2020. aug. 15. szombatMária
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izgalmas évaddal várja a közönségét a Kolozsvári Magyar Opera

2018. szeptember 20. 17:32, utolsó frissítés: 2018. szeptember 24. 14:32


Évtizedek óta nem látott klasszikussal, magyar sztár-operaénekesekkel, illetve Tompa Gábor-rendezéssel is készül a Kolozsvári Magyar Opera a 2018/2019-es évadban. Szép Gyula, a csütörtök délben tartott bemutatón elmondta, összességében mintegy 75-80 előadással, illetve 30 címmel várnak az előttünk álló évadban, amelynek természetesen a premierek lesznek a csúcspontjai.

A nyitóelőadás (szeptember 23-án) Ábrahám Pál Viktória című operettje lesz, amelynek ugyan júniusban már megvolt a bemutatója, de most egy harmadik, új szereposztásban mutatják be, Egyed Apollónia főszereplésével nézheti meg a közönség. Egyednek ez lesz az első igazi operettszerepe, eddig őt inkább operákban láthatta a közönség.


Novemberben mutatják be Verdi Otello című klasszikusát.

Az igazgató szerint a '60-as években volt legutóbb az intézmény repertoárján ez az opera. Magyarországi kormányzati támogatásnak köszönhetően a következő évad több előadásában is vendégművészek léphetnek fel a kolozsvári intézmény színpadán, így a Otello Jagóját Kálmándi Mihály fogja énekelni, aki a szerep egyik legelismertebb európai énekesének számít. Rajta kívül Miklósa Erikát és Horváth Istvánt is meghívták, akik a Rigolettóban fognak énekelni, míg Kolonits Klára Traviatában lép színpadra.December végén mutatják be Maurice Ravel két egyfelvonásosát, a Pásztorórát, illetve A gyermek és a varázslat című operát. Mindkettőt - hosszas egyeztetés után - Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgató-rendezője állítja színpadra.A következő bemutatójuk Puccini Fecske című operája lesz, amely a Magyar Állami Operaházzal ezelőtt öt évvel kötött együttműködés keretében készül el. A darabot a budapesti intézmény jelenlegi művészeti igazgatója, Anger Ferenc rendezi, és természetesen Budapesten is fel fognak vele lépni.

Az évad utolsó bemutatója a néhány év után a műsorrendbe újra visszakerülő Kacsóh Pongrác János Vitéz című daljátéka lesz. A már szokásos szilveszteri előadással is készülnek. A december végi Ravel bemutatók miatt a 2017/2018-as évadzáró koncertüket, A mi muzsikus lelkeket fogják adaptálni.


December 16-án ünnepli önálló fennállásának 70. évfordulóját a Kolozsvári Állami Magyar Opera.

1948 decemberében Kodály Háry János című daljátékával kezdte meg önálló működését az intézmény, az évforduló alkalmából most ismét azt fogják előadni. "1948-tól működik (az opera) teljesen önálló jogi intézményként a Petru Groza-kormány határozata értelmében. Azért is fontos ez számunkra, mert ugyanekkor jött létre a Művészeti Intézet Kolozsváron, ami magába foglalta a zenei, képzőművészeti és színházi felsőoktatást, amit '56 után szétvertek, illetve ekkor hozták létre a Bolyai Egyetemet, amit szintén szétvertek. Már csak mi maradtunk, amit a határozatcsomagukkal Grozáék megalapítottak" - mondta Szép.

Románia létrejöttének centenáriumára a kolozsvári és az erdélyi magyar zenetudomány elmúlt 100 évének a leltárát készítik el. "Olyan hihetetlen gazdag anyag került elő, hogy a kezdetben csak egyre tervezett anyagot két koncert keretében tudjuk bemutatni" - mondta az igazgató. Az október végi megemlékezésre emellett készülnek a 100 éves erdélyi magyar muzsikának a bibliográfiáját kiadni, ami tartalmazni fog minden olyan kiadványt, ami az említett időszakban megjelent a zenei életben. Ezen kívül az elmúlt 100 év zenei életét bemutató kiállítást is szerveznek, illetve egy kiadvánnyal is készülnek az anyagokból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS