2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Ha nem találjuk meg Gábort, pár hónapon belül feladtuk volna az egészet”

Kérdezett: Kincses Kriszta 2018. szeptember 07. 16:23, utolsó frissítés: 17:02

A The Carbonfools új, kolozsvári frontemberrel való visszatérése energikus volt, megörvendeztette a rajongókat. Kolozsváron beszélgettünk velük.


A Kolozsvári Magyar Napok keretén belül lépett fel ismét Kolozsváron a magyarországi The Carbonfools együttes. A Carbonfools 2001-ben alakult, ugyanebben az évben a Sziget fesztiválon debütáltak. A zenekar elsősorban az elektronikus és a rock zenei műfajait ötvözi.

A Carbonfools előző frontemberének távozása után a zenekar egy és fél évre szünetelt, visszatérésük azonban energikus volt, igencsak megörvendeztette a rajongókat, az új énekest Fóris-Ferenczi Gábort Kolozsváron fedezte fel az együttes dobosa, onnantól fogva pedig nem volt megállás, új dalokkal, klipekkel jelentkezett a Carbon, ott folyatták karrierjüket, ahol abbahagyták. A zenekar jelenlegi tagjai: Bicskei Titusz (elektronika), Fóris-Ferenczi Gábor (ének), Hámori Benedek (dob), Gulyás Barna (gitár), Miklós Milán (basszusgitár).

Kolozsváron fedeztétek fel Gábort, szerintetek egy frontember jelenléte mennyire befolyásolja, képvisel egy zenekart?

Gulyás Barna: A frontember az egyik leglényegesebb elem egy zenekarban, ez köti össze a közönséget a zenészekkel. A frontember gyakorlatilag a zenekar szócsöve, az együttes eszenciáját ő adja át a közönségnek. Viszont ezt csakis egy nagyon jó frontemberrel lehet megcsinálni, ezen áll vagy bukik az egész produkció.


Miért döntöttél amellett, hogy otthagyod a régi zenekarod és csatlakozol a Carbonfoolshoz?

Fóris Gábor: Elsősorban azért, mert a Carbonfools az egy nagy zenekar, és semmiképp nem akartam elszalasztani egy ilyen lehetőséget, az itteni zenekar pedig már nem ment annyira. Nagyon megtetszett az a fajta zene, amit a Carbon képviselt. A felkérés után, amikor hazamentem, azt hiszem már egyből konkrét igen választ adtam Benedeknek.

Hogy érzed, jobban ki tudtál teljesedni a Carbonfoolsban?

F.G: Szerintem minden téren sikerült kibontakoznom, mivel sokkal többet zenélek, sokkal nagyobb a rutinom, azt csinálhatok a színpadon, amit akarok, és nem azt amit elvárnak.Az előző frontember távozása után szüneteltetek egy és fél évet. Ez pozitív vagy negatív hatású volt a zenekar számára?

Hámori Benedek: Azt hiszem erre a kérdésre csak én tudok választ adni, mivel én voltam már akkor is jelen a zenekarban. Nagyon nagy hullámvölgyek voltak akkor, pozitív és negatív élményekkel együtt. A nehéz időszakokon sikerült egymásban tartani a lelket, hogy „márpedig meglesz az énekes”, aztán pár hónapig azt éreztük, hogy mindez esélytelen. Én úgy érzem, ha nem találom meg akkor Gábort, amikor a Hiperkarmával Kolozsváron koncerteztünk, akkor egy pár hónapon belül feladtuk volna az egészet. De szerencsére ez nem így lett.

A régi és az új dalok között megfigyelhető némi eltérés. A zenében felmerülő különbségeket a zenekarban végbement változások is befolyásolták?

H.B: Nagyon sok számunk már megvolt azelőtt is, hogy szünetelt volna a zenekar, viszont Balázs nem érezte azt, hogy tovább szeretné vinni ezt az egészet. Szóval nagyon sok dal megmaradt abból az időszakból, viszont Gábor egy teljesen új színezetet adott nekik az eltérő énekstílusával és jellemével. Ilyen szempontból változtak a dalok a legtöbbet, jobban lehet a határokat feszegetni.

A dalaitok az elektronikus és a rock műfajának elemeiből állnak össze. Honnan jött két ennyire eltérő hangzásvilágnak az ötvözése?

F.G: Igen, ez valószínűleg még az elején forrott ki a zenekarban, szóval ehhez Titusz tudna a legjobban hozzászólni. A Carbonfoolsnak mindig is voltak rockos számai, nem idegen ez a műfaj, viszont minden albumban fellelhetők az elektronikus zene hangzásai. Most szerintem egyre inkább dominálnak a rock jellegű dalok, és sikeresen tudjuk ötvözni a két műfajt is.

H.B: Szerintem, általánosítva, a világon mindenkinek változik a zenéje, ez egy elkerülhetetlen folyamat, hogy előbb vagy utóbb találkozzon az elektronikus meg a gitárzene, és ezt rengeteg zenekar képviselte Amerikában meg Európában is. Az pedig nagyon jó, hogy Magyarországon a Carbonfools volt az egyik első együttes, aki ezt elkezdte.Ha dönteni kellene, mit mondanátok, melyik műfaj áll hozzátok közelebb?

F.G: Azt hiszem, már említettük korábban, hogy mindegyikünk zenei ízlése sokszínű, mindenki mindenféle műfajt hallgat. Viszont részemről mindig a rockosabb dolgok azok, amelyek közelebb állnak hozzám.

H.B: Igen, hozzám is, és szerintem a zenekarból körülbelül mindenkihez. Azt hiszem, Titusz kérdezte egyszer, talán az első találkozásunkkor, hogy ki milyen fajta zenét hallgat, én pedig mondtam, hogy kisgyerekkorom óta a rockzenét kedvelem. Ekkor mondta, hogy, „Igen, legbelül mindenki így van ezzel.”

A közeljövőre tekintve, vannak valamilyen konkrét tervek?

H.B: Az elkövetkező kilenc hónapban ki szeretnénk adni három EP-t is, ez most kezd körvonalazódni, sok új dal már meg is van, a három EP formátumot is kitaláltuk már. Titusznál már elkezdtük a stúdiómunkát, és folyamatosan dolgozgatunk rajta, valamint videóklippekkel is készülünk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS