2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Még egy „hippivillamosa” lesz Kolozsvárnak

k. á. 2017. augusztus 01. 09:36, utolsó frissítés: 10:01

Hamarosan olyan lesz Kolozsvár utcáin sétálni, mint egy fél LSD-trip.


Kolozsváron egyre jobb a régi villamosokkal utazni, nem mintha kényelmesebbé tették volna, vagy új útvonalakat hoztak volna létre, hanem mert nem egy kopott dobozba ül be az ember, hanem ilyen és ehhez hasonló, festett járművekbe. Fél évvel ezelőtt készült el az első kifestett villamos, amely utcaművészek kéznyomát hordja magán. Azóta sok utas kereste, hogy kifejezetten ezzel a villamossal utazzon, sokan fotózták, amint befut a megállóba, és hát el tudom képzelni, hogy jobban esik hajnali hatra munkába menni, ha legalább a villamos vidám.

A villamos akkori kifestői kissé hangzatosan olyanokat mondtak, hogy céljuk az volt, hogy közelebb hozzák a művészetet a járókelőkhöz, hogy kivegyék az "elit csoportok" kezei közül, hogy elvigyék olyan helyekre, ahol kevésbé szoktak művészettel találkozni emberek. Ami viszont fontosabb, hogy megmutatták, nem csak reklámfelületként lehet elképzelni a járműveket, hanem érvényesülhetnek a dizájnban esztétikai szempontok is. Közben meg az utca az emberek második otthona, nem árt az, ha igyekszünk az utcai látványt minél érdekesebbé tenni. Az akkori modellt Ocu és Kero festették ki, természetesen a kolozsvári közszállítási vállalat jóváhagyásával.Nyolc hónap telt el az első villamos kifestése óta, és a két utcaművész visszatért a RATUC hangárjába, hogy egy második villamost is kifessenek. Míg legutóbb inkább Ocu stílusa volt a jellemző, és Kero csak besegített, most az utóbbié lett a főszerep. Kero azt mondja, a hippimozgalom inspirálja a stílusát, és Gustav Gräser svájci filozófus munkássága.


A képek szerint egyfajta interperszonális hálózat-szimbólumra tipellnék, de majd mindenki eldönti maga, mit ábrázolhat Kero munkája. Egyébként ő csinálta a Horea út 33 szám alatt látható Mikrómakró embert is, formailag a körk, színekben a hippis, lsd-s élénkség dominál.

A két művész eredetileg azt tervezte, hogy a közszállítási vállalat mind a hat villamosát egyszerre fogják kifesteni, hogy aztán a kolozsváriak jól meglepődjenek, amikor egy reggel csilivili régi villamosok futkosnak a síneken, de nem volt elég pénzük rá, szóval apránként igyekeznek megoldani. Az első projektre a Com'on Cluj pályázat által kaptak támogatást, a másodikat magánfinanszírozással oldják meg.A Transilvania Reporternek a két művész azt mondta, alig várják, hogy a két villamos összefusson egy útkereszteződésben, és egyébként is remélik, hogy a villamosok idővel Kolozsvár branderősítő elemeivé válnak. Továbbá remélik azt is, hogy lesz valami koncepció abban, ahogyan a villamosok megjelennek a városban, ők el tudnák képzelni, hogy kerekeken guruló galériák szeljék a várost a Monostor és a Hóstát között. A második villamos egyébként augusztus közepétől fog kigurulni, Kero 3 napot dolgozott rajta, ennél még az is több időbe került, míg a vállalat munkatársai megtisztították, és festésre alkalmassá tették a járművet.

(címoldali fotó: Cristina Beligăr/Transilvania Reporter)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS