2022. aug. 13. szombatIpoly
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mert a jó könyvekkel való ismerkedést sosem lehet elég korán kezdeni

2016. május 17. 14:23, utolsó frissítés: 14:23

Mesekuckó néven elindult Kolozsvár közösségi gyermekkönyv-kölcsönzője.


Az Ünnepi Könyvhét szombatján útjára indult a Mesekuckó – a kolozsvári közösségi gyermekkönyv-kölcsönző, ami szerintünk annyira jó ötlet, hogy csodálkozunk, hogy miért csak most jött létre.

Azt hiszem, nagyon sokan átéltük, milyen, amikor a fiunk, lányunk még mindig Bogyó és Babócát olvastatna, pedig mi már rég elfelejtettük volna az összes bogarat az összes fura nevükkel. Vagy még akkor is Maszatot akar hallani esténként, amikor mi már rég úgy gondoljuk, hogy már kinőtt belőle. Persze nem mindig egyszerű rávenni az óvodáskorúakat, hogy ne csak azokat a könyveket olvastassák, amiket már úgyis kívülről tudnak. Másrészt viszont ahhoz, hogy megvegyük az összeset, amit elolvasnánk nekik, Lili hercegnő pénzes-varázsládikája sem lenne elég. Ebben akar segíteni a Mesekuckó, mert így kedvére kísérletezhet az ember az új mesékkel, hátha megtetszik valami más is az esti mese idejére, s persze a régi „klasszikusokból” is találunk, ha már nem akarunk újabb izgalmas erdőszéli kalandba beruházni.

A megnyitón nem voltunk sokan, hiszen a célközönség éppen bábelőadást nézett a Fogoly utca végében,


akik viszont ott voltunk, nem tudtunk üres kézzel eljönni. Hivatalosan is beiratkoztunk, a három és fél éves lányom azóta mindennap megkérdi, még mennyi napot lehet nálunk a kölcsönkönyv.A Mesekuckó közösségi könyvkölcsönző elsősorban Kolozsvár kisgyerekes családjai számára jött létre. A közösség által életre hívott gyermekkönyvkölcsönző célja, hogy minden gyermek találjon magának valami izgalmas olvasnivalót. Az olvasás és a könyv szeretetére való nevelést nem lehet elég korán kezdeni – vallja Brem Ágnes, könyvtáros, három kisgyerek anyukája, viszont a gyerekek mese- és tudásszomjának a kielégítése néha komoly anyagi befektetést jelent a családnak, arról nem is beszélve, hogy a színes, de nem mindig minőségi felhozatalból nem mindig egyszerű kiválasztani a gyerek számára megfelelő könyvet.

Ezt szeretné megkönnyítené a Mesekuckó, amelynek nemcsak abban rejlik a különlegessége, hogy a közösség gyarapítja a kikölcsönözhető könyveket, hanem az egyes könyveknél ajánlásokat is olvashatunk majd, hogy még könnyebb legyen kiigazodni a szerencsére egyáltalán nem szegény gyermekirodalomban.

A Mesekuckóból könyvet kölcsönözni pontosan olyan, mintha egy „igazi” könyvtárból kölcsönöznéd ki a könyvet. Habár gyermekkönyveket lehet kölcsönözni, beiratkozni egy felnőtt tud. Egyszerre annyi könyvet lehet hazavinni, ahány gyermek van a családban, hogy senki ne menjen el üres kézzel – tudtuk meg a helyszínen. A kölcsönzési idő két hét, s természetesen itt is megoldható, hogy tovább maradjon nálunk a könyv, de csak abban az esetben, ha senki nem jegyzett elő időközben rá.

Az április elején meghirdetett könyvgyűjtési akcióba főleg magánszemélyek kapcsolódtak be, a Koinónia könyvkiadó pedig 20 darab mesekönyvvel járult hozzá a Mesekuckó könyvállományához, amely eddig közel száz könyvből áll, és folyamatosan bővül. De ha van olyan könyvetek, amelyet már meguntak a gyerekek, vagy kinőttek belőle, esetleg több példányban is megvan, akkor adjátok a Mesekuckónak, hogy sok más gyereknek is igazi élmény lehessen.A Mesekuckó könyvei közt vannak vers- és mesekönyvek, de találunk ismeretterjesztő könyveket és kisiskolásoknak szóló irodalmat is, de a legkisebbek sem maradnak üres kézzel.


A Mesekuckó fenn van a Facebookon
, de fizikai valóságban most még az Anatole France utcában, a Waldorf óvoda udvarán kell keresni, az elindítók azonban remélik, hogy hamarosan valódi kuckót találhatnak a könyveknek, és saját székhelye lesz.

Hogy milyen könyveket lehet kikölcsönözni, meg lehet nézni az online katalógusban, ahol elő is lehet jegyezni a könyvekre, ahogy azt is meg lehet tudni, hogy melyek azok a könyvek, amelyek éppen szabadok. A szombaton elindult Meskuckó könyveinek több mint negyedét vették ki kevesebb, mint két nap alatt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS