2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Érvek (és ellenérvek) az idei irodalmi Nobel-díjas kapcsán

szerk. 2016. október 14. 17:03, utolsó frissítés: 17:03

Hazai és külföldi megnyilatkozásokat is összegyűjtöttünk az "óriási meglepetés díjazott" Bob Dylanről.


Finoman szólva is megosztotta a közönséget Bob Dylan irodalmi Nobel-díja, sokan nyilatkoztak értetlenül, csalódottan, mások meg kifejezetten harcosan védték "az amerikai dalok hagyományában új költői kifejezésmódot teremtett" indoklással díjazott zenészt. Összegyűjtöttünk néhány reakciót:


Költészet a javából

- kommentálta Nyáry Krisztián, a Magvető Kiadó vezetője, irodalomtörténész Bob Dylan Nobel-díját a Facebookon, hozzátéve, hogy örül a zenész kitüntetésének. "A Like a Rolling Stone című 1965-ös dalának első szövegváltozata hat oldal hosszú volt, a Columbia kiadó ki sem akarta adni, túl irodalminak találták. Aztán a Rolling Stone magazin által 2010-ben összeállított „Minden idők 500 legnagyobb dalszövege” listán az első helyen szerepelt. [...] Vagy a Hurricane, ami egy ártatlanul elítélt fekete bokszolóról szóló, klasszikus ballada, csak van hozzá zene is" - írta Nyáry Krisztián, aki Allen Ginsberghez hasonlítja Dylant érvelésében."Allen Ginsberg költészetéről irodalomtudományos kötetek tucatjai szólnak. Ha az övé költészet - persze hogy az -, akkor Dylané csak azért nem számított eddig annak, mert ő el is énekli, amit írt?" - teszi fel a kérdést. Nyáry véleménye szerint Bob Dylan díjazása közrejátszhat abban, hogy akik eddig nem tudták, felismerjék: amikor egy dalszövegben valami megérinti őket, akkor költészettel találkoznak. "Amúgy van neki Nobelje, Oscarja, Emmije, Pulitzerje, csak éppen énekelni nem tud. A nevét is Dylan Thomas után választotta. Még szép, hogy költő" - írja.

"Oltárian büszkék vagyunk Mr. Dylan-re!"

- írta a Quimby Facebook oldalára Kiss Tibi, az együttes énekese. "Szövegalkotásának kitörölhetetlen nyomai vannak az angolszász modern lírában, és így a világ-lírában is. Annak is nagyon örülünk, hogy a Nobel-díj bizottságban már ott ülnek zsűritagokként azok a hatvanas évekbeli hippik, akik reményt adtak egy új nemzedéknek. Puszi a seggükre!" - fogalmazott Kiss."Első gondolatom az volt, hogy végre valami igazán jó dolog is történik ezen a világon!"

- írta a Facebookon Szilágyi N. Sándor nyelvész, majd meg is indokolta az állítását. "És nemcsak azért, mert a Nobel-bizottság ezzel erős jelzést adott ahhoz, hogy vehessük már észre: nem biztos, hogy csak az lehet irodalom, ami bizonyos kánonok kritériumainak eleget tesz, hanem az is (sőt könnyen lehet, hogy inkább az), amiről az emberek nagyon is érzik, hogy az őket fejezi ki, és irodalomként fejezi ki őket, még ha a kánonok szerint az tán nem is igazán lenne irodalom" - állította a nyelvész, aki szerint az amerikai Civil Rights Movement emberjogi mozgalmában vállalt szerepéért akár Nobel-békedíjas is lehetne. "Jobban megérdemelné, mint néhányan, akiknek eddig kiosztották" - írta."Azt gondoltam, a Nobel-díj elefántcsonttornyába ilyesmik nem hallatszanak el,

de íme, elhallatszanak" - értékelte a díj történetében első dalszerzőként kitüntetett Bob Dylan elismerését Nádasdy Ádám költő, műfordító, irodalomtörténész az MTI-nek. Nádasdy érvelése szerint a bizottság talán nem a dalszerzőt, hanem azt a költőt látta Bob Dylanben, aki megzenésítette és elénekelte a saját verseit. Ugyanakkor üdvözlendőnek tartja, hogy a bizottság ezzel némileg kiterjesztette az irodalmi Nobel-díj definícióját.

"Az igazi poézis az, amire nincs magyarázat: mint József Attila, amikor megy haza, és tapsikolnak a jázminok. Bob Dylan is nagyon sok ilyesmit megengedett magának" - méltatta az idei Nobel-díjas művészetét Nádasdy Ádám.
Azt is jelenti, hogy a rock műfaja ma már a kultúra szerves része

- mondta Bródy János dalszerző, szövegíró. "Dylan Nobel-díja hatalmas dolog számomra is, hiszen már fél évszázada hiszek abban, hogy a rock képes megközelíteni a klasszikus formák értékeit" - tette hozzá.

"Elsősorban mindig is dalszerző volt, sokak számára előadói stílusa nem feltétlenül rokonszenves, dalai közül jó néhány nem is az ő előadásában vált igazán népszerűvé, hanem például Jimi Hendrixtől, Pete Seegertől, a Peter, Paul & Marytől" - mondta Bródy János.


"Bob Dylan nem annak ellenére kapta a díjat, hogy rocksztár,

hanem bizonyos értelemben pontosan azért" - mondta Barna Imre az MTI-nek, az amerikai dalszerző, költő és énekes verseinek magyar fordítója, aki azt is felidézte: Dylant pályafutása kezdete óta a rock Rimbaud-jaként is emlegették."El kell fogadni azt a naponta tapasztalható tényt, hogy ma a költészetet nagyon sokan ebben a formában is fogyasztják. Sőt, feltehetjük azt a kérdést is, hogy mára nem ez-e a költészet legjellegzetesebb formája. Ha pedig valaki azt mondja, rockköltészet, mindenkinek Bob Dylan az első, aki eszébe jut" - hangsúlyozta.

"Nagyon nehéz Bob Dylanre úgy gondolni, úgy olvasni vagy akár fordítani a szövegeit, hogy az embernek közben nem megy a fülében a zene" - mondta el, kiemelve: bár sok a szabadvers-szerű szövege, sőt a korai években felolvasásra szánt szerzeményeket is írt, a Bob Dylan-dalokra az énekelhetőség miatt leginkább a kötött versformák jellemzőek. Költészetében megmaradt a korai évek népdalba hajló balladisztikus hangja, ehhez társult később a megfoghatatlanság, a sokak által elemzett titkok, sejtelmes utalások, szürrealisztikus képek és látomások.

"Olyan jellegzetes, könnyen felismerhető lírai ént, lírai szerepet teremtett magának, ami elválaszthatatlanná vált rockzenei karrierjétől" - nyilatkozta Barna, aki szerint a hetvenedik éve felett is rendszeresen koncertező Bob Dylan ennek ellenére sosem tetszelgett a költői szerepben.


Nagyszerű, hogy Bob Dylan kapta az irodalmi Nobel-díjat!

- írta legújabb Facebook bejegyzésében Mircea Cărtărescu író, költő, esszéista, akit szintén esélyesnek tartottak az irodalmi Nobel-díjra. Cărtărescu egyébként több bejegyzését is törölte, amit Bob Dylan kitüntetése kapcsán írt, a végső és most idézett változatot péntek reggel írta, miután az éjszaka (amely legjobb tanácsadó állítása szerint) mérlegelte az összes pró és kontra érvet."Az irodalom nem merev falú vár, hanem nyitott hely, minden befolyásnak és változásnak kitett, a világot tükrözi olyannak, amilyennek minden pillanatban láthatjuk. Az irodalom nyitása a határterületek irányába, a popkultúra, az utca, a másvalami és másvalamilyen felé csak örvendetes lehet. Bob Dylan személyében ikonikusan valósul meg a népi hagyomány és a poétikai modernség hagyományának egyvelege, Woody Guthrie és Dylan Thomas összessége, amely csak egy hatalmas tehetség által jöhet létre" - írja posztjában.


"Nagy nap ez az irodalom és Bob számára,

amikor az irodalom eredeti formájának egyik mesterét ünnepeljük" - írta gratuláló posztjában Tom Waits amerikai énekes-dalszerző, zeneszerző, színész. "Mielőtt a meséket és verseket leírták volna, azok az emberi hang szárnyain utaztak, és Dylan hangjánál nincs csodásabb" - fogalmaz igencsak líraian a művész."Bár Dylan-rajongó vagyok, de ez szenilis, makogó hippik rosszul fogant nosztalgiadíja"

- reagált az idei irodalomi Nobel bejelentésére Irvine Welsh skót regény- és drámaíró Twitteren.

Jason Pinter amerikai krimiíró szintén elég velősen fogalmazott a közösségi oldalon: "Ha Bob Dylan irodalmi Nobel-díjat kaphat, akkor Stephen Kinget fel kellene venni a Rock and Roll Dicsőségcsarnokának legendái közé" - írta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS