2021. július 29. csütörtökMárta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hiába fenyegette az eső, nyugisan és tisztelettudóan elindult a 17. TIFF

B. P. E., G. L. 2018. május 26. 10:39, utolsó frissítés: 2018. május 27. 17:08

A 17. kiadást Lucian Pintilienek ajánlják. A legfontosabb idén nem egy sztármeghívott, hanem az Ingmar Bergman-retrospektív lesz.


Ritka az a TIFF-kiadás, amikor ne lehetne valamiféle izgalmat, feszültséget felfedezni a nyitógálán. De 16 kiadás tapasztalataival a háta mögött a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójából ezúttal hiányzott a stressz, még annak ellenére is, hogy egy órával a szabadtéri ünnepélyes megnyitó előtt még javában zuhogott az eső. És hiányoztak a fölösleges showelemek is, nem volt cirkusz, akrobatika, tánc vagy minikoncert. A visszafogottság teljes mértékben akkor vált érthetővé, amikor Mihai Chirilov művészeti igazgató meghatódva jelentette be: az idei kiadást a május 16-án elhunyt Lucian Pintilie emlékének ajánlják. Lucian Pintilie egy ikonikus, kényelmetlen alkotó marad, akinek a filmjei életleckék, és fárdalmasan aktuálisak – mondta Chirilov.
Előtte Tudor Giurgiu fesztiváligazgató folyamatos növekedés kihívásáról beszélt, arról, hogy már nem lehet visszatérni oda, hogy a TIFF kis fesztivál legyen húsz filmmel és 30 meghívottal. Idén 227 film (ebből 178 nagyjátékfilm) érkezik a TIFF-re 51 országból, 250 szervező és 415 önkéntes dolgozik a fesztiválon.
Giurgiu az Infinitiff programjait, Fanny Ardant díszmeghívottat, Angela Gheorghiu szopránénekest (a Maria y Callas vetítése apropóján), Sion Sono Kolozsváron forgatott horrorját (Tokyo Vampire Hotel), a szintén Kolozsváron, de a hetvenes években készült Gaudeamus Igiturt, a 2007-ben Transilvania trófát, 11 évvel később pedig Oscart kapó Sebastian Leliot új filmjét (Disobedience), Mészáros Mártát, mint a magyar nap legrangosabb meghívottját, a Mások hallgatása című, Franco áldozatairól szóló spanyol filmet emelte ki.


A számtalan esemény ellenére azonban a TIFF idei legfontosabb pontja az Ingmar Bergman-retrospektív lesz – legalábbis Mihai Chirilov szerint, aki influencernek nevezte a svéd rendezőt, és külön kérte a fiatalokat, hogy ismerkedjenek meg életművével. Persze Chirilov idén is beszélt a provokatív filmekről, például a versenyszekció három, női rendező által készített filmjéről, illetve a H33-ban a prágai fesztivál meglepetéseiről, amelyekről annyit árult el, hogy performansz-vetítésekre lehet számítani.
Emil Boc polgármester az Európai Unió egyik megálmodója, Jean Monnet gondolatával kezdett: ha újrakezdhetném, a kultúrával kezdeném. Kolozsvár polgármestere arról beszélt, hogy egy erős unióhoz nem elegendőek a politikai és gazdasági intézmények, a kontinens összetartozásához elengedhetetlen az oktatás és a kultúra. Beszéde végén megköszönte a szervezőknek, hogy Kolozsvár európai helyét és szerepét meghatározó fesztivált szerveznek, és frappánsan fogalmazott: Kolozsvár a TIFF brandjévé kezdett válni.A nyitófilm, a Foxtrot vetítése előtt egy rövid filmes etűddel és egy kis beszéddel megemlékeztek a nemrégiben elhunyt Doina Corneáról is.
Jó filmezést az elkövetkező kilenc napban!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS