2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szent György Napok: Bonnie Tyler és LGT-produkció is lesz

sajtóanyag 2016. március 23. 17:35, utolsó frissítés: 17:35

Végleges a nagyszínpad programja.


Bejelentették a nagyszínpad végleges programját és a Kultúrkert programjait is a Szent György Napok szervezői.

Azt szeretnénk, hogy a Kultúrkert műsorai illeszkedjenek az intézmény jellegéhez – mondta el a Szent György Napok szervezőinek szerdai sajtóértekezletén Vargha Mihály. A Székely Nemzeti Múzeum igazgatója fontosnak tartja, hogy a „Szent György Napokba visszahozzuk a reneszánsz hangulatot”, ami korábban része volt a városünnepnek, de egy ideje „kikopott” onnan.

A múzeumigazgató azt mondja: az eddig mindenütt jelenlévő rockot kiszorítanák a múzeumkertből, mert nem illik, a „zárt, kitűnő energiákat kibocsátó, finom mikroklímához”.

Céljuk az is, hogy a Kultúrkertbe beáramló emberek minél jobban bemenjenek az épületbe is, annál is inkább, mert április 7-én nyílik a Dzsingisz kán öröksége című időszakos kiállítás. Ebből az alkalomból egy jurtát állítanak az udvaron, ahol egy magyarul kitűnően beszélő mongol képzőművész tart előadást a mongol kultúráról.


Április 20-án bemutatják Anthony Gal Kós Károly és Sepsiszentgyörgy című könyvét.

Bár az INdiVINO által működtetett „klasszikus” borudvar az Olt utcába költözik, természetesen továbbra is lesz, finom borokkal, borudvar a Kultúrkerben is – mondta el Varga Mihály, aki hozzátette: fatörzs „szeletekkel”, ülőlapokkal próbálják kényelmesebbé tenni a romantikus helyszínt.

A kultúrkerti színpadon délelőtt gyerekelőadások lesznek, délután változatos zenei produkciókra kerül sor: pénteken a budapesti "Musica Profana”, a Tükrös együttes és Magony-Kovács Ferenc lép fel.

Szombaton Vaszi Levente után, a Transylvanian Wind Ensemble következik, majd az Evilági együttes 5 éves jubileumi koncertje után az estét a Tárkány művek zárják.

Vasárnap a Hargita Táncegyüttes után Samu Imola és Barátai, valamint az Ektar Quintet lépnek fel.

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója elmondta: továbbra is fő célnak tekintik, hogy a kortárs irodalmat hozzák közel a közönséghez, kiemelten a fiatalokhoz, és ennek a törekvésnek jó környezetet biztosítanak a Szent György Napok.

Három külön szálon futnak az események. Az egyiken Szegő János magyarországi kritikus, szerkesztő beszélget három szerzővel: Marnó Jánossal (április 16-án), Kiss Noémivel (április 17-én) és Bartis Attilával (április 18-án).

A másikon Péczely Dóra, magyarországi szerkesztő, kritikus, a Tilos az Á kiadó vezetője visz el három kortárs írót, három iskolába: Kemény Zsófit a Mikes Kelemen Elméleti Líceumba, április 19-én, Laboda Kornélt a Plugor Sándor Művészeti Líceumba, április 19-én és Nényei Pált a Székely Mikó Kollégiumba, április 20-án.

Bemutatják még Gergely Edó Monyónyár című könyvét (április 20-án) és lesz közönségtalálkozó Lucian Dan Teodorovici jászvásári és Daniel Bănulescu bukaresti, magyar nyelvre is fordított írókkal, valamint Jeney Zoltán, Havasi Attila, Györei Zsolt magyarországi írókkal, költőkkel.

A szervezők felhívták a figyelmet egy műsorváltozásra: vasárnap, április 17-én, 17 órától, a Belvárosi Református templomban, és nem a Krisztus Király templomban ad hangversenyt a Nagyváradi Állami Filharmónia Michael Haydn kamarazenekara.

A Kulturális Rendezvényirodában és online is jegyet lehet váltani a Bogányi koncertre. Ára: 40 lej.

A Marosvásárhelyi Színház Tompa Miklós Társulatának Rendezés című előadására (április 18, 19 óra, Táncstúdió, 25 lej) leálltak a jegyárusítással, mert kiderült: speciális alakú nézőteret kell kialakítani.

A Rákász Gergely koncertre (kedden, április 19-én, 19 óra 30 perctől az unitárius templomban) és a Berecz András produkcióra (szombaton, április 23-án, 18 órától, az unitárius templomban, Láttam a holdat előttem, 20 lej, 14+) egyelőre nem árulnak jegyet, mert nem érkeztek meg még a művészek saját jegyei.

A Nagyváradi Szigligeti Színház Csiky Gergely: Buborékokjára (csütörtökön, április 21-én, 17 és 21 órától, a Tamási Áron Színház nagytermében, rendező: Novák Eszter) a délutáni előadására csak a Kulturális Rendezvényirodában lehet jegyet váltani (20 lej), az esti előadásra a Jegymesteren, a Tamási Áron színháznál (és nem a Kónya Ádám Művelődési Háznál). Ára 30 lej.

A telefonon, vagy a jegyirodában személyesen lefoglalt jegyeket legkésőbb április 7-ig fel kell venni, ezt követően a jegyeket újraértékesítik.

A templomokban tartott koncertekre, előadásokra hely nélküli jegyek vannak, ezért nincs lehetőség félretenni ezekből.

Az INdiVINO borbár által szervezet Borudvar az Olt utcában lesz.Közösségi színpad

A közösségi színpadon szervezett gyerekprogramokra (április 22–24.) március 31-ig lehet jelentkezni a Kulturális Szervezőirodában vagy a reka.pichler@sepsi.ro e-mail címen. Ugyanide jelentkezhet bárki, akinek egy vállalható produkciója van, ez lehet zene, tánc, sport, humor, amelynek időtartama 10 és 60 perc között van. A színpad 11 és 19 óra között működik, de ha van rá jelentkező, akkor ez az időtartam meghosszabbítható

Pénteken délután itt kerül sor az Erdélyi Magyar Ifjak szervezésében a Diákegyüttesek Nyolcadik Találkozójára. Az Erdélyi Magyar Ifjak által szervezett rendezvény célja, hogy fiatal, tehetséges zenészeket mutasson be a közönségnek és segítse az együtteseket a zenei pályán való elindulásban. A tehetségkutató nagyszínpadi döntőjét két erdélyi helyszínen zajló előselejtező előzi meg: Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen, március 27-április 1. periódusban. A döntőre Sepsiszentgyörgyön kerül sor. Mivel a verseny az élő zenéről szól, az előselejtezőkön kiválasztott résztvevők professzionális körülmények között mutathatják be zenei tudásukat egy nagyméretű színpadon, profi hang- és fénytechnika mellett.

A Diákegyüttesek Találkozójának fődíja idén egy zeneszám rögzítése stúdiókörülmények között. A további díjak között fellépési lehetőségek szerepelnek különböző erdélyi és külföldi fesztiválokon, rendezvényeken.

Világrekord-kísérlet

Szombaton, a Nagyszínpadon, Orbán-Barra Gábor triálbiciklis megpróbál egy Guinness világrekordot felállítani: az 555 éve város Sepsiszentgyörgy tiszteletére (legalább) 555 helyben ugrást akar végrehajtani speciális kerékpárjával. Az érvényben lévő világrekord 495 ugrás.

Az eddig be nem jelentett nagyszínpadi fellépők:

Pénteken az elektro-swinget játszó bécsi DelaDap.

Vasárnap Románia talán legjobb női jazz-hangja, a most már sepsiszentgyörgyi Luiza Zan, az örökifjú „rekedt-hangú” Bonnie Tyler, és a ZENEVONAT nevű produkció, amely az LGT legnagyobb slágereiből játszik, az az LGT legendás zenészeinek, Somló Tamásnak, Karácsony Jánosnak, Solti Jánosnak, valamint Heicz Gábor Bigának és az Abrak a zabra zenekarnak a közreműködésével.
A Nagyszínpad végleges programja:

Péntek: Black Velvet, Vunk, !DelaDap, Balkan Fanatik
Szombat: Andra, Karthago, Pokolgép
Vasárnap: Luiza Zan, Bonnie Tyler, Zenevonat produkció

A 25. Szent György Napokat nem tűzijáték, hanem lampioneregetés zárja.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS