2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Játék indul! Könyvfaló Olvasójátékra készülnek Kolozsváron

K.B. 2019. április 03. 15:47, utolsó frissítés: 2019. április 04. 11:31

Szeretnék diákokkal is megízleltetni az olvasás örömét: kortárs szerzők műveit segítségül hívva szervez irodalmi játékot a Koinónia Kiadó, az Ábel Kiadó, a Cimbora, a Láthatatlan Kollégium, a Könyvtér és a Koffer.


Az idei Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten kerül sor első alkalommal a Könyvfaló Olvasójátékra, amelynek legfontosabb célja, hogy gyerekekkel és iskolásokkal megszerettesse az olvasást. A kreatív feladatokat felölelő „nem-verseny” olyan kortárs szerzők műveit kínálja fel olvasásra és továbbgondolásra, amik nem szerepelnek az iskolai kurrikulumban. A szerda reggeli sajtótájékoztatón a Koffer könyves kávézóban a szervezők ismertették elképzeléseiket és a szervezés jelenlegi állását.

Szilágyi Szabolcs-Dániel, a Koinónia Kiadó igazgatója bemutatta a szervezőcsapatot, ezt követően pedig a könyves játék ötletforrásáról beszélt. Elmondta, hogy a Marosvásárhelyi Ünnepi Könyvhéten már többéves hagyományra tekint vissza a Makkai Kinga szervezte olvasójáték, amely számtalan diákot és tanárt, tanítót mozgat meg minden alkalommal. A vásárhelyi példán felbuzdulva a kolozsvári csapat úgy döntött, hogy idén először itt is megszervezik az eseményt. Szilágyi elmondása szerint pedagógus és diákjaik egyaránt nagy érdeklődést mutatnak a kimondottan nem versenyszerű, de olvasást és irodalomértelmezést ösztönző játék iránt. Kolozsvári és Kolozsvár környéki iskolákon kívül jelenleg Székelyföldről, a Szilágyságból és Fehér megyéből is jelentkeztek már háromfős csapatok, árulta el a kiadóvezető.

Berke Krisztina, a Koinónia munkatársa és Könyvfaló koordinátora hozzátette: a pedagógusok nagyon megörvendtek annak, hogy végre nem egy újabb versenyre kell küldeni a diákokat, hiszen az iskolai irodalmi versenyeken javarészt ugyanaz a négy-öt tanuló vesz részt. A kétfordulós játék felépítését illetően Berke elmondta, hogy a vásárhelyi csapattól engedélyt kaptak a játékminta átvételére, egyelőre azonban, mivel még nem tudni, hány csapattal fognak számolni, rugalmasabban kezelik a játék menetét.

A diákok négy, korosztályokra lebontott kategóriában próbálhatják ki magukat: III-IV. osztály, V-VI. osztály, VII-VII. osztály és IX-XII. osztály. Minden kategóriához összesen öt kortárs (három erdélyi és két magyarországi) szerzőtől két-két könyvet választottak, figyelve arra, hogy könnyebb és kicsit nehezebb olvasmányok is helyet kapjanak a listán. A háromfős csapatba különböző osztályokból és iskolákból is jelentkezhetnek az érdeklődők. A címeket a szervezésbe bekapcsolódó pedagógusok segítségével választották, figyelve arra, hogy a mostani diákoknak milyen olvasási igényeik és szokásaik vannak.


A játék első fordulójában a háromfős csapatoknak egy könyvet kell kiválasztaniuk és elolvasniuk, majd az elektronikus regisztrációt követően az olvasmányhoz kötődő, kreatív feladatokat kell megoldaniuk. Ezt követően a május 9-11. között a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten egy minden korosztályt felölelő olvasójátékra kerül sor. A diákok író-olvasó találkozók keretein belül a meghívott szerzőket is megismerhetik.

Szikszai Bóné Ildikó, az Ábel Kiadó vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a diákoknak a játék során a közvetlen környezetük segít majd: lelkiekben és anyagiakban a szülők, hozzátartozók és pedagógusok támogatják majd a csapatokat. Hozzátette: mozgalmat szeretnének indítani, és azokat is bevonni, akik eddig nem, vagy csak keveset olvastak. Az olvasójáték célja, hogy minél több magyar diákkal megszerettessék az olvasást. A játék menetét illetően Szikszai azt is elárulta, hogy a feladatok az első körben azt fogják ellenőrizni, hogy a diákok elkezdték-e olvasni a kiválasztott könyvet, a Könyvheti forduló kihívásai pedig még az ötletelés fázisában vannak.

Jakab Villő Hanga, a Cimbora – Kíváncsi diákok lapja szerkesztője és Láthatatlan Kollégium – Kortárs ifjúsági irodalmi műhely vezetője kiemelte annak a fontosságát, hogy az eseményen könyvkiadó, irodalmi lap, irodalmi műhely is dolgozik. A különféle intézmények összefogása ugyanakkor azt eredményezi, hogy mindenki a saját ötleteivel jön. De úgy tűnik, működik a közös munka. Az elképzelések ütközése a feladatszerkesztésben látszik meg leginkább, mutatott rá Jakab, ugyanis mindenkinek más-más elképzelései vannak arról, hogy honnan kellene megfogni a szövegeket. A doktorandusz hozzátette: a feladatok révén kreativitásukat tehetik próbára a résztvevők, a Könyvhétre tervezett író-olvasó találkozók által pedig megtapasztalhatják az irodalom közösségi jellegét is.
A beérkezett válaszok értékelésének menetéről Szilágyi Szabolcs-Dániel a Transindex kérdésére elmondta: szeretnének minden csapatnak személyes, építő jellegű visszajelzést adni. Jelenlegi terveik szerint az öt-tíz perces kiértékelőkre a Könyvhéten kerül majd sor, az író-olvasók találkozókkal karöltve. Díjazás és jutalmazás helyett az emléket és élményt kínálják fel a szervezők. A minőségi kiértékelőkhöz minél több oktatót és bölcsészhallgatót szeretne bevonni a csapat.

A szervezők a kiválasztott könyveket ismertetik. Balról: Jakab Villő Hanga, Szikszai Bóné Ildikó, Berke Krisztina és Szilágyi Szabolcs-Dániel.A szervezők a kiválasztott könyveket ismertetik. Balról: Jakab Villő Hanga, Szikszai Bóné Ildikó, Berke Krisztina és Szilágyi Szabolcs-Dániel.


A Könyvhétre látogató csapatok elszállásolását idén nem tudják vállalni a szervezők, viszont igyekeznek úgy megrendezni a programokat, hogy egynapos kiruccanásokra is megérje Kolozsvárra látogatni a más városból érkezőknek.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS