2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félig-meddig kiköltözik a Double Rise Torockóról

k.á. 2018. március 28. 16:22, utolsó frissítés: 16:41

Az életérzés erősítésére Erdély-szerte Double Rise bulikat fognak szervezni.


Az életérzés felerősítésére mennek rá az idei Double Rise-on, legalábbis ezt hangoztatta a szervezőcsapat a szerdai sajtótájékoztatón, vagyis Gazdag Balázs főszervező, Csepán Gellért művészeti programkoordinátor és Vajas Albert, a Tokos zenekar prímása és egyben a fesztivál folkudvarának programszervezője.

Gazdag szerint az elmúlt években bebizonyosodott, hogy egy ilyen fesztiválnak helye van a palettán, ugyanakkor az is, hogy Erdélynek is van helye a fesztiválszcénában. A terv pedig az, hogy a Double Rise-ra új közönség érkezzen, azaz hogy Erdélyből az egész Kárpát-medencét meg tudja szólítani. Ennek fényében fontos változtatások lesznek a fesztiválmenedzsmentben, a Double Rise tulajdonképpen ki fog költözni Torockóról: az összes színpad a falun kívül kap helyszínt, bent csak a délelőtti programokat bonyolítják majd le: beszélgetéseket, kiállításokat stb.Így például kiköltözik a Folkudvar is, ami a szervezők szerint tavaly jócskán túlzsúfolt volt. Ennek a költözésnek persze megvannak az előnyei is: idén sokkal több néptánc produkciót láthat a közönség, és sokkal nagyobbra lehet a táncházat is szervezni. Vajas Albert elmondta, szeretnék idén tájegységenként megmutatni Erdély népzenei oldalát, mindenhonnan terveznek hívni előadókat, adatközlőket.
Csepán Gellért szerint az elmúlt évek jól mutatták, hogy a fesztivál közönsége nem csupán a bulikra, hanem a kultúrára is fogékony, ezért igyekszenek idén is változatossá tenni ezt a szegmenst. Példaként színházat, irodalmat, slam poetry workshopot és versenyt, komolyzenei koncertet is kiállításokat említett. Ezeken túl lesznek közéleti beszélgetések is (még nem tudni mire fókuszálva, de Gazdag szerint “akár a migrációról is”), a Kriza János Művelődési Központ udvara meg afféle találkozó- és nyugvópontként fog működni, hiszen a fesztivál a közösségépítésre is szeretne építeni.

Gazdag négy pontban foglalta össze azt, hogy mitől lesz más az idei kiadás: egyrészt sok lesz az új helyszín (nem csak a színpadok, hanem a kemping is), másrészt élesebb lesz az időbeli eloszlás, a délelőttök a faluban, a délután/esték pedig azon kívül fognak zajlani, harmadszorra pedig a színpadokat is átszervezik - például lesz egy, ahol a rockzene fog dívni. Negyedrészt pedig több udvar lesz: például lesz egy “életmód-udvar”, amit az Everness Fesztivállal közösen fognak szervezni, itt például életmódról, egészségről, jógáról, vegetarianizmusról lehet előadásokat hallgatni.

A szervezők elmondták, a négy zenei színpad közül a nagyszínpadra már nem lesz új bejelentés, róluk már adtunk hírt itt és itt, a kis színpadon tehetséges kárpát-medencei zenekarok fogják szórakoztatni a közönséget, például A Dal versenyzői, estére meg rockszínpaddá alakul. Az elektronikus színpadon délutántól kora estig house, tance dj-k, este pedig drum and bass dj-k fognak fellépni, a folkszínpadra pedig kb. 50 zenekart várnak, és tucatnyi táncprodukció is lesz.

Gazdag azt is elmondta, hogy az életérzés erősítésére a fesztiválig már nem, de utána fognak Erdély-szerte Double Rise bulikat szervezni, hiszen több városban is beváltak már. Hamarosan meg fog jelenni a fesztiválhimnusz is, amit maga a Hiperkarma szerzett.

Fontos változás lesz az is, hogy Torockó ne legyen többé egy hétig parkolóházzá alakítva: egyáltalán nem lehet majd a faluban parkolni, mindenki kötelezően az erre kialakított részen kell hagyja az autóját.

A Transindex kérésére a főszervező elmondta, hogy nem azért váltak meg az eddigi kommunikációs csapattól (merthogy megváltak, nemrég a régi csapat még összehívott egy sajtótájékoztatót, amit aztán lefújtak), mert nem lettek volna megelégedve a munkájukkal, hanem mert új főszponzor érkezett a fesztiválhoz, akik saját csapatot akartak. Azt azonban nem árulta el, hogy ki az új főszponzor. Cáfolta azokat a pletykákat is, miszerint a fesztivál és az önkormányzat között feszültség lenne, vagy a fesztiválnak maradtak volna kifizetetlen adósságai a panziótulajdonosok felé. Gazdag szerint minden változás az önkormányzattal megtárgyalva született, és továbbra is többségben az önkormányzat területeit fogják bérelni.

A fesztivál június 27. és 30. között lesz megtartva.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS