2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

TIFF2018: nagyon sok magyar művészt méltányolnak

k. á. 2018. május 08. 17:58, utolsó frissítés: 2018. május 09. 17:04

Majdnem minden, amit érdemes tudni az idei TIFF-ről.


A változások, meglepetések és visszatérések éve lesz az idei Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). Legalábbis Tudor Giurgiu, a fesztivál főszervezője ezzel kezdte a kedden megtartott sajtótájékoztatóját. Giurgiu beszámolt róla, hogy idén 51 ország 227 filmjét tekintheti meg a közönség, vannak olyan országok, ahonnan még sosem járt film a fesztiválon, például Paraguay vagy Koszovó.

A főszervező beszélt az idei TIFF helyszín-változásairól is: a katonai központban idén nem lesznek vetítések, mert az épület felújítás alatt áll, a Művész (Arta) mozi idénre sem készült el, így hangsúlyosabb szerepet fog kapni az Uránia mozi, ahol már tavaly is voltak vetítések, de idén egyik fő helyszínné avanzsál. Új helyszín lesz továbbá a H33 nevű közösségi hely, ahol a Carte Blanche szekció kap helyet, azaz főként műfaji filmek, valamiképpen felforgatóan műfajiak. Új helyszín lesz továbbá a ClujHub is, a Central áruház harmadik emeletén, ahol az Infinitiff kategória alkotásai láthatóak. Itt tulajdonképpen olyan nem-hagyományos technológiával készült alkotásokat láthatnak a nézők, amelyek jó esetben előremutatóak lehetnek a mozizásra nézve. Lesz például virtuális valóság, Youtube-vetítés, valamint “élőfilm” is.

Giurgiu kifejezetten örül annak, hogy a román filmek ismét nagyon erősen lesznek reprezentálva a TIFF-en, a kilenc versenyfilmből például (amelyek első- vagy másodfilmes rendezőket vonnak be) kettő lesz román, ugyanakkor 3 játékfilm- és két dokumentumfilm világpremierje is a fesztiválon lesz, továbbá lesz még két országos premier is (köztük Adina Pintilie Touch me Not című, a Berlinálén győztes, de a hazai társadalmat és sajtót megosztó alkotása is).Az idei életműdíjat a francia színésznő, Fanny Ardant fogja kapni, aki Giurgiu szavaival “egy tökéletes díva, a nemzetközi filmvilág nagy alakja”. Ardant olyan rendezőkkel dolgozott együtt a karrierje során, mint Francois Truffaud vagy Francois Ozon. A színésznő egyébként rendezőként is kipróbálta magát, látható is lesz két filmje a Hamu és vér című, amit részben Háromszéken forgattak, valamint a Sztálin kanapéja is.Az idei Tiff-en több magyar alkotó kap életműdíjat, mint összesen románok és franciák. Például Széles Anna, aki a 20. század második fele romániai filmezésének meghatározó alakja, 1989-ig a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja. Szélesnek két filmjét is vetítik, az egyik a román filmtörténet egyik leghíresebbje, az Akasztottak erdeje, a másik egy kevésbé ismert, korai, a hatvanas években Kolozsváron forgatott Gaudeamus Igitur. Kiválóság díjat kap Dan Nuțu színész is, tőle A homokdűnéken túl című klasszikus lesz látható.

A fesztivál 3X3-as kategóriájában is két magyar van: Szabó István (aki egészségügyi állapota miatt nem lesz jelen), valamint Mészáros Márta is, melléjük az izraeli Assi Dayan csatlakozik, tőlük, ugye 3 – 3 film lesz látható.

Az idei fesztivál két centenáriumot foglal magába, az egyik Ingmar Bergman századik születésnapjához kapcsolódik, így tulajdonképpen a svéd alkotó minden jelentős filmjét levetítik. A másik a mai Románia 100 évéhez. Mihai Chirilov művészeti igazgató elmondta, nem kell megijedni, ez nem fellengzős és patetikus alkotásokat fog takarni, hanem igyekeztek felkutatni Románia kanonizálatlan filmalkotásait, olyanokat, amelyek egy idősebb generációnak valamikor fontosak voltak.

Lesz persze különleges vetítés idén is. Ebben a nagy újdonság, hogy bizonyos filmeket nyolc, Kolozsvárhoz közeli faluban is vetítenek, például a mozikban nagy sikert elért Szelidítetlen Románia című dokumentumfilmet. A bonchidai kastélyhoz főleg a horror műfaj rajongóit várják. A Weekend la Castel-on mutatják be a Kolozsváron és a Tordai sóbányában is forgatott Sion Sono filmet, a Tokyo Vampir Hotelt. Itt lesz továbbá Samuel Liégeon, aki az 1924-es Az operaház fantomja és az 1923-as Felhőkarcoló szerelme alá komponált zenét.

Valamelyest változott a főtéri vetítések politikája is. Például a nyitófilm nem a már megszokott, könnyedebb műfajú alkotás lesz, hanem az Izraelben éles vitákat kiváltott Foxtrot című dráma, amelynek Oscar-indulását az izraeli állam bojkottálta. Chirilov elmondta, hogy jólesett a szervezőknek tavaly az idősebb generációt is látni (Alain Delon lehetett az oka), és idén is tervezik ennek a generációnak a bevonását. Egyrészt úgy, hogy az egyik fókuszban levő ország a Szovjetunió lesz, másrészt régebbi filmek is lesznek a Főtéren vetítve (pl. a Luc Besson által rendezett A nagy kék).

A másik fókuszország Bulgária lesz, ahol az utóbbi években számos fiatal rendező lépett színre, nem kevés nemzetközi sikerrel. A fesztivál művészeti koordinátora elmondta ugyanakkor, hogy az idei egyik fő téma a polkorrektség kérdése, ezért lesz egy blokk, amiben különböző - ehhez a kérdéskörhöz kapcsolható - filmeket fognak levetíteni.

És ha már magyarok: a 10-en a filmért projektben, amely kereteiben színházi színészek kapnak lehetőséget arra, hogy filmes alkotókkal ismerkedjenek, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésznője, Imre Éva is részt vehet idén.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS