2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Ez a dal ünneplése a közös zenélésünknek”

kérdezett: Nagy Andrea 2018. május 10. 10:23, utolsó frissítés: 10:49

Új dallal, és karrierjük során az első videoklippel jelentkezett a FUNKorporation. Őszre pedig még két klip, és egy új album is jön.


Hold on through című dalukhoz forgatott klipet a kolozsvári FUNKorporation. Ennek apropóján beszélgettünk a zenekar gitárosával, Halmen Józseffel és a dobosával, Bajusz Gáborral a dalról, klipforgatásról és a zenekar jövőbeni terveiről.

K: Milyen az új dal? A megszokott funkos hangzásvilágra kell számítani? (Az interjú készítésekor még nem jött ki).

Bajusz Gábor: Egyáltalán nem az lesz, amit megszokhattak, de nem üt el nagyon az együttes stílusától. Nem egy funk dal, nem az, amit átlagosan szoktunk játszani. Azért van egy-két ilyen hangulatú dalunk is, mindenképpen ez is bennünk van. Ez a dal ünneplése a közös zenélésünknek, akkor is, ha ez bluesos, soulos, kicsit gospeles, néger munkadalra hasonlít, de nyilván majd a hallgatók eldöntik, hogy mennyire talál hozzánk, vagy sem. Valamennyire tükrözi az együttest, benne van egy csomó mondanivaló, hangulat, amit nagyon ki akartunk már adni magunkból. Úgyhogy ez nem egy megszokott FUNKorporation dal.

Olyan zenekar vagytok, akik célirányosan dalt írnak, vagy a közös zenélgetésből lesznek dalok?


Halmen József.: Több fajta módszer is van. Ezt a dalt úgy csináltuk, hogy többször külön az énekessel összeültünk, és nagyjából megírtuk az alapot. Az intstrumentális részét én állítottam össze, Hannah (Horváth Hannah - szerk.) írta a szöveget és a dallamot. S aztán próbán összeraktuk, mindenki jött a saját ötleteivel, s akkor lett egész a szám, úgy, hogy mindenki hozzárakta azt, amit szeretne.

K: Ez az első klipetek hét év együtt zenélés után. Miért pont most jött el ennek az ideje?

H. J.: Már nagyon rég szerettünk volna, terveztük, hogy kellene. Szerintem tavalytól kezdtük egy kicsit komolyabban venni - addig is komolyan vettük, de mindenki el volt foglalva mindennel. Az énekesünk is elutazott tanulni Budapestre két évre, kellett keressünk más énekest, meg volt tavaly egy szünetünk egy baleset miatt, az is közre játszott. Most kicsit odaálltunk és eldöntöttük, hogy most tényleg csinálunk klipet, és valahogy most összejött.

K: Mik az első forgatás tapasztalatai?

B. G.: Az, hogy jobban ki kell tátsam a szám. Nem vagyunk tapasztaltak abban, hogy minket a kamera hogy lát, vagy hogy nézünk ki. Annyi időt nem szenteltünk a forgatásnak, hogy minden képet megnézzünk, hogy jól néz ki vagy nem, s amikor össze kellett állítani, kiderült, hogy nem vagyunk színészek, legalábbis nem mindenki. Van, akit nagyon szeret a kamera, van akit kevésbé. Látszanak bizonyos mozgások, amelyeket ha eltúloztunk volna, sokkal jobban nézett volna ki a képernyőn. Ezen lehet javítani. De ezt nem lehetett volna másképp kipróbálni, csak így.

(Íme az új dal, és a klipp:)


H. J.: Meg ebbe a klipbe annyi energiát nem öltünk bele, hogy kitaláljuk elejétől végig, inkább az volt a fontos nekünk, hogy legyen valami hangulatos képi anyag, meg látsszon, hogy a banda eljátssza a számot. Nincs semmi komoly története vagy forgatókönyve a klipnek, hanem inkább hangulatvideó a számhoz

K: Megosztottatok egy videót a forgatásról, amiből úgy tűnik, nagyon jó hangulatú volt a felvétel. Tényleg az volt? hogy éreztétek magatokat?

H. J.: Igen, az volt, persze. Mi is élveztük, mert először csináltunk ilyet. Egy nap volt az egész, viszonylag gyorsan csináltuk, meg elég sok improvizálás volt. Jó hangulat volt, de általában az van. Amikor együtt vagyunk egy csomót idétlenkedünk. Sok éve ismerjük egymást, és szeretjük idegesíteni egymást.

K: Hogy közhellyel éljek, olyanok vagytok, mint egy család? Összecsiszolódtatok az évek során?

H. J.: Igen. Hát egyre szorosabb barátság alakult ki. Nyilván sok konfliktus is volt, de én úgy érzem, hogy most nagyon összetartóak lettünk, most kicsit mindenkinek szíve ügye az egész.

B. G.: Az évek során szerintem mindenki tanult abból, hogy milyen ez az együttműködés, és egyre nagyobb a kompromisszumkészsége külön-külön az embereknek. Mi nem szembesültünk sok problémával az elején, összeálltunk zenélni, mert szerettük, és ahogy egy kicsit fejlődött ez a dolog, akkor egyre több mindenben kellett döntést hozni, és amikor dönteni kell, akkor nyilván viták vannak, hogy mi legyen. Minél komolyabban vett minket a világ, meg minél komolyabban vettük mi a világot, a zeneipart, annál több ilyen van, s akkor ehhez mindenki meg kell próbáljon valamilyen szinten alakulni. Azt hiszem, hogy ebben sokat változott mindenki, hogy megpróbálja az együttes javát nézni, még akkor is, ha sokszor az az ő személyes véleményével nem egyezik meg. Rám is érvényes ez, Jozsóra is. Mi ketten sokat vitatkozunk.

H. J.: Lehet, mindenki felnőttesebben kezeli ezt az egészet, profibban.

B. G.: S ez a közhely, hogy család vagyunk, ez nálunk nem csak közhely. Nagyon sok mindent megéltünk együtt. Szerintem van olyan tagunk, aki a személyes dolgait is velünk tudja megbeszélni. Tényleg mi egy család vagyunk.

H. J.: Nem csak az van, hogy együtt zenélünk.

B. G.: Sok lelkizés van.K: Melyik volt meg előbb, a klip ötlete vagy a dal?

H. J.: Előbb a szám volt meg. Ősszel készülünk albumot kiadni, és eldöntöttük, hogy még az album kiadása előtt egy-két-három számot kiadunk nyáron videoklippel, és ez lett az első, ami elkészült. Még következik két dal az albumról, reméljük minél hamarabb a nyár folyamán.

K: Milyenek lesznek az új dalok? És az album?

B. G.: Mindegyik egy külön életérzést fog meg, van bolondosabb, van komolyabb, tehát nem lesz egy koncepciósorozat, és az album sem föltétlenül lesz ilyen. Az albumon különböző időszakoknak a lenyomatai lesznek jelen. Nem valószínű, hogy nagyon kompakt lesz hangzásilag az egész, de ez nyilván azért is van, mert vannak dalok, amik nagyon régóta megvannak, mások nagyon régóta készülnek, és van, ami teljesen új. Változó.

K: De azért koncerteztek is a nyáron, nem?

H. J.: Oyan sokat nem. Nem is vállaltunk sok koncertet, mert most az a prioritás, hogy az albumon dolgozzunk, s reméljük, hogy emiatt jövőre nagyon sok koncert lesz, meg turné, meg külföldi fellépések. Azért megyünk egy-két fesztiválra fesztiválra, mint a Vibe vagy a Double Rise.

(címoldali kép: Generáció Party)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS