2021. október 23. szombatGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

YesYes: ismét eurovíziós részvételre gyúr Szabó Ádám és Katona Tamás

B. D. T. kérdezett:B. D. T. 2015. november 28. 11:25, utolsó frissítés: 2015. november 29. 09:35

Új zenekaruk nemrég alakult, kiegészülve Vereb Márkkal. A budapesti zenekar neve az erdélyi „igen-igenezésből” jön.


2015 közepén alakult a YesYes nevű formáció Budapesten, tagjai huszonéves fiatal zenészek: a zenei tehetségkutatókról ismert harmonikás-énekes Szabó Ádám, a kézdivásárhelyi Silver Proof zenekar egykori dobosa, Katona Tamás és Vereb Márk, akinek még van egy Tamással közös elektronikus zenei projektje, a paMasc. Az „összekötő” személy Tamás, aki Ádámmal 2011-ben ismerkedett meg, ugyanis ugyanabba a pesti zenesuliba jártak, és ugyanabban a kollégiumban laktak. 2015-ben Szabó Ádám a közösen írt, Give Me Your Love című dalukkal bekerült A Dal magyarországi eurovíziós dalválasztó show döntőjébe.

Idén a YesYes-szel reményeik szerint még magasabbra törnek: november 25-én leadták a dalaikat a jövő évi eurovíziós pályázatra.

Nagy dolog törtent a mai napon. A számainkat leadtuk a 2016-os "A DAL" müsorába. Most már nincs visszaút... :)Reméljük majd szurkoltok nekünk!#yesyes #aDal #demoCD #eurovision #eurovision2016

Posted by YesYes on Wednesday, 25 November 2015


A YesYes – a név egyébként a Budapesten nagyon egzotikusnak számító, és egyből feltűnést keltő erdélyi „igen-igenezésből” jön – túl van egy dalpremieren a Petőfi rádióban. Az elektronika mellett a harmonika, a zongora és a dob jelenti az alapot. Hallgassátok:Honnan ismerted Márkot, és hogy jött az ötlet, hogy hárman alapítsatok zenekart? A kettőtök közös projektje, a paMasc miért nem volt „elég”, miért éreztétek igényét annak, hogy valami más is kell?

Katona Tamás: - Márkot a Weiner Leo konziban ismertem meg, és nagyon hamar nagyon jóban lettünk. Kiderült az is, hogy nagyon ért az elektronikai "kütyükhöz", ráadásul még a zenei izlésünk is talál. Szerencsére hamar jött az az ötlet is, hogy csináljuk meg a paMasc-et, ami egy elektronikus zenei élő performansz. Ez főleg klubbokra van specializálva, tehát tánczene (techno, deep, chill).

Ádival pedig régi álmunk volt, hogy megcsináljuk a zenekarunkat, és természetesen ebből Márk sem maradhat ki. Két különböző zenéről beszélünk, ami két külön réteget szólit meg, és ezzel szerintem nincs is semmi baj. Imádjuk ezt csinálni:)

Mi a helyzet amúgy a Silver Prooffal? Meghalt, vagy vakációs zenekarrá vált, vagyis amikor az egykori középiskolás, ma egyetemista tagok hazamennek Kézdivásárhelyre, akkor összeültök néha-néha? Lesz jövője a formációnak?

- Sajnos a Silver Proof egy kedves emlék marad, de nagyon jóban vagyunk a mai napig, és biztos fogunk még egy párszor együtt örömzenélni. Mindenkinek megvan a maga útja, és azt mindenki saját magának kell, hogy megtalálja. Nekem a zene volt, a többieknek meg más, amivel nincs is semmi baj. Nagyon sok mindent nekik köszönhetek. Azt hiszem, ha nincs a Silver Proof, nem is dobolnék, és az egyik legkedvesebb időszakom nekik köszönhetem.

Nekem hatalmas stílusváltásnak tűnik a Silver Proofhoz képest ez a Fireflies nóta. A paMasc aztán totál. Változott a zenei beállítottságod, más hatások értek, vagy mindig is inkább az elektronikusabb hangzás vonzott?

- Mindig szerettem kísérletezni, amúgy a Silver Proof is lehet elektronikus lett volna, ha lett volna egy ember, aki ért is hozza:) Nem érzem nagy váltásnak, sőt mi is még csak most keresgéljük önmagunkat a zenében. Van esély rá, hogy lesz még ennél nagyobb váltás is:)

Mindig is szerettem az elektronikus zenét, főleg akusztikus hangszerekkel keverve. Nem változott tehát az ízlésem, hanem inkább talán mindig is erre vágytam.

„Electronic, pop, down tempo, chill, alternative” - ez áll a Facebook-oldalatokon. Mihez lehetne a jelenlegi zenei palettáról leginkább hasonlítani, rokonítani a YesYest? Mivel tudnátok kitűnni a roppant sokszínű és gazdag budapesti zenei életben, mi számíthat védjegyeteknek?

- Még mi is keressük önmagunkat, de ezek a stílusjegyek valószínűleg mind fellelhetőek lesznek a zenénkben. Próbálunk mindent nagyon komolyan csinálni az arculattól kezdve a zenéig. Szerencsére ebben nagyon sok mindenki segít nekünk, amiért nagyon hálásak is vagyunk. Azt reméljük, ha jó, amit csinálunk, az kitűnik majd - de nem az a cél, hogy mások zenei ízlésére gyártsunk zenét, hanem először is saját magunkat adjuk bele. Az a cél, hogy érezzük, ezek mi vagyunk. Ez szerintem nagyon fontos, mert hanem hiteltelen lesz az egész.Hány saját dalotok van eddig? Milyen stílusú dalokkal pályáztatok A Dalra?

- Jelenleg hat számon dolgozunk, de még nagyon sok vázlatunk is van, ami arra vár, hogy nekiessünk. Három dalt adtunk le, és mind a három dal picit más: drum and bass, chill/downtempo, és az egyiket nem is tudnám behatárolni műfajilag:)

Vannak magyar szövegeitek is?

- Nincsenek. Ez a fajta zene nem szól jól a magyar szövegekkel. Az angol sokkal dallamosabb a zenénkhez.

Élő fellépésetek is volt már, feldolgozásokat játszottatok. Mik a terveitek a közeljövőre nézve? Van-e már leszervezett koncert?

- Elég huzamos ideje dolgozunk a saját dalokon pont azért, hogy ne kelljen feldolgozásokat játszani. Jelenleg még nem tartunk ott, hogy koncerteket szervezzünk le, de ha minden jól megy, akkor már februárban teljesen készen leszünk. Márciusra tervezünk egy EP megjelenést, és már nagyon jár az agyunk egy klip ötletén is.

Mi a hosszú távú elképzelésetek a YesYes-szel?

- Egyáltalán nem slágergyártó zenekarként képzeljük el, nagyon szeretnénk, ha még tíz év múlva is együtt zenélnénk. Mi azért zenélünk, mert ez az életünk. Nem is nagyon tudnánk olyan zenét csinálni, ami csak arrol szól, hogy pénzt keressünk, és mellette meg nem tudnánk a sajátunkénak érezni. Ha most nagyon a magyar piachoz igazodva akarnánk zenét írni, akkor az biztos, nem ilyen lenne. Úgyhogy reméljük, tíz év múlva is ugyanígy itt leszünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS