2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyszerű felület, legális „tévézés”, picit szűkös kínálat: Netflix

2016. január 08. 16:55, utolsó frissítés: 2016. január 15. 15:17

Megnéztük, mit nézhetünk meg Romániában – nem teljesen kielégítő, de azért örülünk neki.


A Netflix videostreaming oldal már két napja érhető el Romániában és Magyarországon is. Ez egy online tévészolgáltatás, amivel teljesen legálisan tudunk filmeket és sorozatokat nézni korlátlanul, havi díj fizetése ellenében. Nem kell hozzá televízió, csak internet és számítógép, laptop.

Három árkategóriából lehet választani, ami 8 és 12 euró között van, és abban különböznek, hogy hány eszközről lehet elérni egyszerre, illetve hogy lehet-e HD és ultra HD minőségben nézni a filmeket. Ami szuper hír ezzel kapcsolatban, hogy az első hónap minden esetben ingyenes, és bármikor le lehet mondani. Mi a közepes árkategóriát, a standardot választottuk 10 euróért, és megnéztük, milyen a felület és a kínálat.

Azt nem kell különösebben hangsúlyozni, hogy az a legnagyobb előnye a Netflixnek, hogy nem kell torrentezni, lopkodni a filmeket innen-onnan, vagy a lopott munkákat tölteni le, ha sorozatozni vagy filmezni van kedvünk – márpedig sokszor van. Ráadásul a jó minőség is garantált, valamint a sorozatok nem részenként, hanem évadonként érhetőek el a felületen, így nem vagyunk rákényszerülve, hogy hosszú napokat kínlódjunk végig a kedvenc sorozatunk egy-egy újabb epizódjáig.


A használathoz regisztráció szükséges, ami nagyon egyszerű, két lépésből áll, néhány alapadatot kell megadni, leokézni és kész is – tényleg nem lehet elszúrni, vagy belebonyolódni. Én kimondottan az a típus vagyok, aki „megijed” a rideg regisztrációs felületektől, és inkább bezárja az egészet, de ebben az esetben még nem is volt időm igazán ijedezni, mert egy perc alatt kész lett minden, és kezdhettem a néznivalók keresgetését. A felület is nagyon könnyen kezelhető. Több profilt létre lehet hozni: magunknak, a gyerekeinknek, ha van, a házastársnak, élettársnak stb. A filmek 30 kategóriába vannak sorolva a családi filmektől kezdve a horroron, sportfilmeken, Oscar-díjas munkákon, dokumentumfilmeken stb. át a sorozatokig. Van azonban a kategóriák között átfedés, egy-egy alkotást több helyen is megtalálunk.Leginkább a sorozatokra voltunk kíváncsiak, és az oldal szerkezete egyébként is ezzel nyit, ezeket láthatjuk bejelentkezés után a legfelső sávban. Nem ért meglepetés, amikor a Netflix által gyártott remek sorozatokat láttuk a listán: például a női börtönben játszódó Orange is the New Black, a hétköznapi szuperhős történetét bemutató Jessica Jones, vagy a kolumbiai drogkartellek durva világába kalauzoló Narcos mind kiváló munkák – ha valaki még nem látta őket, máris megéri regisztrálni a Netflixre. Azonban hiányzik például a House of Cards, és 2015 népszerű sorozatai közül még rengeteg. Nem találjuk a Trónok Harcát, a True Detective-et, a Fargot és így tovább. Fent van viszont a pszichológia és filozófia bugyraiba kalauzoló Hannibal. Szóval nem nagy a kínálat, azonban találunk pár olyan minőségi sorozatot, amiért megéri használni.

A filmek között olyan klasszikusokat is találunk, mint a Grease, a Ponyvaregény, a Ragyogás, a Matrix filmek, vagy a Gyűrűk Ura trilógia. Az Oscar-díjas alkotások kategóriája nagyon kecsegtető, azonban egyelőre mindössze 35 filmet találunk itt, és nagy részük más kategóriában is szerepel.

A kínálatot végül is nem sorolnám az oldallal kapcsolatos problémák közé, mert rengeteg jó filmet találunk – csak valószínűleg már mindet láttuk, vagy meg tudjuk szerezni ingyen – azonban a nyelv egy picit már tényleg problémás. Mindent angol nyelven tudunk nézni, maximum angol nyelvű felirattal. Ez rögtön kilövi a netflixezés lehetőségét azok számára, kik nem beszélik elég magabiztosan a nyelvet.


Azonban trükkösen lehet magyar nyelvű feliratot szerezni a filmekhez. Ez bonyolultabb megoldás, mintha a Netflix ajánlana fel feliratot, de végül is meg lehet oldani a dolgot. A Chrome és a Firefox böngészőkhöz le lehet tölteni egy Super Netflix nevű kiegészítőt, és utána már lehet DFPX típusú feliratokat rakni a filmekhez. Itt pedig elérhető az oldal, ahol az SRT kiterjesztésű felirat fájlokat lehet DFPX-re átalakítani. Így már csak azok vannak gondban, akik nem szeretnek feliratozva tévézni.

Mindent összevetve azt hiszem, a Netflix nagyon olcsó, még akkor is megéri, ha egy hónap alatt csak pár filmet és egy-két sorozatot nézünk meg – persze az ingyenes tévézéshez képest minden drága. Azoknak ajánlom inkább, akik nem a kuriózumok után kutatnak, hanem átlagosan jó filmeket és sorozatokat szeretnének nézni jó minőségben, legálisan, eredeti hanggal. Én az ingyenes hónapot semmi esetre sem hagynám ki.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS