2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Filmszereda lesz tíz napig Csíkszeredából

I. A. Á. 2017. szeptember 13. 16:37, utolsó frissítés: 18:12

Nagyszabású filmfesztivál készül Csíkszeredában, amelyre érdemes már most odafigyelni.


Új filmfesztivált jelentettek be nemrég Csíkszeredában, amely a Filmszereda nevet viseli. A jelenleg még alakuló fesztivál egyik szervezőjét Mihály Lászlót kérdeztük, aki elmondta, hogy a rendezvény mögötti alapgondolat az volt, hogy a városnak legyen egy saját kezdeményezése ezen a téren. Két éve ugyan a TIFF keretén belül működött a TIFFszereda, amikor a kolozsvári fesztivál válogatott filmjeit hozták el a városba, azonban ez két év után megszűnt. Többek közt ezt az űrt is szándékszik kitölteni a Filmszereda névre keresztelt rendezvény.

Filmek tekintetében az utóbbi két-négy év erdélyi magyar, román és magyarországi filmfelhozatalával dolgoznak, illetve három nemzetközi film is megtekinthető lesz. A minőségre és a szórakoztatásra egyaránt figyelmet fordítanak, így egyaránt lesznek elgondolkodtató (Testről és lélekről), valamint könnyedebb, szórakoztató filmek (Brazilok) is. A filmek kiválasztása közösen történt a Filmtett Alapítvánnyal és szem előtt kellett tartani, hogy a program ne ütközzön az általuk szervezett TIFF-karavánnal, amelynek már hagyománya van Csíkszeredában. A meghívott alkotók tekintetében Mihály nem mondott semmi konkrétat, mivel elmondása szerint ez a programpont még egyeztetés szintjén van, de amint mondta időben értesítik a közönséget és a sajtót is.Többek közt a TIFFszereda által hagyott űrt hivatkozik orvosolni a Filmszereda, mert a filmvetítések mellett számos kiegészítő, de annál érdekesebb program is látogatható lesz szeptember 21 és 30 között a felújított mozi és az előtte lévő Majláth Gusztáv Károly tér elkerített részén. Amint Mihály elmondta, mindenképp el akarták kerülni egy csak-filmvetítések-egy-moziban jellegű puritán és egyszerű fesztivál jellegét, ezért a vetítések mellett az alkotókkal és szereplőkkel közös találkozókat, beszélgetéseket, koncerteket, művészkocsmákat és művészkávézókat és végül még gyerekprogramokat is szerveznek. Ezen legutóbbi program keretében például a Legendárium rajzfilm sorozattal akarják megismertetni a gyerekeket. Az egyik legérdekesebb programpontnak ígérkezik a rendezvény nyitánya, amely során a Csíki kamarazenekar különböző filmek filmzenéiből ad elő részleteket, amely után megtörténik majd az első vetítés is.


Megtudtuk azt is, hogy a fesztivál során napi négy vetítés lesz, amelyből három felnőttvetítés és egy gyerekvetítés. Az előbbi három közül lesz egy fővetítés, amelynek jegyára 20 lej, a két mellékvetítésnek pedig vetítésenként 15 lej. A gyerekvetítésekre csoportos kedvezmény vásárolható 5 lejért, illetve az egyéni jegyek 7 lejbe kerülnek. Továbbá a nyugdíjasok, illetve a rokkantak számára szintén kedvezményes jegy váltható 10 lej ellenében. A kedvezményes jegyeket a helyszínen, illetve a Csíki Játékszínnél lehet beszerezni, a hagyományos jegyeket pedig szintén helyszínen és azon túlmenően a bilete.ro oldalon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS