2020. aug. 9. vasárnapEmőd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rekordok a kilencedik Kolozsvári Magyar Napokon

Ivácson András Áron Ivácson András Áron 2018. augusztus 14. 15:21, utolsó frissítés: 16:18

A Kolozsvári Magyar Napok szervezőitől megtudtuk, hogy mi minden téren sikerült az idei fesztivált még a korábbiaknál is vonzóbbá tenni a kolozsvári lakosok számára.


A Kolozsvári Magyar Napok szervezői tartottak sajtótájékoztatót a Vallásszabadság Házában a hétvégén induló fesztivál IX. kiadása kapcsán. Négyen mutatták be: Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője, Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programfelelőse, Sánta Levente produkciós igazgató és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Gergely Balázs indította a sajtótájékoztatót és rögtön jelezte is, hogy noha a fesztivál csak hétvégén indul be igazán, már most megtekinthető két a Magyar Napokhoz köthető kiállítás a Bánffy palotában (Hollósy Simon és a nagybányai művésztelep alkotói, valamint Szakács Imre Hommage a Hollósy Simon címá tárlata). Gergely azt is elmondta, hogy az idei Magyar Napoknak két fő témája van: egyrészt Mátyás király születésének 575. évfordulója, aki kétségkívül Kolozsvár leghíresebb szülöttje, illetve a Kolozsvár mellett kimondott vallásszabadság 450-ik évfordulója. Gergely szerint fontos megtartani a fesztivál azon jellegét, hogy az elmúlt években is tömegeket vonzott a Fő térre, azonban olyan tömegeket, amelyek nem csak megvédeni kényszerültek valamit, mint a fesztivál előtti időkben oly sokszor, hanem szórakozni és szocializálni jöttek. A Kolozsvári Magyar Napok, mint mondta nem csak a védekezésről, hanem a találkozásokról is szól: ember emberrel, közösség közösséggel. Ezt pedig meglátásában át kell vinni a hétköznapokban is, hiszen Kolozsvár nem csak Erdély, hanem az erdélyi magyarság fővárosa is – ebből a gondolatból pedig táplálkozni kell egész évben.

Ezek után Szabó Lilla programfelelős ismertette az idei kínálatot és egyből egy rekorddal kezdett: idén 630 programpont lesz a rendezvény nyolc napja alatt. Megtudhattunk többet is a fesztivál két fő programpontjáról is. Először is a nyitógáláról, amely az Országjáró Mátyás király című előadás lesz a budapesti Újszínház előadásában, amelyet mivel jellegéből adódóan gyerekek is megnézhetik, augsztus 20-én és 21-én is meg lehet tekinteni a Magyar Állami Opera nagytermében. Augusztus 24-én négy kiállítás is nyílik különböző helyszíneken, amelyeket meg lehet találni a programfüzetben, azonban ezek a kiállítások már a hét folyamán látogathatóak. A kiállítások olyan témákat dolgoznak fel, mint Mátyás király, a mecénás és a katona vagy Mátyás király életterei, sőt, egy Mátyás király korabeli katonai tábor is megtekinthető lesz, ahol különböző gyerekprogramok, kézműves foglalkozások lesznek. Azonban kihangsúlyozta, hogy természetesen ezt a katonai tábor kifejezést nem a szó legszorosabb értelmében kell érteni. Illetve az is kiderült, hogy a Kolozsvári Magyar Filmnapok felhozatalában is sok Mátyáshoz köthető film lesz.A vallásszabadság 450 éves évfordulóját illetően először azt tudtuk meg, hogy a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Vallásszabadság Házában lesznek különböző a témához kapcsolódó beszélgetések, és a házat bemutató vezetett sétákra is so kerül majd. Ugyanakkor idén is folytatódik az együttműködés a Szent István-napi Néptánc-Találkozóval is, amely idén huszadik évfordulóját ünnepli: ennek keretében a Magyar Napok során folyamatosan lesznek néptánc előadások és bemutatók, szombattól kezdődően 18:00 órától tértáncok is. Szintén bekapcsolódik ismét a Mimesis kortárs művészeti fesztivál is, valamint új partner a Photo Romania fesztivál, amely különleges kiállítással készül. Fontos információ, hogy sikerült egyeztetni a Szent Mihály templom felújítását végző kivitelezőkkel és így a fesztivál ideje alatt augusztus 20 és 21-én látogatható lesz a templomtorony. Az előző évek fő helyszínei maradnak a Fő tér, a Farkas utca, Egyetem utca, Fogoly- és Színház utcák, valamint új helyszíneknek számítanak az Uránia palota, a H33 Social Innovation Hub, a Vallásszabadság Háza, valamint az régi-új helyszín az Apáczai líceum udvara.

Oláh Emese sok adminisztratív információt közölt, különösen a fesztivál idején tapasztalható útlezárásokról esett szó. A rendezvény teljes időtartama alatt a Fő tér keleti oldalán egy sáv lesz lezárva a Vodafone üzletig. Augusztus 23 és 26 között naponta 20:30 és 23:15 között a Fő tér déli és keleti oldala teljes egészében zárva lesz, azonban ez az idősáv módosulhat a koncerten résztvevő tömeg mozgásának függvényében. Augusztus 19-én 22 órától a Farkas utca teljes hossza le lesz zárva, az Egyetem utca és a Bethlen (Baba Novac) utca között. Ez a lezárás az utca a fesztivál idejére való sétálóutcává válása miatt egészen a fesztivál végéig érvényben marad. A fesztivál ideje alatt zajlik a Szent István-napi Néptánc-találkozó, amely keretén belül hagyományos népviseletbe öltözött felvonulás lesz augusztus 21-én 18 és 19 óra között a Mikó utcán keresztül a Szent György vagy Béke tér és a Jókai utca érintésével érkeznek a Fő térre. Ezen az útvonalon az autós forgalom a felvonulás haladásának léptéke szerint lesz korlátozva. Augusztus 25-én 10 és 13 között a Donaton futóverseny idején a Bethlen utcának (Baba Novac) a Farkas utca és a Király utca közötti szakasza, a Király utcának (I.C. Brătieanu) a Bethlen utca és a Farkas utca közötti szakasza, illetve az Egyetem utcában egy autósáv lesz zárva. A futóverseny útvonala a következő: Farkas utca – Színház utca (Emmanuel de Martonne) – Király utca (I.C. Brătieanu) – Minorita utca(Hermann Oberth) – Farkas utca – Bethlen utca – Minorita utca – Deák Ferenc utca – Egyetem utca – Farkas utca.

Végül Sánta Levente produkciós igazgató beszélt a fesztiválon várható koncertekről. Először is azt közölte, hogy idén a koncertek számára három kiemelt tér van: a Fő tér, a Farkas utca és a Bánffy udvar. A Fő téren várható koncertek közé tartozik a Szent István-napi Néptánc-találkozó gálaműsora, a Knockout jubileumi koncertje, Szabó Balázs és Rúzsa Magdi koncert, Keresztes Ildikó és Závódi János közös koncertje, a Bagossy Brothers, valamint a Száztagú Cigányzenekar rendkívüli koncertje. A Farkas utcában a Jóvilágvan zenekar került kiemelésre, és a Lovasi '18 továbbá egy háromórás nóta gála, majd operett. Szintén itt ad koncertet a Misztrál együttes, a The Carbonfools, itt lesz az Iszkiri gyerekkoncert, a Vintage Dolls zenekar, valamint a Funkorporation. A Bánffy udvarban fellépő zenekarok közé tartozik az Evilági együttes, a Metropol Group, a Baricz Gergő és zenekara, az Európa kiadó, a Musica Historica együttes, Bohemian Betyars, a Bordó Sárkány és a Nagy János Trio többek közt.

A fesztivál részletes programja megtalálható a hivatalos weboldalon.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS