszel, megpróbáltunk más stílusok felé is nyitni, és nem feltétlen azért, hogy Hannát helyettesítse valaki, hanem mert az együttes zenei műhelyként is működik, és szerettünk volna minél több hangot. Nem feltétlenül állandó tagként, hanem csak pár dalban. Állandó tagként szeretnénk viszont egy MC-t, egy férfi MC-t, egyelőre viszont nem nagyon jelentkeztek. Mondjuk nem is nagyon hirdettük, egyelőre csak a Facebookon tettünk ki egy posztot magyarul. Tulajdonképpen a román diákság felé nem kommunikáltuk, és a sajtóban sem jelentettünk meg erről semmit.Ha jól tudom Indie Folkerrel is együttműködtetek már. Ennek eredménye is meghallgatható lesz majd?

- Nem hiszem, hogy ez a hanganyag megjelenik, mert nem tűnik elég jó minőségűnek. Ahhoz stúdióba kellene menni, és arra idén biztos nem kerül sor.

Egyáltalán, honnan jött vele az együttműködés?

- Én szoktam néha vele zenélni, és idén januárjában szerveztünk egy születésnapi koncertet, amiről azt szerettük volna, hogy ne feltétlenül csak rólunk szóljon, vagy ne feltétlenül csak arról, amit mi játszunk. Vérfrissítésként más művészeket is meghívtunk. Volt egy rapper srác, Stinky, aki a mi dalainkban rappelt. A srác bizonyos kolozsvári undergound körökben elég ismert román rapper srác, vagy inkább MC, nem is tudom minek nevezzem, aki mindig helyben improvizálja a szövegeit. Nem mindig jön össze neki, de általában igen. Van egy-két olyan dalunk, ami kért ilyet, és ki szerettük volna próbálni. Ő volt az egyik, akivel együttműködtünk.

A másik pedig Indie Folker volt, akit én hívtam meg. Ő elég minimalista a zenekarhoz képest. Én viszont úgy éreztem, hogy a dalaiban több potenciál van, színesebb lehetne azáltal, ha több hangszeren szól. A születésnap ürügyével ő ezt bevállalta, bár soha nem gondolkodott ilyen nagyzenekarban, viszont végül neki is tetszett az eredmény. Ezek a saját dalai voltak, amiket eljátszottunk. Konkrétan az a három, ami a SoundCloudon is meghallgatható.Azt a koncertet felvettük, mert ki szerettük volna adni, csak sajnos úgy jött össze, hogy pont akkor az együttesből többen is lebetegedtek, és a koncert nem sikerült olyan jól, mint reméltük. Ezért utána már nem nagyon dolgoztunk tovább a felvételeken.

A most bemutatott dalokat mikor lehet legközelebb meghallgatni?

- Ezeket már játsszuk. Elég ritkán szóltunk, tudatosítottuk a közönségben korábban, hogy saját dalt játszottunk. Körülbelül május-június óta mind az öt saját dalt hallhatta a közönségünk a koncertjeinken, de szerintem nem nagyon jönnek rá az emberek, hogy ezek saját dalok. Ami részben jó, de részben rossz is. Játszunk olyan feldolgozásokat, amit nagyon kevesen ismernek, és sokan azt hihették, hogy ezek is azok.

Ez egyrészt jó, mert azt mutatja, hogy ezek is szólnak úgy, mint bármelyik másik dal. Persze nem hoz nekünk hírnevet, ha nem reklámozzuk, hogy ezek saját dalok. De tulajdonképpen azt vártuk, hogy rendes minőségben is meg lehessen hallgatni. Ha valaki meghallja ezeket élőben, és tetszik neki, akkor jó minőségben újra tudja hallgatni, vagy akár le is tudja tölteni.

A munkánk anyagi vonzatán még dolgozunk, akár adakozással, akár egy nagyon minimális összeg befizetésével, ha letöltik. Ebben nem vagyunk föltétlenül jártasak. De a legközelebbi koncertünkön, október 30-án a kolozsvári L'Atelier Caféban is fogjuk játszani az új számokat, sőt, még a készülő fázisban lévő dalaink közül is játszhatunk egyet-kettőt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS