2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az Oscar történetének legnagyobb bakija után a Moonlight a legjobb film

2017. február 27. 08:17, utolsó frissítés: 2017. február 28. 12:46

A La La Land végül 14 jelöléséből hatot váltott díjra.


Az Oscar-gálák történetének valószínűleg legnagyobb bakijával zárult a 89. Oscar-díjátadó. Ugyanis, hogy a legfontosabb díjnak számító legjobb film kategória győztesét a díjátadók, Faye Dunaway és Warren Beaty hibásan jelentették be. A Kalifornia álom (La La Land) producerei félig-meddig már a díjat is megköszönték, amikor egy fejhallgatós férfi jelent meg a háttérben, és látszott, hogy nagyon magyaráz valamit a színpadon lévő alkotóknak. Néhány pillanattal később Jimmy Kimmel, az est házigazdája, pedig bejelentette, hogy tévedés történt, a Holdfény (Moonlight) nyerte a legjobb film kategóriát. A Holdfény alkotói csak akkor hitték el, hogy nem csak viccelnek velük, amikor a Kalifornia álom egyik producere, Jordan Horowitz megmutatta a borítékot.A díjátadók egyébként azzal magyarázták a tévedésüket, hogy rossz borítékot kaptak. Warren Beaty magyarázata szerint az általa megkapott borítékon azt írta, hogy Emma Stone La La Land, ezért jelentette be, hogy a Kalifornia álom nyert. Emma Stone egyébként a legjobb színésznőnek járó díjat kapta meg, így valószínűleg történhetett egy kis kavarodás a háttérben. Warren Beaty sztoriját támasztja alá az a pár pillanatnyi közjáték is, ami a boríték kinyitás után. Először ugyanis még megnézte, hogy nincs-e egy más papír is benne? Majd megmutatta Faye Dunaway-nek is, és végül úgy döntettek, bejelentik a Kaliforniai álom győzelmét. Egyébként nem lett volna az nagy meglepetés, mindenki a nagy esélyesnek tartotta, és az este folyamán 6 díjat már behúzott. Megkapta a legjobb rendezés, a legjobb színésznő, a legjobb betétdal, a legjobb zene, a legjobb operatőr és a legjobb látványtervezés díját is.

A legjobb rövidfilm Oscarját a Mindenki című alkotás kapta. Ez az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. "Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk" - mondta.

A La La Land 14 jelöléséből végül hatot váltott díjra, a Moonlight összesen három díjat kapott, a Manchester by the Sea és a Hacksaw Ridge kettőt-kettőt. Egyetlen díjat sem kapott a hat díjra jelölt Lion, a négyre jelölt Hell or High Water és a három jelölést számláló Hidden Figures sem, az Arrival pedig egyetlenegyet gyűjtött be a nyolc jelölésből.

Az összes díjazott:

Legjobb férfi mellékszereplő: Mahershala Ali - Moonlight
Legjobb kosztüm: Fantastic Beasts and Where to Find Them
Legjobb smink: Suicide Squad
Legjobb dokumentumfilm: OJ: Made in America
Legjobb hangvágás: Arrival
Legjobb hangkeverés: Hacksaw Ridge
Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)
Legjobb idegen nyelvű film: The Salesman (Irán)
Legjobb animációs rövidfilm: Piper
Legjobb animációs film: Zootopia
Legjobb látványtervezés: La La Land
Legjobb vizuális effektusok: A dzsungel könyve
Legjobb vágás: Hacksaw Ridge (John Gilbert)
Legjobb rövid dokumentumfilm: The White Helmets
Legjobb rövidfilm: Mindenki (r. Deák Kristóf)
Legjobb operatőr: Linus Sandgren (La La Land)
Legjobb filmzene: Justin Hurwitz (La La Land)
Legjobb betétdal: City of Stars (La La Land)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Moonlight (Barry Jenkins és Alvin McCraney)
Legjobb rendező: Damien Chazelle (La La Land)
Legjobb férfi főszereplő: Casey Affleck (Manchester by the Sea)
Legjobb női főszereplő: Emma Stone (La La Land)
Legjobb film: Moonlight

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS