2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Könyvvásárral és utcazenével bővül a Szent György Napok

Bús Ildi 2015. április 01. 13:07, utolsó frissítés: 15:40


Két új rendezvénnyel bővült idén a Szent György Napok programsorozata – jelentették be a szervezők. A városnapok része lesz az utcazene fesztivál, de első alkalommal kiadói könyvvásárt is szerveznek Sepsiszentgyörgyön.

Az ERSZI Egyesület által megálmodott és megvalósított Utcazene Fesztivált hatodik alkalommal rendezik meg Sepsiszentgyörgyön, ezúttal pedig bekerült a városnapok programjai közé – tájékoztatott Nagy Krisztina főszervező. Mint mondta, a SUF (Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál) idéntől a városnapok része lesz, mivel rájöttek, hogy önmagában kevés támogatást kap a rendezvény, de egy nagyobb projekt részeként is megállja a helyét. Emellett szeptemberben – eddig ősszel szervezték meg – sok esemény van, melyek fedik egymást, és az időjárás sem kedvezett az utcai zenélésnek.

A SUF-nak három helyszíne lesz a szabadban: a Mikó Imre szobor előtt, a Gödri Ferenc utca sarkán felállított kézművesvásárban, illetve a helyi adóhivatal előtti téren.

Nagy Krisztina kiemelte: a fesztiválra Japántól Brazíliáig terjedt a jelentkezők sora, végül tíz zenekart választottak ki, köztük olyanokat is, akik már több alkalommal arattak közönségsikert a városban. A fellépők között van a Barbarossa Samba Group, melynek több mint tíz tagja van és alternatív, pörgős zenét játszanak, valamint fellép a pop-vonulatot képviselő Indie Folker is. Ugyanakkor, a helyi zenekarok is lehetőséget kapnak az utcán zenélésre, az egyre bővülő tagságú Spontán zenekar biztosan látható-hallható lesz a város különböző pontjain, de a Crazy Plummers és az Ego Sum is fellép majd.
A Szent György Napi irodalmi műsorokról és az első alkalommal sorra kerülő könyvvásárról Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója számolt be. Az igazgató szerint régi álom teljesül ezzel, ugyanis ilyen könyvvásárt terveztek már évek óta, de a rendezvény mindig a Budapesti Tavaszi Könyvfesztivállal majdnem egy időben lett volna, ezért lemondtak róla. Szonda Szabolcs kiemelte, a vásárra nem könyvesboltokat várnak – bár sok esetben a kiadó és eladó ugyanaz – hanem olyan könyvkiadókat, amelyek romániai magyar kiadók vagy olyan román kiadók, amelyek kortárs magyar írók könyveit jelentetik meg román nyelven.

Gombos Zoltán, a rendezvény lebonyolításáért felelős szervező elmondta: a vásár április 30. és május 3. között lesz a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében, és más könyvvásárok szervezőivel egyeztetve szabták meg a résztvevők jelentkezési és helybérlési díját.

Jelentkezni a varosimazs@sepsi.ro email címen lehet, a jelentkezési díj 25 lej, a helyek ára pedig négyzetméterenként változik. A kezdő ár 60 lej négy négyzetméterre, de 9 négyzetméter már csak 120 lejbe kerül. Gombos Zoltán hozzátette: ha valaki nagyobb felületet szeretne, mindenképpen olcsóbban kapja meg, és bármekkora felületről lehet egyeztetni a szervezőkkel.

A vásár mellett jelentős irodalmi eseményeknek is helyt ad a Bod Péter Megyei Könyvtár, ugyanis három könyvbemutatót és közönségtalálkozót szerveznek a Szent György Napok keretében.

Joze Hradil szlovén író könyvét április 25-én 18 órától mutatják be a Gábor Áron teremben. A könyv egy család- és dokumentumregény is egyben, írója pedig a mai magyar irodalom ismerője és képviselője hazájában. Nevéhez fűződik az első szlovén-magyar, magyar-szlovén szótár megírása is. Az íróval Erdély Judit magyartanár beszélget.

Április 28-án 18 órától, szintén a Gábor Áron teremben találkozhatnak az olvasók Fábián Janka magyarországi íróval, aki az elmúlt öt évben lett népszerű történelmi, romantikus regényeivel, melyeket a 21. századi szemlélettel ötvöz. Az est házigazdája Tulit Éva színművésznő lesz.

Április 30-án különleges vendége lesz a könyvtárnak Martos Gábor irodalomtörténész, művészeti szakíró személyében, aki a műkereskedelem, műgyűjtés gyakorlati világát járja körbe írásaiban. A Műkereskedelem. Egy cápa ára és A tőzsdeügynök képei című könyveiben azt ismerteti az olvasókkal, hogy miként működik a sokak által nem ismert világ, melyben nagy értékű műkincsek találnak gazdára vagy kerülnek vissza eredeti tulajdonosaikhoz. Az íróval Damokos Csaba, a Romániai Képzőművészeti Szövetség háromszéki fiókjának elnöke és Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélget.

A sajtóértekezleten a szervezők azt is közölték, hogy ezzel majdnem teljességében összeállt a városnapok kulturális programsorozata, a Kultúrkert ajánlatáról pedig a napokban számolnak majd be. Mivel az Ifjúsági Sátor idéntől a Mikes Kelemen iskolával szembeni romkertben kap helyet, felmerült a kérdés, hogy közelsége miatt nem zavarja-e majd a kultúrkert programjait, de Erdély András sajtószóvivő elmondta: erre is találnak megoldást a napokban.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS