2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatjuk Közép-Kelet-Európa egyik legizgalmasabb (de mindenképp legolcsóbb) nagyfesztiválját

k. á. 2018. június 21. 15:17, utolsó frissítés: 15:28

És azt is elmondjuk, hogy miért éri meg nagyon-nagyon elmenni oda.


Kezdődik a fesztiválszezon szerte a világon, és térségünkben is, Erdélyben persze a fókusz főleg az Electric Castle-n és az Untoldon van, Magyarországon egyre erőteleljesebb a felhozatal a kis fesztiválok esetében is. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy az árak is évről évre nőnek, a Szigetre a napi jegy például 75 fontba/23900 forintba (nagyjából 350 lejbe) kerül, ami igencsak borsos ár, egy átlag magyarországi keresethez képest például, az Electric Castle napi jegyára jelenleg 190 lej, az Untoldra 250 lej, ezek mondjuk megfizethetőek egy bizonyos társadalmi réteg számára, de én ajánlok egy fesztivált, ami sokkal olcsóbb és izgalmasabb minden eddigi kelet-európai nagyfesztiválnál, amihez eddig szerencsém volt, éspedig a nem is olyan lehetetlen távolságra, Zágrábban június 25-27. között levő InMusic fesztivált.De miért is olyan izgalmas?

A felhozatal miatt:


Az InMusic fokozatosan érte el azt a fejlődési szintet, ahol most tart. Végignézve öt év fellépőit jól látszik a lassú, de stabil építkezés, így idén már olyan zenekarok érkeznek Horvátországba, mint a Nick Cave and the Bad Seeds, a Queens of Stone Age, az Interpol, David Byrne, az Alice in Chains, St. Vincent, Portugal the Man, The Kills, Bombino, stb. Szóval egy elég nagy szeletét vonzották be a már befutott és az éppen feltörekvő alternatív/rock szcénának. Ugyanakkor a fesztivál azt is ígéri, hogy a világsztárok melltett az odalátogató minőségi válogatást kap a legizgalmasabb kortárs hazai zenei porondról is, ami egyáltalán nem elhanyagolandó. Egyébként a brit NME Magazine második éve már a világ 12 legjobb fesztiválja közé sorolja az InMusicot, és amennyiben hiszünk a zenei lapoknak, akkor ez jelenthet is valamit. A fesztivál folyamatos fejlődésére felfigyelt a horvát turisztikai hivatal, illetve a városháza is felismerte a stratégiai fontosságát, így teljes gőzzel beálltak a promózásába.2. Mert a fesztiválon túl más is van élet:

Egyrészt egy lenyűgöző helyszín, Zágrábban a Jarun-tó partján tölthetsz el egy hetet, ezt út úgy kell érteni, hogy a fesztivál maga a hétfőt, keddet és szerdát öleli fel, ez önmagában is ritka, hogy ne egy hétvégére koncentrálják be a programokat valahol a szervezők. Ezen felül azonban tulajdonképpen a luxuskempingben még egy hetet lehet maradni a fesztiválbérlettel. Jól bepozicionálták azt a szervezők, hogy tulajdonképpen olyan turistákat is be lehet vonzani, akik nem föltétlenül csak a zene miatt utaznának Horvátországba. Mert ez egy olyan ország, ahol például szinte bárhonnan nagyon egyszerű eljutni például a tengerpartra, vagy a történelmi városokba, így pedig mindenki nagyon jól járhat, hiszen magán a fesztiválon iszonyatosan olcsó a kemping, ráadásul az országban ez az időszak a turisztikai hullám kezdetét jelenti, még nem az a helyzet áll fönn, hogy nem lehet látni a turistától a tengert.3. És akkor ez a harmadik ok, a pénz:

Amikor meghirdették magát az eseményt, összesen valami 60 euróból meg lehetett úszni a heti jegyet (!), jelenleg is összesen 100 euróba kerül a három nap fesztivál + sátorozási lehetőség, ami azért ilyen felhozatal mellett kelet-európai szinten is iszonyú olcsó. Ráadásul itt nem az van, hogy a kempingjeggyel kapsz egy sátorhelyet, és annyival maradsz, hanem számos sporttevékenységre, szervezett kirándulásra, strandolásra vagy ingyen jóga s más workshopokra van lehetőséged. Az ok, amiért nagyon olcsó, az, hogy nagyon jelentős a szponzorációs támogatásuk, meg hát természetesen a városháza is tett kedvezményeket nekik. Ami nagyon-nagyon jó, mert így létre jöhetett egy olyan fesztivál, ami az egyre nagyobb, a térségben tapasztalható árak között “fapadosnak” számít, felhozatalban, stílusban és életérzésben azonban felveszi a versenyt szinte bármelyikkel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS