2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több hónapos diákvetélkedővel akarják trendivé tenni Aranyt

Kulcsár Árpád Kulcsár Árpád 2017. május 03. 15:41, utolsó frissítés: 16:03

Több hónapon át ívelő diákvetélkedőt szervez az RMDSZ. Az Aranyfeszt jó bulinak ígérkezik az általános iskolások számára.


'Mit tudnak ma az átlagos erdélyi magyarok Arany Jánosról a Toldin, és A walesi bárdokon kívül?" - tette fel a kérdést az RMDSZ mai sajtótájékoztatóján Hegedüs Csilla kultúráért felelős ügyvezető alelnök, aki szerint sajnos nagyon sokan nem ismerik a költő nagyságához méltóan annak munkásságát, és a 200 éves centenárium remek alkalom ezen javítani. Az RMDSZ egy fesztivál, az Aranyfeszt keretei között szervez körülbelül három hónapon át tartó vetélkedőt általános iskolások számára.

Az Aranyfeszt célja, hogy megmutassa Arany kortársiasságát, Hegedüs Csilla azt reméli, ahogy akárcsak az örökségünk őrei esetében a műemlékeket, most is a diákok fogják a teljes erdélyi magyar társadalom felé közvetíteni a költő hangját, értékeit.

Hegedüs kiemelte, különös hangsúlyt fektetnek a vidéki iskolák részvételére, úgy gondolják, hogy ezek az iskolák kevésbé vannak képviseltetve más programok esetében, holott itt is kiváló tehetségek vannak. Az RMDSZ emiatt partnerként a Romániai Magyar Pedagógusszövetséget kérte fel.

Az esemény során négy erdélyi irodalmár Balázs Imre József, Demény Péter, László Noémi és Márton Evelin vállalták a zsűri szerepét, valamint lesz egy újságíró-költő is a zsűriben, azaz én. Lesz továbbá egy meglepetés is, egy fontos magyarországi irodalmi személyiség, akit egyelőre még nem jelentettek be a szervezők.


A fesztivál vázlatos programját Molnár Beáta, a Társadalomszervezésért, és Újvári Dorottya, a Kultúráért Felelős Főosztály munkatársai ismertették. Eszerint az eseménysorozat három nagy egységbe fog tagolódni: az elsőben az országos jelentkezés során, negyvennyolc órán belül kell egy olyan munkát bemutatni, ahol kiderül, mi mindent tudnak a diákok Aranyról. Itt nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitásra is - erre szeptemberben, az iskolakezdés után kerülne sor.

A második rész október elején kezdődik, és minden csapatnak küldenie kell magáról egy bemutatkozó videót, ezután hat feladat lesz, többek között Arany egy napját kell bemutatni a jelenben, hogy mit csinálna Arany János ma, hová járna, kikkel beszélne stb. De a feladatok között lesz majd szerelmes vers egy ismert közéleti szereplőhöz, arany versének videós adaptációja is.

Az Aranyfeszt a kolozsvári gálával zárul majd, itt a zsűri segítségével fognak a diákok workshopokon részt venni.

Hegedüs Csilla elmondta, reményei szerint ezzel a projekttel sikerül majd visszahozni a köztudatba mindazt, ami amiatt Arany János különleges, és amiért az egyik legfontosabb erdélyi magyar költő. Reméli érdekes közösség fog létrejönni, amelyik már fiatalon megtanulja, hogy az irodalmat lehet kritizálni, lehet újra és újra átértékelni a saját gondolataink alapján.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS