2020. július 9. csütörtökLukrécia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megosztják egymással a közönségüket: összefogtak a kolozsvári színházak

G. L. 2017. szeptember 26. 17:24, utolsó frissítés: 17:24

Egy honlap és egy hűségkártya az eredménye.


A közönségük megosztása, az előadásaik szélesebb körbe való eljuttatása a célja annak a projektnek, amely három független és két állami kőszínházi intézmény/szervezet együttműködéséből jött létre, és amelyet kedden mutattak be. Az Ecsetgyár, a Reactor de creație și experiment, a ZUG.zone, a Lucian Blaga Nemzeti Színház és Kolozsvári Állami Magyar Színház együttműködésében induló projekt keretében a következő évadra érvényes megoldásokat mutattak be. Kettőt is, amelyekből az első olyan platform, amit inkább a színház iránt érdeklődő közönségnek szánnak, míg a második úgymond "függőknek" egy plusz motiváció, hogy még hűségesebb színházba járók legyenek.

A teatruincluj.ro platform

egy könnyen használható közös eseménynaptára a kolozsvári színházaknak. Egy olyan internetes felület, amit a tervezők szándéka szerint, a telefonunkon is könnyen tudunk használni, és ahol megtalálhatóak a társulatok előadásairól az alapinformációk. A platform a tervek szerint segít eligazodni a gazdag kolozsvári kulturális kínálatban. Lekövethető innen, hogy mit játszanak éppen, mikor és hol játszanak pontosan egy-egy előadást, milyen nyelven játszanak, esetleg van-e hozzá valamilyen fordítás?A felület lényege, hogy a színházba járó közönség megismerje a lehetőségeit, és olyan előadásokkal is találkozzon, amelyeket nem feltétlen követ napi szinten. Például a Kolozsvári Állami Magyar Színház rendszeres közönsége is megtudja, hogy mit játszik a ZUG-ban a Váróterem projekt vagy az Ecsetgyárban a ColectivA. Vagy a Nemzeti Színház közönsége megtudja, hogy egy Váróterem Projekt előadást románul is feliratoznak-e, vagy az állami magyar színház előadásai is elérhetőek román, esetenként angol felirattal. Tehát az adott társulatok közönsége megismerje egy másik helyen mit játszanak épp. A honlap már működik, és itt érhető el.


Az Interdependent kártyának

is hasonló a célja, csak inkább a rendszeres színházba járókat szólítják meg vele, ösztönzik őket arra, hogy a projektben résztvevő összes színházat/előadóhelyet meglátogassák. Arról szól, hogyha minden az öt helyen láttunk már egy előadást legalább, akkor egy hatodikat ingyen megnézhetünk, bármelyik előadást, amelyet a 2017/2018-as évadban játszanak az öt hely valamelyikén.Úgy működik, hogy az adott társulatnál pénzért kiváltott jegy után kérhetünk a kártyánkra egy pecsétet, és ha mind az öt intézményből van már pecsét, akkor egy gyors regisztráció után foglalhatunk ingyenesen helyet egy-egy hatodik előadásra. 5000 kártyát nyomtattak, ezeket a projektben résztvevő társulatok jegypénztárainál lehet igényelni, és ugyanitt lehet pecsétet kérni, amikor megvesszük a jegyet.

Ez még pilot program,

egyelőre még tesztelik, hogy miként működik, mennyire vevők rá az emberek. Egy olyan lehetőség, amivel a kolozsvári független társulatok próbálkoznak, hogy megoldják a problémáikat, új közönséget vonzanak be az előadásaikra, egy közös stratégiát alakítsanak ki. Egy próbálkozás arra, hogy kilépjenek saját környezetükből, és másokra is fókuszáljanak. A projekt csak a láthatóság és a reklám terén jelent együttműködést, az alkotói folyamatokban, a munkába ez nem jelent befolyást. A most bemutatott két lehetőség a projekt jelentős része, de más kampányokat, tréningeket, workshopokat is tartanak a keretében, ezeket a román kulturális alap finanszírozza.Indításként a három független társulat egy-egy friss bemutatóval is készül, a Váróterem projekt Sinkó Ferenc rendezésében mutatja be az Unpredicted című performanszt szeptember 29-én, a Reactorban a Miracolul de la Cluj című előadás a 90-es évek elejének híres Caritas-botrányát dolgozza fel, és a bemutatója szeptember 28-én lesz, de 27-én tartanak tartanak egy nyilvános főpróbát, míg az Ecsetgyárban szeptember 28-én mutatják be a Sclavi című előadást.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS