2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közvetlenül fogjuk megválasztani ezután a megyei tanácselnököket

k. á. 2019. június 03. 15:46, utolsó frissítés: 2019. június 05. 14:52

Vákár István nincs elragadtatva az ötlettől, szerinte jobb és demokratikusabb a mostani felállás. A magyaroknak és az RMDSZ pláne jobb.


A Stiri pe Surse oldal írta meg először, hogy a Dăncilă-kabinet egy olyan sürgősségi kormányrendeletet készített elő, amely megváltoztatná az önkormányzati választási törvényt, oly módon, hogy a megyei tanácsok elnökét ezentúl közvetlenül az emberek, és ne a megyei tanácsosok válasszák meg.

Azóta a miniszterelnök megerősítette az információt, és elmondta, hogy már a hétfői kormányülésen elfogadják a javaslatot, amely megváltoztatná és kibővítené a 115/2015-ös, a helyi közigazgatási választásokra vonatkozó, és a 215/2001-es, a helyi közigazgatási vezetőkre vonatkozó törvényt, és ennek értelmében a megyei tanácsok elnökét közvetlen módon választanák meg az emberek, és nem listákra kellene szavazni.

A tervezettel kapcsolatban megkerestük Vákár Istvánt, a Kolozs Megyei Tanács alelnökét, aki tőlünk értesült a hírről, és elmondta, az RMDSZ-nek egészen biztosan lesz majd szövetségi álláspontja is ezzel kapcsolatban. Az alelnök szerint a mostani módszer, amikor több ember egy listát, pártot megszavaz, és utána ezeknek a fóruma megválasztja az elnököt, sokkal átláthatóbb.

Vákár azt mondja, mindkét választási rendszert átélte már, és úgy véli, a jelenlegi formában, reprezentánsokon keresztül sokkal több ember véleményt tud mondani, mint amikor egy “hangos valaki, egy kampányban valamilyen módon megnyeri a választást, és utána se világnézete sincs, se nem képvisel semmit, és nem tud együtt dolgozni a tanáccsal. Ez egy megyei önkormányzatban nem a legjobb” - mondja.


Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e demokratikusabbnak a közvetlen választást, Vákár azt mondja, Kolozs megyének volt már olyan elnöke, akit közvetlenül megválasztottak, és utána rögtön elvitték korrupciós bűncselekmények miatt.

“Amennyiben egy elnököt a tanácsosok közül megválasztanak, annak jobb lesz a kapcsolata, és jobban tud majd dolgozni azokkal, akik megválasztották. Az, akit külön választanak meg, lehet, hogy jó lesz, lehet, hogy nem, ez egy zsákbamacska. Én hiszek abban, hogy a listás választás demokratikusabb, hiszen ott lehet szavazni egy pártra, és amelyik párt megnyeri, annak ki kell alakítania valamilyen koalíciót. Most például volt egy nagy szele az USR-nek, és valószínűleg valaki a pátjukból könnyebben meg tudná nyerni Kolozs megyét. Szegény hogy tudna együtt dolgozni a többiekkel, akik listán voltak megválasztva, és akiknek jóvá kell hagyniuk a terveit? Komplikáltabb lesz annak az embernek az élete is” - véli a politikus.

Vákár szerint a legtöbb korrupciós ügy is azokat a tanácselnököket érinti, akik közvetlenül voltak megválasztva. “Itt nem beszélek a mieinkről, mert ők ugyanazok maradnak, és ezek az emberek más szinten vannak, de a többségieknél voltak ezek a bajok. Akit egyedül megválasztanak, párt nélkül, annak megvannak a kötöttségei és mindenféle más gondjai” - mondja. Kérdésünkre, hogy miért csak a többségieknél vannak ilyen problémák, hiszen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ellen is van eljárás, Vákár azt mondta, Borbolynak "mondvacsinált gondjai" vannak, de ő ott van most is a helyén.

Véleménye szerint a másik szempont, ami erőteljesen bejön ebbe a történetbe, nem csak az, hogy melyik a jobb és demokratikusabb a választás, hanem az, hogy az új rendszerben valószínűleg kevesebb magyar tanácselnöke lenne az RMDSZ-nek. Vákár szerint a magyar kisebbségnek nagyobb beleszólása van a megyei tanács elnök kiválasztásába. “Amennyiben többségi választás lesz, mi visszaszorulunk Székelyföldre ” - mondja az alelnök.

Jelenleg az RMDSZ-nek öt megyében van megyei tanácselnöke, Hargita, Kovászna, Maros, Szatmár és Bihar megyében.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS