2021. október 23. szombatGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

YesYes: jó élményként akarjuk megélni A dalt

G. L. G. L. 2018. január 23. 13:12, utolsó frissítés: 13:48

A kézdivásárhelyi Katona Tamás és a zenei tehetségkutatókból ismert harmonikás-énekes Szabó Ádám közös zenekara ott van A Dalban.


2015 közepén alakult a YesYes nevű formáció Budapesten a zenei tehetségkutatókból ismert harmonikás-énekes Szabó Ádámmal, a kézdivásárhelyi Silver Proof zenekar egykori dobosával, Katona Tamással és Vereb Márkkal. Utóbbi azóta már nem tagja az együttesnek. Tamás és Ádám még az iskolából ismerik egymást, ugyanabba a pesti zenesuliban tanultak, és ugyanabban a kollégiumban is laktak. 2015-ben Szabó Ádám a közösen írt, Give Me Your Love című dalukkal bekerült A Dal magyarországi eurovíziós dalválasztó show döntőjébe. Egy évvel később már közösen neveztek a versenyre, de nem kerültek döntőbe. 2017-ben Szabó ismét egyedül próbálkozott, és került a dalválasztó show eldöntőjébe a Together című dalával. Most ismét közösen indulnak.

Mi motivál arra, hogy ismét induljatok A dalban?

Katona Tamás: – Igaz, Ádi korábban már 3 évadban is feltűnt, de a YesYes életében ez lesz az első. A nevezett dalunk, az I Let You Run Away volt akkora hatással ránk, hogy szinte egyértelmű volt, benevezzük a versenybe.

Szabó Ádám: – A YesYes álmaink formációja, amit mindenkinek szeretnénk megmutatni, és a dalunk is 100 százalékosan képviseli azt, amik mi vagyunk.


Te hogyan határoznád ezt meg pontosan? Milyen zenét akartok csinálni?

Tamás: – Stílusban még keressük a helyünket, nem tudjuk egy kategóriába besorolni a dalainkat, bár az elmúlt egy év alatt már kezd letisztulni, hogy mi is az, amit képviselünk. Az biztos, hogy állandóan jellemezi és jellemezni is fogja a zenénket a megújulás és a friss zenei elemek.

Korábban már többször is indultatok (legalábbis Ádám) ebben a versenyben. Milyen tapasztalatot gyűjtöttél ezeken, amit a mostani dalnál felhasználhattatok?

Ádám: – Minden alkalom más és más tapasztalatokat ad, mind az interjúkban, a színpadi rutinban, a kamerák előtti mozgásban, de a legfontosabb az, hogy közben egy jó élményként éljük meg az egészet. Ezt szeretnénk idén is!Úgy tudom, hogy először nem is I Let You Run Away című dallal akartok indulni a versenybe. Végül mégis miért választottátok ezt?

Tamás: – Igen, írtunk egy kifejezetten a versenybe szánt dalt, de az I Let You Run Away volt az, amitől rázott minket a hideg. Jó értelemben.

Miben volt ez több, mint a másik dalotok? Melyik dalt írtatok kifejezetten A Dalra? Azt már meg lehet valahol hallgatni

Tamás: – Ebben sokkal több élet és érzelem volt, ez az, ami megérintett.

Ádám: – A másik egy könnyedebb, slágeresebb dal lett. A terveink szerint idén ki fogjuk hozni azt is.

Külső szemlélőként úgy tűnik, hogy az Eurovíziós Dalfesztiválon a különlegesebb produkciók sikeresebbek, a ti dalotoknak pedig egy különlegessége lehetne Ádám harmonikája. A dalban mégis alig hallható a jelenléte, egy laikus fülnek egyáltalán nem hangsúlyos. Miért kap csak ilyen visszafogott formában szerepet a hangszer?

Tamás: – Imádjuk a harmonikát, és egy YesYes koncerten elég nagy szerepet kap, különleges hangszínekkel használjuk, viszont sosem visszük túlzásba és nem akarjuk erőltetni. A dalba szerintünk így illett bele a legjobban, természetesen jött Ádiból az egész.

Ha jól tudom, akkor idén készültök kijönni egy lemezzel. Ez mikorra várható? Igazítjátok A dalos szerepléshez?

Ádám: – Az a tervünk, hogy több dalt is kihozunk egyenként, és ez fog összeállni az év végére egy teljes lemezzé. Persze ez a lemez is tartalmaz majd meglepetéseket, erre is van már pár ötletünk, de mindent a maga idejében.Korábban azt mondtad, hogy még 10 év múlva is együtt szeretnétek zenélni. Most milyen terveitek vannak még a zenekarral?

Tamás: – Most javítanám arra, hogy életünk végéig együtt szeretnénk zenélni és ha majd megöregedünk nyitunk egy "könyvtárat" ahol lehet inni, zenélni, szórakozni. Amúgy viccet félretéve nagyon sok tervünk van együtt és nagyon szeretnénk, hogy hosszú életű legyen a zenekar, és ezért mindent meg is teszünk.

Ádám: – Mindig igyekszünk előre dolgozni, jelenleg készülnek az új dalok, szervezünk egy fotózást, forgatunk egy videoklipet, alakítjuk a színpadképünket és ahogy nő a közönségünk egyre inkább igyekszünk odafigyelni a társadalmi felelősségvállalásra is. Hosszú távon gondolkozunk, tényleg ez az életünk.

Miért választották ezt a módját a terjesztésnek?

Ádám: – Minden dalnak meg akarjuk adni a kellő időt és figyelmet, amit elérhet. Ha egy lemezként hoznánk ki 12 dalt, talán elveszne a zajban.

Azt már tudjátok, hogy idén merre fogtok koncertezni? Esetleg Erdély felé jártok?

Tamás: – Igen, egyre több koncertfelkérésünk érkezik és Erdélybe is biztosan megyünk. Igyekszünk minden évben betervezni egy kézdivásárhelyi koncertet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS