2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ajándékba kapunk Kolozsváron egy nagyszerű fesztivált

2014. november 21. 20:22, utolsó frissítés: 2014. november 22. 09:39

Ráadásul szinte házi papucsban mehetünk színházba.


Mi máris odavagyunk a 4. Interferenciákért Tompa Gábor fesztiváligazgató mai beharangozó sajtótájékoztatója után. Csak ugye, legyenek jegyek, mert a stúdióelőadásokra már szinte mind elfogytak, ott már leginkább csak az előadás előtt érdemes próbálkozni sorbaállással. A nagytermiekre azonban még vannak bőven.

Az újságíróknak egy kicsit már el is kezdődött az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál negyedik kiadása (november 26. – december 7. között lesz), aminek idén A test történetei lesz a témája, szépen felvezették a témát a színművészetis hallgatók produkciójával. Valószínűleg velük már a szemfülesebb járókelők már találkozhattak is az utcán. Az előadást Györgyjakab Enikő rendezte.

Tompa Gábor bevezetőjében felelevenítette ez eddigi fesztiválokat, az elsőn különböző színházi kultúrák találkozhattak Kolozsváron, a másodikon már elhagyták a színház épületét, és a város más, kulturális szempontból jelentős tereit is bejárták, így például a Szépművészeti Múzeumot, a Tranzit házat, az Ecsetgyárat. A harmadik fesztiválon már bizonyos irányban értelmezték az interferenciát, a Hangok párbeszéde volt a témája, míg a negyediknek ugye


a test történetei.

„Ez az egyik legfontosabb és legaktuálisabb téma a mai színházban. Rendkívül gazdag tematika, így nem csak egyfajta színházi stílusnak a bemutatását követjük a fesztivál előadásaival, hanem pont a sokféleséget, amelyet az a téma megszólaltat a színpadon és színpadon kívül, mind stílusban, mind az alkotók tekintetében. A modern színházban a reprezentációról áttevődik a hangsúly a prezentációra, illetve arra a találkozásra, konfrontációra, ami a néző és játszó, néző és előadó, néző és performer között történik” – magyarázta Tompa ennél sokkal hosszabban és érzékletesebben. De erről Tompa az Interferenciák honlapján sokkal bővebben ír, amit amúgy is érdemes böngészni, mert tele van mindenféle érdekességgel.
14 országból összesen 23 előadást

láthat a közönség a hivatalos és az OFF programban. Először lesz majd látható a fesztiválon a németországi Schaubühne am Lehniner Platz előadása, akik a színházi körökben világhíres Thomas Ostermeier rendezésében játsszák Ibsen A nép ellensége című drámáját. A fesztivál másik csúcsrendezvénye a londoni Cheek by Jowl együttesének első kolozsvári vendégszereplése lesz, akik Declan Donnallan rendezésében játsszák franciául az Übü királyt. Szintén újdonság lesz Kolozsváron a dél-afrikai William Kentridge rendező, koreográfus, író és színész jelenléte, aki Philip Millerrel közösen készített koncertelőadását mutatják be.

De ki lehetne emelni az újdonságok között a padovai Babilonia Színház The End című előadását, illetve a horvátországi, de olaszul játszó a Rijekai Nemzeti Színház produkcióját is, akik Pina Bausch egykori tanítványa, Karina Holla rendezésében mutatják be a Kafka projectet.

De premierként lesz mexikói táncszínház-előadás, ami a Lux Boreal Danza Contemporánea produkciója; Compagnia Pippo Delbono fellépése, ami Rimbaud-versek alapján készült. A nagy visszatérők között Nagy József két előadását lehet megemlíteni, de ismét lesz panszori, Bertolt Brecht Szecsuáni jólélek című drámája alapján Jaram Lee játssza, énekli a Sacheon-Gát.

A Tel Aviv-i Habima színház A velencei kalmár előadását az Európai Színházi Unió jelenlegi elnökének, Ilan Ronennek a rendezésében mutatja be. A romániai társulatok közül a bukaresti Nottara Színház és a szintén bukaresti ArCub produkciói lesznek jelen. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a kanizsai Jel Színház a Vajdaságot képviselik, a főprogramok sorát az olasz egyetemista Wozzeck zárja. De a részletesebb infókért tényleg érdemes aprólékosan átböngészni a programot, amiből azt is meg lehet tudni, hogy a kolozsváriak milyen előadásokkal vesznek részt rajta.

És nem csak a fesztivál hivatalos programja érdekes, idén először az off-programban is láthatunk előadásokat, emellett természetesen lesznek beszélgetések az alkotókkal - az előadások másnapján, ahogyan már megszokhattuk - a TIFF-házban, de könyvbemutatókkal, kiállításokkal és koncertekkel is várnak. Utóbbiak közül talán a prágai Bucinatores Orchestra dzsesszkoncertjét lehetne megemlíteni.galeria_17247.jpg
A nép ellensége
galeria_17248.JPG
Kafka project
galeria_17249.jpg
Sacheon-Ga
galeria_17250.jpg
Übü király
galeria_17251.jpg
Amore e carne
galeria_17252.jpg
Paysage inconnu


A meghívott előadásokra 20 lejbe, illetve 25 lejbe kerülnek a jegyek, a nagytermi előadásokra kiadott grand jegycsomagért pedig 120 lejt kell fizetni. Az off-előadásokra a teljes árú jegyek 15 lejbe kerülnek. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásaira a megszokott áron lehet jegyet vásárolni. Tompa Gábor szerint a jegyárak még így is csak szimbolikusak a külföldi fesztiválok áraihoz képest.

„Ahányszor csak részt veszek egy rangos rendezvény megnyitóján megfogalmazódik bennem az a gondolat, hogy milyen


szerencsés helyzetben van a kolozsvári önkormányzat,

mert elegendő, ha csak úgy próbálja a feladatát végezni, hogy ne elrontsa azt az értéket, kreativitást, munkát, ami ebben a városban folyik a kultúra, az ifjúság és a civil társadalom részéről. De remélem, hogy ezen a szakaszon sikerült túllépnünk, és úgy tudjuk irányítani az erőforrásainkat, hogyha kismértékben is, de garantálja, ösztönözze ezeknek a rendezvényeknek a sikerét. Milyen nagyobb ajándékot kaphatnánk, minthogy a kortárs színházkultúráért nem kell több ezer kilométert utazni, hanem otthon, szinte házi papucsban kaphatjuk meg” – mondta Horváth Anna Kolozsvár alpolgármestere, majd megköszönte Tompának az együttműködést.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS