2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Képeslap Chioggiából

Fám Erika 2017. december 27. 09:22, utolsó frissítés: 09:22


A Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház - már hagyományosan - vígjátékkal örvendezteti meg közönségét Szilveszter estéjén. Idén Carlo Goldoni drámáját, a Chioggiai csetepatét Sardar Tagirovsky vitte színre. Az előadás hivatalos bemutatójára január 3-án kerül sor.

Chioggiában többnyire nők laknak, a lagúnák kisvárosában inkább a férfiak hiánya, mint jelenléte határozza meg a hétköznapokat, a férfilakosság javarészt halász: a tengeren töltenek napokat, heteket, hónapokat, sokan közülük odavesznek. A 250 évvel ezelőtti történet nagyon erősen a szerelemre épül, az érzelmek megerősítésének igazolását keresve.

Az olasz valóságot nem korhű ábrázolásban tálalja a rendező, hanem a 18. századból átemeli a 60- 80-as évek világába a történetet. Ezt igazolja a díszlet, illetve a jelmezek, valamint a nagyon erős zenei háttér is, amely közismert olasz dallamok, slágerek segítségével kalauzolja el a nézőt az érzelmek nagyon intenzív birodalmába. A szerelem utáni nosztalgiát, vágyakozást nagyon sok esetben egy olasz dal indítja el, ez egybefonódik az ártatlanság felidézésével, éstiszta, szép, érdekmentes érzések dimenziójába lendítheti át a nézőt.A keserédes férfi-nő kapcsolatok, a közösség dinamikájának nehezen átlátható világa, a félreértések, viaskodások, rivalizálások erőviszonyai között legtöbbször a humor győz, bár folyamatosan jelen van a tragédia lehetősége, mégsem marad remény nélkül egyetlen helyzet vagy kapcsolat sem.

Tagirovsky előadása nem más, mint egy képeslap Chioggiából, abból a mindenkori Chioggiából, amely egyszerre hozza a szerelem tüzét, a vágyak tengerét, az emberi élet végességét, a simogató tengeri szellőt, a lemenő nap ragyogó fényét az arcokon, a lüktető izgalmakat, a féltékenységet, a félelmet, a küzdelmeket, a nyers, az őszinte női és férfi szerepeket - miközben dübörög az élő olasz zene. Képeslap-nézegetés közben utazhatunk az időben, utazhatunk olaszországi partokra, az emlékek és a képzelet világába, és találkozhatunk a szerelemhez való viszonyunkkal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS