2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Papp Szabi: „Magyarország az a terep, ahol mindig lehet lázadni”

kérdezett: Nagy Andrea 2018. július 12. 11:16, utolsó frissítés: 11:16

A Supernem frontemberét és basszusgitárosát a Fishing on Orfűn interjúvoltuk meg.


Ezerrel pörög. Meggyújtja a mellettünk álló cigijét, elnézést kér, mert be van rúgva, és közben még a kérdéseimre is válaszol a turnébusz mellett. Interjú Papp Szabival, a Supernem frontemberével a Fishing on Orfűn.

Ennyi év zenélés után hogy lehet megőrizni a kezdeti lelkesedést?

Biztosan őrület párosul hozzá. Meg ha végignézem a zenekarnak a tagjait, egytől-egyig mindenki egész életében zenélt. Ez érdekelt, hogy írjunk számokat, alapítsunk zenekarokat, adjuk elő, van mondanivalónk. Ha jól megfogalmaztuk, akkor mindenképpen hallania kell mindenkinek. Ez egy izgalmi állapot, egy késztetés arra, hogy fölállj a színpadra. A Supernem is ebből a tök egyszerű késztetésből létezik. Ebben a formában, ebben a zenei minőségben próbálunk előadni. Ebben a zenében fejezzük ki magunkat, és mondunk igazságokat és nem-igazságokat.

Milyen nem-igazságokra gondolsz?


Azt döntsd el te.

Egy punkközeli zenekar esetében azért fontos a lázadás. Ez is megőrizhető, vagy eltűnik egy idő után?

Mi a zenét illetőleg nem voltunk soha egy punk zenekar. Az attitűdünk lehet, hogy punk. Mi ezt a zene szeretetéért csináljuk, és nem altatni akarok ezzel. De mondjuk Magyarország az a terep, ahol mindig lehet lázadni, ahogy a világ is az a terep, ahol mindig lehet lázadni. Mi azzal a kis kifacsart szókimondással csináljuk, ami lehet, hogy vulgáris, de végül is szövegkörnyezettől függ, hogy mennyire az. Az hogy bazd meg, nagyban függ attól, hogy, hogy milyen szövegkörnyezetbe építed bele. Eleve lázadás ez az egész: csinálsz egy fesztivált itt a hegyoldalban, és felléptetsz zenekarokat. Lesz, aki politikáról, szexről, drogokról énekel, mint általában minden zenekar. Mi az a téma, ami a fiatalokat érdekli: a szex, a drog, a rock and roll és a politika. Kurva anyját ennek, basszunk ezzel, szívjuk föl azt, igyuk meg ezt - vulgárisan fogalmazva, de ez erről szól. Mi ezen a mezsgyén vagyunk, mint ahogy minden más zenekar is.Kiéget ez az életmód?

Ha nem jut eszedbe semmi, na az egy nagyon fájdalmas dolog. Sokkal fájdalmasabb, mint kockát szarni. Nyilván az ember változik. Nem vagyunk már 25 évesek, hanem pontosan majdnem dupla annyi. De kiköpött huszonháromnak még lehányható vagyok. Viszont amióta elkezdtem családapa lettem, és nyilván totál megváltozott az életünk. Nem arról szól az életünk, hogy kinél alszunk ma, kinél nem alszunk ma, hanem felelősséget kell vállalni. De mégis tud születni új dal, új lemez. Mondta is a kiadó, hogy akkor írjál arról, hogy pelenkázod a gyerekedet. A szaros pelenkáról mit írjon az ember? De mi soha nem voltunk egy naprakész vagy politikai zenekar. Amit gondolunk, alátámasztjuk rockzenével. Pont annyira rock, mint amennyire pop és amennyire punk. Igazából mi úgy állunk hozzá az évek múlásával, hogy az emberek azért jönnek el a koncertünkre, hogy szórakozzanak.

Régen minden jobb volt?

Szerintem minden egyre jobb. Például régen a Sziget fesztivál egy punk fesztivál volt, sárban fetrengett mindenki, mára pedig magassarkúban megjelensz, s nyomod. De nincs ezzel baj. Nagyon nagy kedvvel jöttünk ide, nem fikázódásból. Ezelőtt 8 évvel ugyanitt álltam s ugyanezt csináltam.

Említetted, hogy azért csináljátok ezt, mert van mondanivalótok. Lehet ezt egyáltalán másképp?

Úgy, hogy jaj ne, már megint péntek van? Az új lemezünk ennek pont egy tanúbizonysága: a Weekend, egy szürreális képregény az egész. Nyilván az idő múlásával egy zenekar elkap egy vonalat, amit aztán próbál követni, nem is direkt meglovagolni, de ha már egyszer eljut a közönséghez valamelyik lemezével, valamelyik dallal, akkor ha okos, próbálja valahogy fenntartani. Ezt lehet ösztönösen csinálni, persze azért törekszünk arra, hogy stílusban is maradjunk.

Milyen lett az új lemez, illetve hogyan fogadta a közönség?

Mikor jöttünk ide Orfűre, meghallgattuk a lemezt, mert nem próbálunk, s legalább halljuk, hogy mit fogunk az új dalokkal csinálni. Iszonyatosan pozitív az egész. Pont azok a dalok születtek meg, amelyek a jelenlegi koncertprogramot feljebb tudják vinni. A zenekar történetében most fordult elő először, hogy még meg sem jelent a lemez, de már játszottuk. Zsigeri dalok, és ezt érzi a közönség is. A lemez megjelenése előtt már énekelték a nótákat az emberek. Tényleg, ahogy a címe is mutatja - Weekend - totál engedd el magad hangulatú, és a víkendről, mint erről a kifejezésről, érzésről ami eszedbe jut, pont ezt akarja lemez.

Ti hogyan élitek meg azt, amikor kiadtok egy lemezt?

Három-négy évente adunk ki lemezt, ami, hát... Jobb lenne évente. De annyira jó hangulatban telt ennek a lemeznek a felvétele, az írási folyamat és a rögzítés, hogy nagyon nagy kedvünk van azonnal visszamenni a stúdióba, ahol ezt az egészet készítettük. Szóval, ha van egy csepp eszünk, akkor szeptember-októberben visszamegyünk a stúdióba, és nem kell négy-öt évet várni egy új Supernem-lemezre. Iszonyat boldogság uralkodik a zenekaron belül, nagyon jó koncertek voltak tavaly ősszel, idén tavasszal. A turné belecsúszott a nyárba, úgyhogy idén a fesztiválok és ez az év ennek a lemeznek a promózásával telik - zárójel, idézőjel bezárva. Igazából kurva boldogok vagyunk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS