2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Anyagi nehézségekkel kezdi új évadát a kolozsvári színház, de ez alig vehető észre a kínálatukban

G. L. 2017. szeptember 21. 17:51, utolsó frissítés: 2017. szeptember 25. 19:26

Nyolc bemutatója lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak.


Anyagi nehézségekkel, jó sok családi problémával, sok régi előadással és két új sorozattal kezdi 225. évadát a Kolozsvári Állami Magyar Színház, aminek bemutató sajtótájékoztatóját csütörtök délben tartották. Amennyire elkeserítőnek tűnik a bevezető mondtunk, valószínűleg pont annyira fogtok kellemesen csalódni, ha el is magyarázom, hogy miről van szó.

Volt ugye idén februárban egy fizetésemelés,

amikor rendeletileg 50 százalékkal megemelték a kulturális intézmények dolgozóinak a fizetését, és a költségvetésben nem különítettek el erre az emelésre külön pénzt. Emiatt most szorosabbra kell fogni a nadrágszíjat a színházaknak. A 2017/2018-as évad első felében, ami a 2017-es költségvetés utolsó negyedét jelenti, legfeljebb egy bemutatója lesz a színháznak, az is december első felében. De még ez sem biztos, ahogyan Tompa Gábor igazgató fogalmazott: pengeélen táncol a rendezés.A tervek szerint Tony Kushner Angyalok Amerikában című darabját mutatnák be Victor Ioan Frunză rendezésében. Az idén két UNITER-díjjal (Kiválóság-díj és Legjobb előadás díja) is kitüntet Frunză 22 év után tér vissza a kolozsvári társulathoz rendezni, és a tervek szerint a két részes darabot egy kétestés előadásban mutatják be, amelynek részei külön-külön is megnézhetők. Tompa szerint az ötórásra tervezett produkciónak az egyestés előadása túlságosan fárasztó lenne a nézők számára. Kusher darabjának első része, a Közeleg az ezredforduló 1993-ban elnyerte a legjobb drámának járó Pulitzer-díjat, míg a folytatása, a Peresztrojka a Tony-díjat kapta meg. A darab az amerikai nemzet állapotát vizsgálja, olyan faji, vallási, társadalmi és politikai kérdéseket vet fel, amellyel az országnak szembe kellett nézni a Reagan-elnökség idején, amikor az AIDS járványként terjedt. A választás idén ősszel, a Koalíció a családért referendum kampányában kifejezetten időszerű lehet, lévén a főszereplők meleg férfiak. De az új bemutatók közül nem csak ebben van benne, hogy gondolkodjunk a családról,

a család definíciójáról és helyéről a társadalomban.

Tavasszal kezdi el a kolozsvári magyar teátrum azt a sorozatot, amelyben filmrendezőket hívnak meg színházba rendezni. Először, jövő februárban Adrian Sitaru készíti el nagyjából azonos szereplőkkel, de más szövegekkel az Illegitím című filmjének a színpadi változatát, amiben egy család és súlyos rejtegetnivalójuk kerülhetnek közelebb hozzánk, szó szerint is fizikailag, mert a stúdiótermében játsszák majd az előadást. A most induló sorozatban Sitarun kívül Hajdu Szabolcs, Tudor Giurgiu és Cristi Puiu jöhet még a következő évadokban, legalábbis velük tárgyalnak az igazgató szerint.

Ezen kívül az évad utolsó előadásában, Frank Wedekind Lulu című nagyszínpadi produkciójában is benne van a lehetőség, hogy feltegyük utána a megfelelő kérdéseket a családról. A produkciót a budapesti Vígszínházzal folytatott együttműködés jegyében Eszenyi Enikő rendezi majd. És ha már az együttműködésnél tartunk, akkor elmondta az igazgató azt is, hogy a Pál utcai fiúk című előadásukkal vendégszerepelnek majd Kolozsváron a pestiek.

2018-as év első bemutatóját a kolozsvári magyar társulat új tagja, a spanyol Francisco Alfonsín rendezi majd. A Csehov szövegei nyomán készülő előadás címe: Regény nagybőgővel. Tompa Gábor elmondta, hogy a spanyol színész már bemutatkozott tavaly mozgásszínházi produkcióban, és az igazgató szerint jó hatással van a társulatra, ha a munkába bekapcsolódik egy más nemzetiségű is, mert ez által új ingerek érik a közösséget. Márciusban mutatják majd be Tompa Gábor Los Putrefactos (Rohadtak) című rendezését, amely Salvador Dali, Federico García Lorca és Luis Bunuel által az 1930-as években Madridban alapított, de soha ki nem adott folyóirat szövegein alapszik, de Kovács András Ferenc és Saviana Stănescu is ír hozzá.

A szürrealista álomként meghatározott előadásnak még nem végleges a szereplőgárdája, de Dali, García Lorca és Bunuel mellett valószínűleg megjelenik majd benne Pablo Neruda, Sigmund Freud és a Jóisten is. Május elejére tervezik Mark Ravenhill Pool (no water) című drámája stúdiószínpadi előadásának a bemutatóját Radu-Alexandru Nica rendezésében, míg Mihai Măniuțiu Moliere Úrhatnám polgár című komédiáját viszi színpadra.

A fiatal rendezők számára meghirdetett pályázat egyik kiválasztott projektjét is valószínűleg bemutatják

még ebben az évadban, de hogy pontosan melyiket, még nem tudjuk, még egyeztetniük kell a kiválasztott alkotókkal. Az igazgató szerint kiváló ötletnek bizonyult a színház kezdeményezése, mert a pályázók új, friss szempontokat hozhatnak be a kolozsvári színház világába. Összesen 31 előadás-tervezetet nyújtottak be, amelyek közül a rendezői koncepció erőssége, áttekinthetősége és kidolgozottság, a drámai alapanyag és a kolozsvári előadhatóság alapján négyet választott ki színház, amelynek a színpadra vitelét vállalja a színház a következő évadokban. Ezen kívül további négy esetleges megvalósítását helyezte kilátásba az igazgató.Leta Popescu (In)vizibil, Andrei Măjeri Las Meninas (szerző: Ernesto Anaya), Porogi Dorka Alice az ágyban (szerző: Susan Sontag), valamint Ioana Păun Zsoldos (szerző: Mona Bozdog) című projektjét már kiválasztották bemutatásra, és Mădălin Hîncu Pinocchio, Dragoş Alexandru Muşoiu Snuff (szerző: Chuck Palahniuk), Horváth Anna Téli Beyer (szerző: Szaitó Ajumu), valamint Andrei Măjeri Macskaszoros (szerző: Flavius Lucăcel) projektek megvalósításáról még beszélnek, de a rendezői koncepció közös továbbfejlesztése után ezeket is bemutathatják.

Kevesebb az új előadás ősszel, de több régit is színpadon tartanak

például tizenegyedik évadát kezdi a színház történetének egyik legsikeresebb darabja, Andrei Șerban Ványa bácsi című rendezése. De az elmúlt évek legjobb előadásaiból miniévadot is szerveznek idén decemberben, annak lesz valószínűleg része az Angyalok Amerikában is. Továbbra is színpadon marad a Julius Ceasar, amivel már szerepelt a szöuli Performing Arts Festivalon, de még ezen kívül is turnéznak vele, például hívták a Kanári-szigetekre is egy fesztiválra, illetve Marosvásárhelyen is fellépnek majd vele a nemzetközi könyvvásáron.

Az idei Országos Színházi Fesztiválon Bukarestben a Rosmersholm és A mélyben szerepel majd, így azok is maradnak műsoron, míg a Homemade című darabjukat a székelyudvarhelyi DráMA Kortárs Színházi Találkozón, a gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházak Kollokviumán, illetve a bukaresti Nottara Színház által szervezett Fest(in) pe Bulevardon mutatják be. De természetesen Kolozsváron is játsszák meg. A vágy villamosát Aradon mutatják be, a Rosmersholmot pedig Oslóban, Bogotában és Szarajevóban, a Leonce és Lénát pedig Mexikóvárosban mutatják be. Marad még műsoron a Vakok, a Kalucsni, a Hormon, a Születésnap, a Hedda Gabler, A pelikán és a Légy jó mindhalálig is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS