2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ha szereted a népmeséket, akkor szeretni fogod a Lajkót is

Vass Csaba Vass Csaba 2018. szeptember 08. 12:03, utolsó frissítés: 2018. szeptember 12. 13:58

Lajkó karaktere a maga esetlen, befeszült, céltudatos személyiségével végtelenül szimpatikusra sikeredett.


Szándékosan igyekeztem figyelmen kívül hagyni a filmről szembe jövő összes kritikát, mivel azt szerettem volna, hogy magától a filmtől kapjam az első benyomásokat és ne úgy üljek be a Lajkóra, hogy már értek előtte impulzusok vele kapcsolatban. És azt kell, hogy mondjam, nem csalódtam. Ennél többet nem vártam a filmtől, és amit adni akart, azt véleményem szerint meg is adta.A Lajkó egy szerethető film. Szerethető a maga esetlenségével, a középszerű szürreális világával, a néhol felesleges humorával - de azért épp eleget nevettem, azt hiszem. A Lajkó vicces és élvezhető tud lenni, ha nem akadunk fenn dolgokon, mint például Lajkó édesapjának karakterén (akit a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának tagja, Pálffy Tibor alakít), aki egy idő után már túl sok trágár, fingós poént lő le, de még ez sem baj. Hiszen ki ne ismerne olyan embereket, akik folyton trágár, fingós vicceket mesélnek? Kellett ez is a történetbe.

Lajkó karaktere a maga esetlen, befeszült, céltudatos személyiségével végtelenül szimpatikusra sikeredett. Jó volt nézni ezt a cigány Don Quijotét, ahogyan megvívja a maga szélmalomharcát, eléri a célját, úgy, hogy közben a történet nem lesz klisés. Lajkó a magyar népmesékből ismert legkisebb fiúnak a updatelt verziója. Megszerettem, a történet meg tudott lepni, és ezért már mindenképpen megérte.

A vetítés után a film rendezője, Lengyel Balázs beavatta a közönséget néhány kulisszatitokba is. Lengyel elmondta, hogy ma Magyarországon rengeteg búskomor film készül és véleménye szerint a Magyar Nemzeti Filmalap azért támogathatta anyagi hozzájárulással az ő filmjét, mert egy vígjátékban bíztak és közben nem is sejtették, hogy valójában milyen szomorú film is fog elkészülni.

És ez a filmre részben valóban igaz is, viszont én azért nem nevezném szomorúnak. A drámai jelenteteknek nincs elég idő hagyva, vagy ha mégis, akkor is nagyon hamar elbagatellizálódik. A rendező is bizonyára tisztában volt vele, hogy milyen filmet akar csinálni. Egy könnyen emészthető, egyszerre vicces és szomorkás filmet, némi mondanivalóval: egy kis ember nagy drámájával. De mégis nem túlgondolva és mindenki számára élvezhetően.

Viszont azt már muszáj megjegyeznem, hogyha valaki olyan filmet készít, amelynek egy jelentős részében idegen nyelveken beszélnek, és még ha azt Romániában is vetítik le, azért gondoskodjon arról, hogy ne csak román, de magyar feliratot is társítson hozza. Nem mintha nem értettem volna, nem mintha a teremben mellettem ülők vagy a zömében magyar közönség nem értette volna, de úgy éreztem, hogy sok poén nem jött át a közönségnek, pont amiatt, mert csak románul volt feliratozva. Erre azért jó lett volna odafigyelni.

A közönségtalálkozón a rendezőtől azt is megkérdezték, hogy nem féltek-e a cigány szó használatától? Lengyel Balázs kérdéssel válaszolt, hogy miért kellett volna félniük? A rendező elmondása szerint a filmben szereplő cigány származású személyek sem tartják sértőnek ezt a megnevezést.

És különben is, lehetett volna az a címe, hogy "Lajkó - Magyar az űrben", vagy "Lajkó - Zsidó az űrben". Mindegy. A lényeg, hogy Lajkó van az űrben, aki most történetesen egy cigány származású férfi, mondta el a rendező.

Lengyel Balázsnak nem titkolt szándéka volt viszont az is, hogy az emberek megszeressék a karaktereit, és ezáltal közelebb hozza a különböző etnikumú és szexuális beállítottságú karaktereket a nézőkhöz. És ez sikerült is neki.

Lengyel elmondása szerint Magyarországon jelenleg rendkívül nagy a gyűlölet a cigányok és a homoszexuálisok iránt (a filmben mindkettővel jócskán találkozunk), de az országban mégis sokan megnézték a filmet, és akik látták, azok drukkoltak Lajkónak, megszerették a karaktert.

Mindent összevetve, nekem tetszett a film. Mosolyogva távoztam a moziból és hazafele menet is hallottam, ahogyan a buszon néhány fiatal szintén a filmről beszélgetett. És nevettek. Szerintem nézzétek meg te is!


További vetítések:Sepsiszentgyörgy – szeptember 8. 21:00, Művész mozi 
Székelyudvarhely – szeptember 9. 18:00 és 20:00, Stúdió mozi 
Csíkszereda – szeptember közepén a Filmszereda keretein belül
Brassó - szeptember 14. 17:00, Cinema One

Bukarestben pedig novemberben, a Balassi Intézet szervezte Magyar Filmhéten tűzik műsorra.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS