2024. július 16. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Örök élet, zombik és időutazás: sorozatban feszegetjük a lehetetlent?

2014. november 11. 11:39, utolsó frissítés: 12:18

A sorozatos sorozat harmadik részében csupa meg kell nézni kategóriás filmet ajánlunk: Forever, Z Nation és Outlander.


Forever

Mi történik: Henry Morgan jelenleg boncolóorvos New Yorkban. Kétszáz éve született, és már számtalanszor meghalt és feltámadt. Az örök halál titkát kutatja.

Ami tetszik: Rendhagyó nyomozós sztori, a természetfeletti elemből adódóan is különös fordulatokkal. A karakter kicsit a Mentalista Patrick Jane-jére emlékeztet: jól olvas az emberekben, nemcsak a halottakról, de az élőkről is rengeteg információt el tud mondani már első ránézésre. Az epizódokat megfelelően adagolt szituációs humor erősíti (csak egy adalék: Henry mindig, amikor feltámad, vízből bukkan elő, teljesen meztelenül, random helyeken). Izgalmas előtörténetének részleteit jól adagolva, kis dózisokban kapjuk meg; külön érdekesség, hogy a szemtanú tapasztalatával látja a város mikrotörténelmét.Orvosunk ugyanakkor nem tud teljesen lépést tartani a 21. századdal, néha ómódinak mondanánk, időnként olyan nyelvezetet használ, amit a körülötte lévők nem igazán értenek. Öltözködési stílusában valahol megragadt az ötvenes években, művészi ízlése inkább 19. századi. Nagylelkű és különc, ugyanakkor meglehetősen visszahúzódó társadalmi életet él, még a közvetlen munkatársaival sincs közeli kapcsolatban (érthető, hiszen titkát nem akarja felfedni előttük). Már vannak jelei, hogy ez talán megváltozik, és persze szurkolhatunk annak, hogy egyszercsak összejönnek Jo Martinez detektívvel.

Ami nem tetszik: Tartok attól, hogy az első részben meglebegtetett szál, miszerint valaki, aki hozzá hasonló, tud Henry titkáról, csak nagy sokára kerül majd elő, és hogy nincs előre kitalálva, mit kezdjenek majd a történettel, ha ismét ez kerül fókuszba. (Red John-szindróma: a Mentalistában végül jól el is rontották a nagy villain leleplezését, az évadokon átívelő, állandóan fenntartani kívánt szüszpansz előbb-utóbb kifáradt, és annyira elbonyolódott a történet, hogy csak átvágni lehetett a gordiuszi csomót.) Eddig a részek egymástól nagyjából független epizódok, különálló eseteket oldanak meg benne, ami szintén a Mentalistára hajaz.Értékelés: 7/10

Kinek ajánljuk: Who wants to live forever? (Bakk-Dávid Tímea)


Z Nation

Ez történik: három évvel a világégés után úgy tűnik, sikerült megtalálni a védőoltást a zombifertőzés ellen. Egy csapat túlélő próbálja Amerikán végigutazva eljuttatni az egyetlen zombiharapást túlélt embert az egyetlen laborba, ahol elkezdődhet a szérum gyártása.Ez tetszik: A Z Nation nagy szerencséje, hogy már létezik a The Walking Dead. Így a sorozatokon edződött nézőknek már nem kell sokat magyarázni, mi az a zombi apokalipszis, szinte olyan, mintha a TWD világában követnénk egy másik csapatot. Persze vannak azért lényeges különbségek: míg a TWD dráma, addig a ZN sokkal inkább roadmovie, és mindenekelőtt akciófilm. Ennek megfelelően például a zombik sem csak vonszolják magukat, hanem villámgyorsan képesek mozogni, hogy megkaparintsák zsákmányukat. A TWD kapcsán sokan (elsősorban a megrögzött horror-rajongók) panaszkodtak, hogy nincs benne elég akció, sokszor egész részek telnek el zombikaszabolás nélkül (a második szezonban például alig-alig bukkantak fel), a Z Nation pedig teljes mértékben pótolja ezt a hiányt. Az első igazán nagy pillanatra így is a harmadik részig kell várni, de megéri: az a harangos jelent a legstílusosabb zombikaszabolás a 28 héttel később helikopterpropellere óta. Ja, azért az NSA-s fickó és öniróniája is megér egy említést.

Ez nem tetszik: A Z Nation nagy pechje, hogy már létezik a The Walking Dead, amely öt szezonnal a háta mögött már nagyjából mindent kihozott a zombi apokalipszisből, amit ki lehet. Így eddig bármit dobott be a ZN, túl ismerősnek tűnt. Ellenszer? Már láttuk. Titkos laboratórium? Már láttuk. Kannibálok? Már ezt is láttuk. Persze ez még változhat, de ahhoz egy nagy csavarra lesz szükség: például hogy a zombik elkezdjenek gondolkodni, beszélni. Ugyanakkor azzal, hogy az akciót helyezték előtérbe, háttérbe szorították az emberi történeteket, a kapcsolatokat, a dilemmákat, így a nézőnek teljesen mindegy, épp kit ebédelnek meg aznap a zombik. Az explicit, slasher-horroros részek pedig még nekem is túl gyomorforgatóak – bár nyilván, ízlések és pofonok.Értékelés: 7/10

Kinek ajánljuk: a horrofilmek kedvelőinek mindenképpen megér egy próbát, a zombirajongóknak meg egyenesen kötelező. (Balázsi-Pál Előd)

Outlander

Ez történik: Claire Beachump ápolónőként dolgozott a második világháborúban, férje meg katona volt. A háború végén próbálnak ismét egymásra találni, megmenteni házasságukat. Ezért utaznak el Invernessbe, meg azért, hogy a férj, aki történész, egyben felkutathassa egykor itt élt, és az angol hadsereg kapitányaként szolgált őse történetét.

Claire azonban egy mini-stonehange egyik kövét megérintve 1743-be jut, ahol a férje őse rögtön meg is erőszakolná, csakhogy a skót Mckenzie klán emberei megmentik. Náluk fog vendégeskedni, és raboskodni, mert a „barbár”, de becsületes skótok sehogy sem tudnak értelmes magyarázatot adni arra, hogy mit keres egy angol nő egymagában, ezért kémként kezelik.Ami tetszik: A szereplőválogatás abszolút bravúrosra sikeredett, Caitriona Balfe-t például nem is ismertem, de fél óra után kétség sem fért hozzá, hogy tökéletes választás volt vele eljátszatni az erős és határozott, nőiségét nem alávető karakter szerepét. Másrészt nagyon jó, hogy Ron Moore rendező (akiben a Battlestar Galactica miatt már eleve bízom), egyáltalán nem cselekményközpontúra készítette a sorozatot, az események lassú hömpölygése időt ad a felföldi táj képeinek és a kor(ok hangulatának megjelenítésére). A Bear McCreary által szerzett zene meg fantasztikusan simul a történethez, ködös-borongós hangulatot biztosítva.

Amit nem szeretek: Mintha túlságosan is misztikus lenne a légkör, holott nagyon látszik, hogy a korhűség mennyire fontos a sorozatban. Nem egy érdekes elegy lesz ez a kettősség, inkább zavarja egyik a másikat.Értékelés: 8/10

Kinek ajánljuk: A történelmi sorozatok kedvelőinek egyértelműen, hiszen a kor társadalmi berendezkedéseitől a politikai folyamatokon át számos izgalmas téma van megjelenítve. Az időutazásos történetek kedvelőinek szintén jó szórakozás lehet, vélhetően két idősíkban fut majd a történet. És bárkinek, aki szeret egy órára belefeledkezni egy-egy hangulatba. (Kulcsár Árpád)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS