2021. október 23. szombatGyöngyi
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Eurovíziós jelöltek: ismét A Dal mezőnyében a yesyes

B. D. T. kérdezett:B. D. T. 2019. február 01. 17:03, utolsó frissítés: 2019. február 04. 23:23

Tavaly a legjobb négy között végeztek A Dalban, idén az a cél, hogy az Incomplete című számuk is sok emberhez eljusson.


A Dal magyarországi eurovíziós dalválasztó show idei kiadásában több erdélyi kötődésű zenekar, énekes is fellép. A yesyes – amelynek egyik tagja a kézdivásárhelyi Katona Tamás, valamint Szabó Ádám – az Incomplete című dallal, a tavalyi X-Faktor győztes, kolozsvári USNK a Posztolj című dalával, a Székelyudvarhelyen alakult Monyo Projekt a Run Baby Run című dallal, valamint Antal Tímea feat. Demko Gergő a Kedves Világ! című dallal pályázik a továbbjutásra.

A yesyes január 26-án közönségszavazatokkal bejutott az elődöntőbe, tíz előadóból hatodikként. A versenyben lévő dal klipjének premierje január 31-én volt:Február 2-án lesz az utolsó élő válogató, összesen tizennyolc dal jut tovább a két elődöntőbe. Az ezekből továbbjutó nyolc versenyző pedig már a döntőben mérettetheti meg magát, február 23-án.


A yesyes formáció 2015 közepén alakult Budapesten, tagjai a zenei tehetségkutatókból ismert harmonikás-énekes Szabó Ádám, illetve a kézdivásárhelyi Silver Proof zenekar egykori dobosa, Katona Tamás. Tamás és Ádám még az iskolából ismerik egymást, ugyanabba a pesti zenesuliban tanultak, és ugyanabban a kollégiumban is laktak. 2015-ben Szabó Ádám a közösen írt, Give Me Your Love című dalukkal bekerült A Dal döntőjébe. Egy évvel később már közösen neveztek a versenyre, de nem kerültek döntőbe. 2017-ben Szabó egyedül próbálkozott, és került a dalválasztó show eldöntőjébe a Together című dalával. 2018-ban ismét közösen indultak, és bejutottak a döntőbe, a legjobb négy közé az I let you run away című dallal, amely már több mint 4 millió lejátszásnál tart a Los Angeles-i Trap Nation YouTube-csatornán.Egyébként az Incomplete is bekerült a YouTube-csatornára, és már közel 460 ezer lejátszásnál tart:Az elődöntőre készülő formáció dobosa, Katona Tamás válaszolt a Transindex kérdéseire.

Tavaly eljutottatok A Dal döntőjéig, idén hogyan fogalmaztátok meg magatoknak a minimum célt?

Katona Tamás: Tavaly a legjobb négy között végeztünk. Idén az a cél, hogy az Incomplete című számunk is sok emberhez eljuthasson, de persze mi annak is örülünk, ha a döntőig jut, vagy netán az Eurovízióra.

Január 26-án közönségszavazatokkal jutottatok tovább az elődöntőbe. Valószínűleg több pontra számítottatok a zsűritől, másrészt viszont a végeredmény azt is mutatja, hogy a közönség tetszését sikerült elnyerni. Ti hogyan értékelitek az élő produkciót?

Nem tudtuk, mire számítsunk, picit féltünk tőle, hogy ez a műfaj nem biztos, hogy annyira tetszik a zsűrinek. Mi nagyon jól éltük meg, de majd szeretnénk alakítani is a produkción. Nagyon jó érzés, hogy a közönség ennyire mellettünk van, és hihetetlenül hálásak vagyunk, végül is nekik szól a dal.

Tényleg, játszottatok amúgy valaha kocsmában? (Szerk.megj.: A zsűri egyik tagja, Nagy Feró azt kérte számon az előválogatón, hogy hogyan is akarják ezt a dalt egy kocsmában előadni.)

Ez egy vicces beszólás volt. Nem szoktunk, és nem is az a célunk, hogy ott játszunk. Mi a fesztiválokra, valamint a klubkoncertekre összpontosítunk.

Az Incomplete-ban főleg a látványon van a hangsúly, a hangszerek közül Ádám harmonikája teljesen hiányzik, a dobszerkó pedig picit maga is díszítőelemként funkcionál. Mi volt a koncepciótok a produkció előkészítése során?

A yesyes mint márka építése nagyon fontos nekünk, aminek elsősorban én meg Ádi vagyunk az arcai. Ádi harmonikája nem passzolt ebbe a számba, és azt is muszáj megemlítenem, hogy a koncerteken sem hagyományosan állítjuk össze a zenekart. Rengeteg zenei alapot használunk, erre egy effektezett harmonikát, szintit és akusztikus dobot, ami triggerezve van. Egy ilyen műsorban nincs idő arra, hogy ezt úgy add elő, ahogy egy koncerten, és a műsor szabályai is korlátozzák a lehetőségeket. A következő adásra picit fesztiválosabbá tesszük a látványt.
Katona Tamás és Szabó Ádám
<br />
forrás: yesyes fb-oldalaKatona Tamás és Szabó Ádám
forrás: yesyes fb-oldala

Milyennek találtátok eddig a mezőnyt A Dal 2019-es kiadásában?

Mi szeretünk mindenkit és minden dalt :)

Eredményesen építgetitek a nemzetközi közönségeteket, mesélnétek erről egy kicsit? Mit jelent amúgy egy kelet-európai zenésznek egy Trap Nation megjelenés, hogy működik ez? És mit jelent bekerülni a Hypeddit top100-ba, és ott első lenni?

Ha csak belegondolsz abba, hogy a Trap Nation csatornának 24 millió feliratkozója van, és egy ilyen kis zenekar ennyi embert érhet el, az elég sokat jelent. Nem egyszerű oda bejutni, és ebben Danka Dávid (Walston) keze is benne van, ugyanis neki köszönhetjük, hogy ide bekerülhettünk már kétszer is. Elsőnek lenni egy ilyen listán az nagyon jó érzés, hiszen azt jelenti valami olyan dolgot hoztál létre, ami nagyon sok embernek elnyerte a tetszését.

Az állandó online jelenlétnek és az online elérhetőségnek, közönségépítésnek nemcsak hatalmas előnyei vannak. Mesélnél az árnyoldalakról?

Hát mi szerencsések vagyunk, mert általában nagyon sok pozitív kommentet kapunk az emberektől, de van, hogy megosztó, amit csinálunk. Pl. most A Dal után nagyon sokan mellénk álltak, de nagyon sokan szidtak is. Nehéz, mert mindenkinek van egy véleménye és azt muszáj meghallgatni, mert ebből tanulva tudunk fejlődni, de néha azért tud nagyon bántó is lenni. Szerintem az emberek bele sem gondolnak ebbe így, hogy a kritikájukat máshogy is meg lehetne fogalmazni.

Mire vagytok büszkék az előző év történéseiből?

Először is arra, hogy egyre többen hallgatnak minket. A rengeteg koncertre, a Trap Nation megjelenéseinkre és a Reserved ruhamárkával való együttműködésre.

Mik a terveitek idénre, hogyan tovább? Hol lesznek fellépéseitek, Erdélybe jöttök?

Az már biztos, hogy a Vibe fesztiválon ott leszünk, és ha jól tudom, akkor augusztus végén Kézdivásárhelyen játszunk. Nemsokára kezdődik a turnénk a Brains zenekarral, illetve május 3-án a Budapest Parkban is játszhatunk. Nemrég kaptunk egy megkeresést egy holland kiadótól, lehet, hogy elkezdünk arrafelé is nyitni, valamint rengeteg új számot, klipet, illetve egy új albumot is szeretnénk kihozni.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS