2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Akkor állok ki valami mellett, ha hiszek benne: interjú Molnár Áron noÁrral

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. május 14. 11:10, utolsó frissítés: 2018. május 16. 12:38

Noha Molnár Áron egyáltalán nem új szereplő a magyarországi médiában, mégis igazán ismertté az utóbbi időben megjelentetett hip-hop műfajú dalaival, videóival vált. Erről, gyerekkoráról, terveiről beszélgettünk vele.


Nem volt könnyű gyerekkorod, már kiskorodban menekülnie kellett a családodnak a háború elől. Erről bővebben, ha tudnál beszélni, illetve arról, hogy hogyan érintett a jelenkori kormány menekültpolitikája ebből kifolyólag.

- Újvidéken születtem, Szerbiában. Édesanyám pszichológus, édesapám gyógytornász. Nagyon elismert szakemberek voltak a saját területükön. 91-ben a délszláv háború elől jöttünk át Magyarországra, szinte nulla forinttal. De a szüleim mindig azt mondták a húgomnak és nekem, hogy mi nem menekültünk. Voltak, vannak nálunk sokkal durvább helyzetben lévő családok, akiknek valóban menekülniük kellett. És a családom nagyon büszke család, nem menekül. Ebben a szellemben neveltek föl minket is. A migráció most egy valós ügy, amelyhez komoly szakemberek segítségét kellene kérni és egy átfogó tervet készíteni, de nem gyűlöletet szítani és nem ellenségképet kell festeni. Ezzel csak egy nemzet fog méginkább szétzilálódni. Ahelyett, hogy a megoldáson törnék a fejünket, feszültséget gerjesztenek. Soha semmi jó nem sült még ki ebből.

Mikortól számítod magad politikailag aktív személynek, illetve mi volt az az esemény, ami közvetlen módon aktivizált a politika terén? Politikát itt persze értsük tágan, mint társadalmi tevékenység és tevékenység-vágy, ne csak mint pártpolitika.

- A noÁr pártpolitikától szigorúan távol marad. Mi a tudás, a kommunikáció pártján vagyunk. De ha egy ember elmegy szavazni, az már politizálás. Nem kell megijedünk ettől a szótól. Én az ismertségemet arra szerettem volna használni, hogy ki tudjak állni olyan dolgok mellett, amelyekben hiszek. Soha nem vállaltam reklámot, az érvem pedig mindig ez volt: akkor állok ki valami mellett, ha hiszek benne. Nekünk közszereplőknek, kötelességünk minden fórumon terjeszteni azokat az elveket és ideákat, amelyek hathatnak a társadalom változására. Már amennyiben szeretnénk rajta változtatni. Én biztos!


Noha nem vagy teljesen új ember a médiában, mégis a legnagyobb hírnevet a hip-hop dalaidnak köszönhetően kapod most. Mi vonzott a hip-hop kultúrához?

- A hip-hop gyerekkoromtól kezdve egy nagy mániám. Mai napig rendszerint, vagy klasszikus zenét hallgatok, vagy hip-hop-ot. A legalkalmasabb zenei forma a kritika megfogalmazására: sűrített költeménynek szoktam hívni. Imádok játszani a szavakkal és katarktikus élmény, ha visszaköszön egy gondolatom rímben. Minden hétvégére szervezek kosárlabdát és ott is elengedhetetlen eleme a játéknak, hogy szóljon a rap!Van olyan konkrét politikai terv, csoportosulás, ideológia, amely érdekel, akár Magyarországon, akár külföldön?

- Egyenlőre a saját ideológiámat szeretném pontosan és részletesen meghatározni, ehhez azonban még nagyon sok témát kell hogy feldolgozzak. Szeretném, ha a noÁr is egy brand lenne, egy mozgalom, amelyhez vagány csatlakozni, mert az olvasást népszerűsíti, a párbeszéd fontosságára hívja föl a figyelmet és egy jövőért harcol, amelyet közösen akarunk kialakítani. De minden olyan mozgalmat támogatok, amely valódi ügyeket szolgál. Oktatás, emberi jogok, illetve családon belüli erőszak, zaklatás, hatalommal való visszaélés ellen. Nagyon szeretnék ezekkel a szervezetekkel kooperálni, mert ők többet tudnak ezekről a dolgokról, én pedig mindennek szeretnék felületet adni.

Ha jól értelek, akkor konkrét oktatási reformra van szükség: te hogyan képzelnéd ezt el? Milyen arányban kellene álljon a gyakorlati tudás és az elméleti tudás például?

- A pontos oktatási reformmal kapcsolatban nálam sokkal okosabb embereket kell megkérdezni. Én csak egy katalizátorként működöm, ami aztán reményeim szerint berobbantja az agyakat és jöhetnek a valódi tettek. Az MTA most fogalmazott meg ezzel kapcsolatban egy komoly gondolatmenetet. A Tanítanék mozgalom évek óta hívja föl a figyelmet és ajánl más alternatívákat. De hogy konkrétumot is mondjak saját kútfőből. Képtelenség ennyire különböző tantárgyakat megérteni, ha egy napon vannak. Projektek kellenének. Fizika, kémia, földrajz..stb. Projektek. Hetek. Amikor csak az a tantárgy van. Kísérletekkel, kirándulásokkal és vitákkal. A frontális kommunikáció a brutális tananyag hozadéka. Sokkal több párbeszédre és kevesebb tananyagra van szükség. A szegregáció felszámolásának legalább az elkezdése lenne még egy komoly lépcsőfok. Vegyes társas környezet megteremtése az előitéletek ellen.. nagyon sok ötletem van, de képzeljék el azokat a szakembereket akiknek ez az életük! Nekik mennyi ötletük lenne. Őket kellene egy csapattá kovácsolni és bele kellene fogni az oktatás reformálásába.Számos helyen láttam olyan véleményeket veled kapcsolatban, hogy mit ugatsz bele a politikába: mi a véleményed a hivatásos politizálás vs aktivizmus kapcsolatáról? A politika egyetlen terepe csakis a pártpolitika volna?

- Ahogy azt már mondtam: mi távol állunk a pártpolitikától. Szeretnénk értékeket képviselni, amelyek mostanra kezdenek feledésbe merülni. A klipjeimet is arra használom, hogy különböző emberek találkozzanak egymással. Vitatkozzanak, beszélgessenek, de dolgozzanak együtt. Attól, hogy nem értünk egyet még nem vagyunk ellenségek. Dolgozom ugyanúgy jobboldali és baloldali alkotóval a projektjeimben. Nem a pártpolitikai hovatartozás tart minket össze, hanem a változtatni akarás szándéka. Ebben hiszek.

Címlap fotó: Színház.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS