2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mátyás király és Ákos a legnagyobb nevek a 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

G. L. G. L. 2018. április 25. 15:14, utolsó frissítés: 2018. május 02. 10:26

A szervezők beszéltek a május közepén szervezett esemény programjáról.


Ákos is itt lesz a május 10-13. között megszervezett 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, igaz, nem koncertezni fog, hanem a múlt pénteken nyomdába kerülő könyvét mutatja majd be. Bemutatnak egy Mátyás-regényt, illetve a Romániában töltött elmúlt 100 évre is megemlékeznek majd - ez derült ki a szerda délben szervezett sajtótájékoztatón, amelyet H. Szabó Gyula, az Erdélyi Magyar Könyves Céh alelnöke és a Iánosi Zsolt főszervező tartott.


Mátyás-regényt mutatnak be a Mátyás-évben

Lászlóffy Aladárnak egy eddig ismeretlen, a hagyatékból előkerült Hunyadi János történetét feldolgozó regényt mutatnak be, amelynek az egyik része épp Mátyás királyról szól. H. Szabó a Kriterionnál megjelenő Dühöng a déli szél c. történelmi regényről csak annyit mondott, hogy Lászlóffy özvegye vitte be a kiadóhoz, hogy van egy ilyen regény, amelyet egy pályázatra írt a szerző, de végül nem nyújtott be. H. Szabó Gyula szerint a regény 20-21. századi nézőpontból tekint vissza Hunyadiék történetére. Egy másik Lászlóffy-esemény a Lászlóffy Csaba emlékezetét idéző gyűjteményes kötet bemutatója lesz, amelyben pályatársai méltatják a szerzőt.

Ezen kívül megemlékeznek a gyulafehérvári nagygyűlés óta eltelt 100 esztendőről is, egy fénykép-kiállításon próbálják bemutatni a Fogoly utcában a kolozsvári magyar jelenlétet, hogy ebben "a muszáj önállóságban mit tudott felmutatni ez a közösség".H. Szabó ezen kívül azt is elmondta, hogy idén két eseményt is integrál a 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, az EMKE által szervezett Szabédi Napokat, illetve a román-magyar közeledést szolgáló Fehér Holló Egyesület rendezvényét is befogadják, amely a magyar irodalom román nyelvű megismerését szolgálja. A program keretében román gyermekek szavalják magyar költők románra fordított verseit, és román fiatalok mesélnek a magyar irodalom román fordításban megjelent művei elolvasásával szerzett élményeikről. Ugyanakkor műfordítók számára is szerveznek eseményt az ünnepi könyvhéten.
Kevesebb koncert, több színház az ünnepi színpadon

A korábbi években megszokott esti koncertek helyett, idén már inkább színházi produkciókkal várják a szórakozni vágyó közönséget. Ezek közül is a Marczibányi Téri Művelődési Központtal együttműködésben Kolozsvárra hozott Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt lehet kiemelni, amelyet május 11-én, pénteken este nézhet meg a közönség.

Iánosi ismertetője szerint csütörtökön a megnyitó után tematikus slam poetry esttel várják az érdeklődőket, amelyet a Nesttel együttműködésben szerveznek. Pénteken a már említett, Földessy Margit által rendezett Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról lesz a csúcsrendezvény, de előtte még meg lehet nézni a Piros Ildikó által összeállított, Szabó Magda írónő életét feldolgozó előadást is.

Szombaton Bagdy Emőke Boldogság és lelki élet előadására látogathatnak el az érdeklődők, utána pedig a kolozsvári színészzenekar, a Loose Necktie Society fog fellépni. Vasárnap Marosán Csaba Mátyás király udvarában jártam c. egyéni produkciójával fogja szórakoztatni a kicsiket és a nagyokat, utána pedig Mátyás király tematikájú kvízzel várják a középiskolásokat, és csak ezt követi a Kovács Ákos-könyvbemutató (Ákos50 – Visszaszámlálás a címe).

A szervezők egyelőre nem sokat árultak el a most megjelenő könyvről, de azt már minden esetre lehet tudni, hogy az ünnepi könyvhéten lesz az erdélyi bemutatója, ezen kívül pedig "csak ámulni és bámulni kell". A színpadi események a már megszokott közösségi versmondással zárul.

Program még bővülni fog, a friss információkat az ünnepi könyvhét hivatalos oldalán teszik közzé.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS