2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mi köze Beck Zoltánnak a gíroszhoz? Most minden kiderül

Kincses Kriszta, Nagy Andrea 2018. szeptember 09. 14:05, utolsó frissítés: 2018. szeptember 12. 13:58

Mennyire ismered a magyar alterzenei élet szereplőit? Ha ezeken a poénokon nevetsz, akkor nagyon. Interjú a legőrültebb magyar mémgyárosokkal.


Hogy miért tartottuk jó ötletnek, hogy mémkészítőkkel interjúzzunk, mi sem tudjuk. Ráadásul, hogy rögtön két oldal szerkesztőit összeeresszük... Mindenesetre elkészült az első Ortó Alter Memes és Magyar Alter Mémek interjú.

A Facebookon már-már vallási szervezetként működő Magyar Alter Mémek október óta szórakoztatja az internet népét egészen változatos tartalommal. Ugyanúgy foglalkoznak az első vonalbeli zenekarokkal, mint a szubkultúra legmélyéről jövő furcsaságokkal. Néha barátnőt, néha fuvart keresnek. Máskor meghívatnák magukat valamire, mondjuk egy gíroszra Beck Zolival.

Ortóék két legjelentősebb áldozata a Middlemist Red és az Ivan & the Parazol, de más zenekarokat se kímélnek. Van itt szóviccbűnözés és szubkulturális trash. Nem feltétlenül az azonnal érthető instant humor az övék, hanem meglátod, nem érted, majd álmodból riadsz fel, amikor leesik, hogy mekkora marhaságot posztoltak. Megint.

Mindkét oldal sok derűs pillanatot okozott már számunkra. Mivel szeretnének inkognitóban maradni, csak a keresztneveiket vagy annak kezdőbetűit tesszük közzé.


Honnan jött az ötlete annak, hogy mémoldalakat csináljatok?

mam K: Mi eleinte egymásnak mondtuk ezeket a poénokat, aztán egyszer csak hozzányúltunk a Painthez meg a Photoshophoz, és elkezdtük elküldeni egymásnak, majd jött az ötlet, hogy ezt ki kellene rakjuk az internetre.

mam Peti: Pécsen, a Szent István téren - ami eléggé viszontagságos hely, oda szoktunk kiülni sörözni - született meg a legtöbb ötlet. Általában egymás között keletkeztek ezek, mivel a baráti társaságunkból ezt a zenei közeget elég kevesen követik, de szerettük volna megosztani másokkal is.

ortó É.: Nálunk is hasonlóképpen indult a dolog. Egymásnak kezdtük el mondogatni, rengeteget hülyültünk a mémek kapcsán. Aztán egyszer küldtek nekem egy nagyon rossz mémet, egy You’ve heard elf on a shelf-típusút, amiből most van legalább 15 az oldalunkon. És mondtam K.-nak, aki ott volt a számítógép előtt, hogy a Bex (Beke István, Ivan & the Parazol) fejét rá kell szerkessze egy Győri Édes kekszre.

ortó K.: Nekem meg eleinte nem esett le a poén, csak néztem, hogy ez most miről beszél. Kis gondolkodási idő után megvolt a poén, aztán megszerkesztettem.

ortó É.: Innen egyből az az ötletünk támadt, hogy ezt föltétlen ki kell tegyük valahova, és így született meg maga az oldal is.A zenekarok hogyan viszonyulnak ezekhez az oldalakhoz?

ortó K.: Imádják. Követik az Ortót, meg kommentelni is szoktak a képek alá.

ortó É.: Megbeszéltük, hogy inkognitóban szeretnénk maradni, viszont egyszer nagyon leittuk magunkat, és az estének az lett a vége, hogy a borosüveget úgy vittem oda Vitáris Ivánnak (Ivan & the Parazol), hogy: „Ortóéknak írd alá, köszönjük.” Leesett neki a dolog, ismerte az oldalt, és szofisztikált kritikát adott a mémeinkkel kapcsolatosan. Elmondta, hogy szerinte melyik mennyire alpári, meg hogy melyik a róla készült kedvence. A nunás, azt mondta.

mam Peti: A Facebookon egészen más mechanizmussal működik ez, mint Instagramon. Minket sok zenekar, zenész megosztott. Talán Lecsó (Leskovics Gábor, Pál utcai Fiúk, Kiscsillag) volt az első, aki megosztotta a borítóképünket az aranycsapattal, amelyiken rászerkesztettük a zenészek fejét a játékosokra, abban sok munka volt.mam Kristóf: A legnagyobb zenekar talán, aki megosztott minket az a Szabó Benedek és a Galaxisok volt. Meg még az Elefánt is, és a Ricsárdgír.

mam Peti: Sokáig hozzánk követők nem is jöttek, csak a gíroszos esemény létrehozása után nőtt meg az oldal kedvelőinek a száma.

Egyébként mi ez a történet a gírosszal meg Beck Zolival?

mam Peti: Semmi, csak úgy jött az ötlet egy tanórán, mikor nagyon untuk magunkat, hogy el kell hívjuk Zolit gíroszozni, és fizessen ő, ha már ilyen jól megy a zenekara.

mam Kristóf: De amúgy már szólt az étterem, hogy nincs elég szék.

mam Peti: Igen, ránk írt a Repeta (a hely, ami meg volt jelölve az eseménynél - szerk. megj.), hogy nem fogunk ennyien beférni. Szóltunk nekik, hogy ez nem komoly… Próbáltuk mentegetni magunkat.

mam Kristóf: Voltak ilyenek, hogy egy pesti koncerten kinyomtatott gíroszokat vágtak Beck Zolihoz. Ha valamit értékelünk, akkor ez az.

mam Peti: Hogy többet foglalkoznak vele, mint mi.

ortó K.: Ilyen nekünk is volt. Asszem egy A38-as Middlemist Red koncerten éppen hangszert cseréltek, közben pedig a dobosuk, Ábel előrejött, s valaki a tömegből beordította az egyik mémünket, hogy Ábel on kábel. Azt hittem elsírom magam az örömtől, akkor volt kb. egy hónapos az oldal.Ugye mindkét oldal egy évnél fiatalabb. Most mennyi követőtők van?

mam Kristóf: Kétezer kerekítve. (2700 lett azóta - szerk. megjegyzés)

ortó É.: Nekünk hatszáz kerekítve.

ortó K.: Nálunk is hasonlóan indult be a szekér. A Parazol posztolta három mémünket az oldalukra, és akkor egy nap alatt lett kétszáz követőnk.

ortó É.: Nem hittük el, csak néztünk egymásra, hogy „Háló! Tessék, most mi van?” Ez is csak azért volt, mert K tudta, hogy kiket kell bekövetni, ahhoz, hogy ez elterjedjen.

ortó K.: Ja, É. ekkor még új volt ebben a szcénában.

ortó É.: Minél több embert követtünk, annál jobban ment a híre, egyre több követőnk lett. Aztán bekövetett Simi (Ivan & the Parazol), nagyjából neki köszönhetjük mind az ötszáz követőnket.

Ti kifejezetten kevés zenekarról készítetek mémeket. Mi alapján választottátok őket? Ők a személyes kedvenceitek?

ortó É.: Igen, ez természetesen a saját preferenciánk alapján történt, mert nem tudunk magunkra erőltetni olyan dolgokat, amik nem természetesen jönnének. Volt úgy, hogy azt éreztük, hogy erről is kéne, meg arról is kéne, de ha nem jön az ötlet, akkor nem tudjuk kisajtolni.

ortó K.: Azért ezeket a zenekarokat választottuk, mert ők állnak hozzánk a legközelebb, ezeket ismerjük a legjobban. És ha tisztában vagyunk belsős információkkal, akkor máris jobb, viccesebb mémeket tudunk csinálni.

És nálatok?

mam Peti: Nálunk is ugyanez van, nagyjából. Inspirálnak a koncertek, amiken részt vettünk meg az önéletrajzi ihletésű infók. Ha például két dal között van valami vicces elszólásuk, akkor azt nyilván elsütjük, vagy ha Lovasi éppen nem tudja a saját dalainak a szövegét.

Van egyfajta rendszeretek vagy beosztásotok, ami alapján szoktatok posztolni az oldalakra?

mam Peti: Vicces, mert amúgy van. Megbeszéltük, hogy egyik nap én posztolok valamit, a másik nap pedig Kristóf. Ehhez próbájuk tartani magunkat, nyilván ha nem vagyunk olyan hangulatban, akkor ez elmarad, de azért törekedünk a rendszerességre. Ha nem is posztolunk mémet aznap, akkor is ki szoktunk írni ezt-azt.

mam Peti: Például egy Csaknekedkislány dalszöveget, aminek egyébként tíz másodperces az ihletési ideje. Érdekes, de általában azokra sokkal több lájkot kapunk, mint azokra, amihez legalább öt perc a photoshop fölött izzadás szükséges.

ortó É.: Mi is eleinte sokkal több időt próbáltunk az oldalba fektetni, mert nekünk ez nem indult be olyan gyorsan. Arra törekedtünk, hogy együtt legyünk, és közösen szerkesszük meg Paintben ezeket, ezért nem is posztoltunk túl gyakran, mert ez nem mindig jött össze.

ortó K.: Úgy próbáljuk fenntartani, hogy, ha éppen megyünk valami koncertre, vagy csak úgy találkozunk, akkor az Instagram sztorikba kirakott videóinkkal, képeinkkel szoktuk megnyugtatni a követőket, hogy „Nyugi, még életben vagyunk”. Reméljük, hogy ezentúl sikerül jóval többet posztolnunk.A Paint a kizárólagos forma?

ortó K.: Igen. Mi az a Photoshop?

mam Peti: Mi is csak három funkcióját tudjuk használni a photoshopnak, hogy a fejeket ki tudjuk vágni. Meg van egy ilyen, hogy mágnesen varázsceruza: kattinasz egyet s körbevágja a fejét. Az nagyon profi.

mam Kristóf: Engem úgy kellett belerángatni ebbe, én nagyon ragaszkodtam a Painthez. Peti mondta, hogy legyen Photoshop, mert mi igényesek vagyunk.

mam Peti: Még saját betűtípust is töltöttünk le. De Kristóf most is az Arial 32-est használja.

mam Kristóf: Mostmár átálltam másra, nem tudom mi az.

mam Peti: Fejlesztett Comic Sans. Továbbgondolta.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS