2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A zene egyesítette őket

B. D. T. kérdezett:B. D. T. 2019. július 26. 13:38, utolsó frissítés: 14:07

A fogyatékossággal élő emberekről talán a tehetség a legutolsó dolog, ami a közvélemény nagy részének eszébe jutna. Pedig ragyogó és tehetséges művészek vannak köztük.


Hallhattuk néhányukat idén Szent György Napokon is, a Szent György téri színpadon, az Outsider Music Fest keretében. Talán az ilyen alkalmak a legjobbak arra, hogy mindenki, aki esetleg előítéletekkel viszonyul a fogyatékossággal élőkhöz, és azt gondolja, hogy jó-jó, még ha tehetséges is egy ilyen személy, de nem venné fel a versenyt egy "egészségessel", átgondolja és felülvizsgálja a viszonyulását.

Tavaly a Transindex is beszámolt arról, hogy a United by Music Románia Alapítvány tehetségkutatót szervezett romániai fogyatékossággal élő zenészek, énekesek számára. A verseny sepsiszentgyörgyi döntőjén, 2019 márciusában 19 zenész lépett fel az ország különböző városaiból. Közülük kerültek ki a győztesek, és azóta nincs megállás: 12 tagú zenekart alapítottak, és egyes tagok tapasztalatcserén vehettek részt Hollandiában és most nemrég Dél-Koreában.

A United By Music (magyarul így lehetne fordítani: "a zene egyesít", vagy "egyek vagyunk a zenében") egy Hollandiából indult kezdeményezés, az első ilyen tehetségkutatót és koncertsorozatot ott szervezték meg még 2006-ban. Az ötletből és a névből azóta alapítványok sora nőtt ki, több országban is jelen vannak, és küldetésüknek tekintik, hogy folyamatos zenei oktatást, fejlesztést biztosítsanak a fogyatékossággal élő zenei tehetségek számára.

"Célunk, hogy eloszlassuk a társadalmi előítéleteket az értelmi fogyatékossággal élőkkel szemben, azáltal, hogy megmutatják tehetségüket a nagyközönség előtt is. Ez nagyon sok és kitartó munkával érhető el, első lépésként magát a fogyatékossággal élő, tehetséges fiatalt kell meggyőzni arról, hogy ha kitartóan dolgozik, színpadra állhat, minőségi zenét játszva, amely elbűvöli a közönséget" - mondta el a Transindexnek Orosz Anna, a United by Music Románia Alapítvány projektmenedzsere.

Hogyan lehet meggyőzni az embereket, hogy leépítsék előítéleteiket, például hogy elismerjék, nem másodrangú tehetségekről van szó?

Orosz Anna: - Érdekes tapasztalat, hogy bár a nézők tudják, hogy a színpadon fogyatékossággal élő zenészek állnak, a koncertek után mégis rákérdeznek, hogy: 'De tényleg?' és egyenként érdeklődnek a tagok után, ki milyen fogyatékossággal él, hol tanult meg zenélni, valahogy nehezen hiszik el a nyilvánvalót is. Idáig eljutni azonban elég göröngyös az út, hogyha egy esemény úgy van meghirdetve, hogy fogyatékossággal élők fognak fellépni, kevesen jönnek el, viszont ha a közönség spontánul az esemény helyszínén találja magát, mint például a Szentgyörgy Napok keretébe integrált Outsider Music Festen, akkor végigbulizzák a koncertet, és a végén sokan odajönnek gratulálni. Ez is bizonyítja, hogy nem másodrangú tehetségekről van szó.

Nagyon sok fogyatékossággal élő személy részesül zenei oktatásban, az ellátó intézményekben, nappali központokban, ahová járnak, viszont itt a zenélést inkább terápiának használják, kreatív időtöltésnek. Ezen a szinten már kevesen lépnek túl, kell egy kis „hátszél”, biztatás, hogy a munka, a tehetség ne maradjon a négy fal között, hanem a közönséget is megörvendeztessük vele. Ebben segít a United by Music. A tehetség nincs összefüggésben az értelmi fogyatékossággal, annak szintjével, hanem inkább egy ajándék, amit Isten nem a fogyatékosság szerint osztott.

Amióta elindult a projekt, biztosan sok olyan kiemelkedően tehetséges fogyatékossággal élővel találkoztál, aki bármelyik fesztiválszínpadon megállná a helyét. Kiket emelnél ki közülük?

Igen, nagyon sok kiemelkedő tehetséggel találkozunk, de ez nem elég. Itt is érvényes a képlet, ahogy mondani szokták, a tehetség csupán 20%, a többi a kitartó munka eredménye. És a tehetség mindig ott bukkan elő, ahol nem is számít rá az ember. Például az áprilisi hollandiai utunk során velünk volt egy fiatalember, akit román népdalénekesként ismertünk, ott leült a dobok mellé és végig kisért néhány blues számot, értetlenül néztük. Mikor megkérdeztük, hol tanult dobolni, azt mondta sehol. A zenetanárok szerint csak a technikáját kell fejleszteni, néhány korrigáló foglalkozás után kiváló dobos vállhat belőle.

Amikor kiváló előadásokat látunk, a zenei mentorok mindig elmondják, hogy az elején az illető honnan indult. Szóval mi azt tapasztaltuk, hogy a kiemelkedő tehetségek mögött nagyon sok munka áll.

Áprilisban Hollandiában voltatok, most nemrég pedig két szólista részt vehetett egy dél-koreai zenei fesztiválon is. Milyen élmény volt ez nekik, illetve nektek, kísérőknek?

Igen, június 15-19. között két énekessel vettünk részt Dél-Koreában a VII. Pyeongchang Speciális Zenei és Művészeti Fesztiválon, amelynek fő szervezője a Koreai Speciális Olimpiai Bizottság. A rendezvény célja, hogy zenei oktatást és fellépési lehetőséget biztosítsanak értelmi fogyatékossággal élő fiatalok számára. A szervezők munkáját olyan fontos intézmények támogatják, mint a Koreai Speciális Olimpiai Bizottság, a Kulturális, Sport és Idegenforgalmi Minisztérium, a Koreai Kulturális és Művészeti Bizottság, valamint számos civil szervezet és országos nagyvállalat. Ez az összefogás, erődemonstráció számunkra mindenképp felfoghatatlan volt, hiszen itt Romániában szinte kizárólag a civil szervezetek kitartó és odaadó munkája révén (néhány nagylelkű támogató bevonásával) beszélhetünk fogyatékossággal élőknek szóló rendezvények megszervezéséről, legyen az zenei, kulturális vagy sport jellegű.

Négy napon keresztül délelőtt zenepróbák és canto órák zajlottak, este pedig koncertekre került sor. A rendezvénynek számos zenei mentora van, akik az esti koncerteket irányították és arra törekedtek, hogy minden résztvevő számára a tudásának megfelelően fellépési lehetőséget biztosítsanak. A mi énekeseinket a „pop vocal” szekcióba sorolták és az egyik lányt két alkalommal is szerepeltették az esti gálakoncerten egy zeneszám erejéig.Ezeken a koncerteken több száz személy vett részt, a szervezők nagy hangsúly fektetnek arra, hogy intézményvezetőket, hivatalos személyeket meghívjanak ezekre az eseményekre. Ami számunkra nagyon megható volt például, hogy találkoztunk a szöuli román nagykövettel, Mihai Ciompec úrral, aki elmondása szerint feleségével együtt három órát utazott a fővárosból a rendezvény helyszínére, hogy velünk találkozhasson és a lányoknak gratuláljon.

Az esti koncerteken leginkább klasszikus zenét hallhattunk, de a fesztivál „pop vocal” szekciója gondoskodott arról is, hogy nemzetközi ismert slágerek kerüljenek a színpadra. Érdekes volt számunkra az is, hogy az értelmi fogyatékossággal élő zenészek kottát olvasnak, és olyan nehéznek titulált hangszereken játszanak, mint a hegedű, vagy a cselló. Mi itt Romániában, illetve más európai országokban is inkább a populárisabb, könnyűzenei műfajokkal próbálkozunk, a zenészek legtöbbször hallás után vagy a színes kotta módszerével tanulják meg a darabokat.

Koreában inkább a klasszikus zenét tanulják a fogyatékossággal élők is, mert nagyon sok fiatal egyetemista tanulmányai mellett játszik valamilyen hangszeren és tudásukat szívesen adják át a fogyatékossággal élőknek is. Sokkal könnyebb egy klasszikus zenével foglalkozó tanárt találni, mint mondjuk a pop-rock műfajban. Emellett számos olyan kisebb oktatási központ van az országban, ahol klasszikus zenét tanítanak, ezek nagyon népszerűek a fiatalok körében. Az olyan klasszikus hangszerek oktatását, mint a hegedű, zongora vagy fuvola, zeneterápiának is alkalmazzák.

Ami még tanulságos volt számunkra, az ottani szervezettség, hogy mindenki mennyire tudja a dolgát és ragaszkodik ahhoz, hogy minden forgatókönyv szerint működjön. Míg nálunk egy rendezvény lebonyolításánál van A, B, C terv, és rugalmasan alakulnak a dolgok, ott egyetlen terv van, mert biztosra mennek, hogy az működni fog. Nagyon profin és gyorsan mozgatnak tömegeket. Mindezt hatalmas emberi erőforrások bevonásával érik el, mindenkinek kicsi és egyszerű feladata van, de az tökéletesen kell működjön. Bármilyen apró ellenszegülést udvariatlanságnak vesznek.

Az ellátás minden tekintetben kifogástalan volt, négy fő részére egy két hálószobával és két fürdőszobával ellátott apartmanban laktunk. A több száz fő étkeztetése is gyorsan és akadálymentesen zajlott, a napi mindhárom étkezést hosszú svédasztallal oldották meg, ahol a sor ütemesen haladt. A nap minden szakában ugyanazok az ételek kerülnek az asztalra, de a választék hatalmas. Nem elterjedt a kenyér, hideg étel, felvágottak, tejtermékek fogyasztása, viszont számtalan zöldséges, húsos és szószos étel között lehet válogatni, amelyeket főtt rizzsel vagy rizslisztből készült főtt tésztával fogyasztanak. Mindig van 2-3 féle leves is a kínálatban, amelyet nem külön fogásként, hanem a fő étel mellé kanalazva fogyasztanak, jóval kisebb mennyiségben.

Mennyire különbözik a fogyatékossággal élőkkel szembeni viszonyulás, az elfogadás kultúrája Dél-Koreában, a romániai viszonyokhoz hasonlítva?

A fesztivál szervezői szerint nekik is harcolni kell a társadalmi megítélés ellen, de 2018 óta, amikor a Téli Paralimpiai Játékok zajlottak Pyeongchangban, úgy érzik, jó úton haladnak, sokat nyíltak az elmék azóta. Ez a társadalmi összefogásban mérhető, hiszen egyre több hivatalos szerv, magánvállalat támogat olyan eseményeket, amelyeket értelmi fogyatékossággal élőknek szerveznek.

Az ellátórendszer viszont már több lehetőséget kínál a fogyatékossággal élőknek és családjaiknak, minden tartományban és városban a kormány által finanszírozott nappali ellátó központok vannak, az elemi iskolától egészen a felnőtt korig. Az egyetemeken is indítanak értelmi fogyatékossággal élő fiataloknak csoportokat. Minden állami iskolában van speciális csoport, ahol azon dolgoznak, hogy a fogyatékossággal élőket felzárkóztassák. Az ingyenes állami iskolák és központok mellett számos olyan magánintézmény is van, ahol fejlesztő foglalkozásokat kínálnak értelmi fogyatékossággal élők számára.

Kérlek, mutasd be röviden azt a 12 embert, aki a zenekarban benne lehet!

A 30 éves Barabás Dalma Alexandra a marosvásárhelyi Happy Feet kórus tagja és szólóénekese. Értelmi fogyatékossággal a marosvásárhelyi Transilvana Alpha Alapítvány Nappali Foglalkoztató Központjának és Munkaterápiás Csoportjának tagja. Búzásbesenyőn dolgozik, egy idősek otthonában, ahol a lakók tiszta környezetéért felelős. Itt is, ha alkalom adódik, szívesen szórakoztatja az időseket, énekel nekik. Jó érzékkel teremt kapcsolatot a közönséggel, gyorsan interakcióra bírja az embereket, a zenekarban szólistaként fog tevékenykedni.A 30 éves Barabás Dalma Alexandra a marosvásárhelyi Happy Feet kórus tagja és szólóénekese. Értelmi fogyatékossággal a marosvásárhelyi Transilvana Alpha Alapítvány Nappali Foglalkoztató Központjának és Munkaterápiás Csoportjának tagja. Búzásbesenyőn dolgozik, egy idősek otthonában, ahol a lakók tiszta környezetéért felelős. Itt is, ha alkalom adódik, szívesen szórakoztatja az időseket, énekel nekik. Jó érzékkel teremt kapcsolatot a közönséggel, gyorsan interakcióra bírja az embereket, a zenekarban szólistaként fog tevékenykedni.

A 24 éves csíkszeredai Borcsa Éva befogadó családra talált, nevelőanyja mindenben támogatja. Zenélni a helyi Népművészeti Iskolában tanult, először szintetizátoron, nemrég pedig gitározni tanul. 7-8 évesen még semmi nem kötötte le a figyelmét, nevelőanyja akkor vette észre, hogy a zenei hangokra felfigyel. 12 évesen sikerült elkezdenie az iskolát. A csíksomlyói Szent Anna Speciális Iskolába jár és szeret tanulni. A zenekarban gitárosként fog tevékenykedni.A 24 éves csíkszeredai Borcsa Éva befogadó családra talált, nevelőanyja mindenben támogatja. Zenélni a helyi Népművészeti Iskolában tanult, először szintetizátoron, nemrég pedig gitározni tanul. 7-8 évesen még semmi nem kötötte le a figyelmét, nevelőanyja akkor vette észre, hogy a zenei hangokra felfigyel. 12 évesen sikerült elkezdenie az iskolát. A csíksomlyói Szent Anna Speciális Iskolába jár és szeret tanulni. A zenekarban gitárosként fog tevékenykedni.

A bölöni Borzos Beatrice idén töltötte a 18. életévét. Már három hónapos korában látóideg-sorvadással diagnosztizálták, nemlátó. Otthon lakik a családjával, a zenei tevékenységeket leszámítva ritkán jár ki a faluból.
<br />
Kicsivel több, mint egy éve kezdett tanulni zongorázni, időközben az is kiderült, hogy nagyon kellemes énekhangja van. A zenekarban billentyűsként és alkalmanként a hangszínének megfelelő dalok szólistájaként fog tevékenykedni.A bölöni Borzos Beatrice idén töltötte a 18. életévét. Már három hónapos korában látóideg-sorvadással diagnosztizálták, nemlátó. Otthon lakik a családjával, a zenei tevékenységeket leszámítva ritkán jár ki a faluból.
Kicsivel több, mint egy éve kezdett tanulni zongorázni, időközben az is kiderült, hogy nagyon kellemes énekhangja van. A zenekarban billentyűsként és alkalmanként a hangszínének megfelelő dalok szólistájaként fog tevékenykedni.

A 37 éves Heghies Laura a marosvásárhelyi Happy Feet kórus tagja és szólóénekese. Értelmi fogyatékossággal a marosvásárhelyi Transilvana Alpha Alapítvány Nappali Foglalkoztató Központjának és Munkaterápiás Csoportjának tagja. Az alapítványnál dolgozik, konyhai kisegítőként. Szülei már a szülészeten elhagyták, gyerekotthonokban, nevelőszülőknél nevelkedett, majd miután kikerült az ellátási rendszerből, bekerült az Alpha Transilvania Alapítvány által koordinált ATRIUM Programba. Ez a hely lett a második otthona. Laura maratoni bajnok, hét alkalommal végzett az első helyen. Az alapítványnál zeneórákra jár, rajzol, szabadidejében pedig szőnyeget készít. Jó érzékkel teremt kapcsolatot a közönséggel, gyorsan interakcióra bírja az embereket, a zenekarban szólistaként és csörgődobosként fog tevékenykedni.A 37 éves Heghies Laura a marosvásárhelyi Happy Feet kórus tagja és szólóénekese. Értelmi fogyatékossággal a marosvásárhelyi Transilvana Alpha Alapítvány Nappali Foglalkoztató Központjának és Munkaterápiás Csoportjának tagja. Az alapítványnál dolgozik, konyhai kisegítőként. Szülei már a szülészeten elhagyták, gyerekotthonokban, nevelőszülőknél nevelkedett, majd miután kikerült az ellátási rendszerből, bekerült az Alpha Transilvania Alapítvány által koordinált ATRIUM Programba. Ez a hely lett a második otthona. Laura maratoni bajnok, hét alkalommal végzett az első helyen. Az alapítványnál zeneórákra jár, rajzol, szabadidejében pedig szőnyeget készít. Jó érzékkel teremt kapcsolatot a közönséggel, gyorsan interakcióra bírja az embereket, a zenekarban szólistaként és csörgődobosként fog tevékenykedni.

Kalányos Julianna 18 éves, a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskolában tanul konfekció szakon és a Szent Anna Elhelyező Központ lakója. Kedvenc időtöltése a zenehallgatás, de szívesen jár a barátaival szórakozni és kirándulni. A Szent Anna Speciális Szakiskola zenekarának tagja, citerán játszik. A zenekarban citerásként fog tevékenykedni, ez a különleges hangszer érdekes hangszínt ad a repertoárhoz.Kalányos Julianna 18 éves, a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskolában tanul konfekció szakon és a Szent Anna Elhelyező Központ lakója. Kedvenc időtöltése a zenehallgatás, de szívesen jár a barátaival szórakozni és kirándulni. A Szent Anna Speciális Szakiskola zenekarának tagja, citerán játszik. A zenekarban citerásként fog tevékenykedni, ez a különleges hangszer érdekes hangszínt ad a repertoárhoz.

Lingurar Stefan Cosmin 16 éves, Oltszemen él és itt tanul a helyi Speciális Iskolában első osztályos korától. Óvodás korában Baróton volt gyerekotthonban, itt szerettette meg vele a zenét az egyik nevelő, akivel sokat hallgattak mindenféle műfajt. Azóta szeret énekelni. Kedvenc előadói: Demjén Ferenc, Republic, Homonyik Sándor. A zenekarban szólistaként fog tevékenykedni.Lingurar Stefan Cosmin 16 éves, Oltszemen él és itt tanul a helyi Speciális Iskolában első osztályos korától. Óvodás korában Baróton volt gyerekotthonban, itt szerettette meg vele a zenét az egyik nevelő, akivel sokat hallgattak mindenféle műfajt. Azóta szeret énekelni. Kedvenc előadói: Demjén Ferenc, Republic, Homonyik Sándor. A zenekarban szólistaként fog tevékenykedni.

Micu Ionel Medgyesen született 1983-ban, nagyon szerény családi körülmények között. Született tehetség, hangja olyan természetességgel „csicsereg”, mint egy énekes madár. A dallamok segítségével jegyez meg szövegeket, amikor énekel, fontosnak és boldognak érzi magát. Ucu a medgyesi Phoenix-Speranța fogyatékkal élőket ellátó nappali központban tölti el napközben az idejét, itt feltétel nélkül szeretik. A United by Music által szervezett tehetségkutatón népdalénekesként ismertük meg, időközben viszont kiderült tehetséges dobos válhat belőle, így ő lesz a zenekar dobosa.Micu Ionel Medgyesen született 1983-ban, nagyon szerény családi körülmények között. Született tehetség, hangja olyan természetességgel „csicsereg”, mint egy énekes madár. A dallamok segítségével jegyez meg szövegeket, amikor énekel, fontosnak és boldognak érzi magát. Ucu a medgyesi Phoenix-Speranța fogyatékkal élőket ellátó nappali központban tölti el napközben az idejét, itt feltétel nélkül szeretik. A United by Music által szervezett tehetségkutatón népdalénekesként ismertük meg, időközben viszont kiderült tehetséges dobos válhat belőle, így ő lesz a zenekar dobosa.

A medgyesi Moldovan Ramona 36 évvel ezelőtt Nagyszebenben született, 20 éves koráig ellátó intézményekben nevelkedett. 2007 óta a medgyesi Foglalkozási és Terápiás Integrációs Központban lakik (CITO Medias). 2008-ban megszerezte az első munkahelyét, egy helyi vállalatnál takarít, ahol a mai napig is dolgozik. A nehézségek ellenére, amelyek nem kerülték el Ramonát, vidám, optimista ember maradt. Ebben nagy szerepe volt a zene iránti szeretetének, amely egész életében elkísérte. Munka közben is fülhallgatóval zenét hallgat, amióta részt vett a United by Music által szervezett tehetségkutatón, már számos rendezvényre hívták énekelni. Ő a zenekar egyik vezető szólistája.A medgyesi Moldovan Ramona 36 évvel ezelőtt Nagyszebenben született, 20 éves koráig ellátó intézményekben nevelkedett. 2007 óta a medgyesi Foglalkozási és Terápiás Integrációs Központban lakik (CITO Medias). 2008-ban megszerezte az első munkahelyét, egy helyi vállalatnál takarít, ahol a mai napig is dolgozik. A nehézségek ellenére, amelyek nem kerülték el Ramonát, vidám, optimista ember maradt. Ebben nagy szerepe volt a zene iránti szeretetének, amely egész életében elkísérte. Munka közben is fülhallgatóval zenét hallgat, amióta részt vett a United by Music által szervezett tehetségkutatón, már számos rendezvényre hívták énekelni. Ő a zenekar egyik vezető szólistája.

A 24 éves Nyikó Anetta Kovászna megyéből, Székelyszáldobosról származik, jelenleg Marosvásárhelyen él. Itt végezte a Sapientia Egyetemen az informatika szakot, idén pedig ugyanott szoftverfejlesztés mesteri szakon diplomázott. Gyerekkora óta hobbi szinten énekel. Már kisgyerek korában izom-dystrophiaval diagnosztizálták, emiatt egy ideje kerekes székben közlekedik. Belátta, hogy a zenei pálya túl megterhelő lett volna a mozgássérült helyzetére nézve, így a reáltudományok felé kanyarodott el, az informatika világába, amely biztos jövőt ígért és mozgássérültként is elvégezhető, de nem szalaszt el egy alkalmat sem, ha énekelni hívják. Ő a zenekar másik vezető szólistája.A 24 éves Nyikó Anetta Kovászna megyéből, Székelyszáldobosról származik, jelenleg Marosvásárhelyen él. Itt végezte a Sapientia Egyetemen az informatika szakot, idén pedig ugyanott szoftverfejlesztés mesteri szakon diplomázott. Gyerekkora óta hobbi szinten énekel. Már kisgyerek korában izom-dystrophiaval diagnosztizálták, emiatt egy ideje kerekes székben közlekedik. Belátta, hogy a zenei pálya túl megterhelő lett volna a mozgássérült helyzetére nézve, így a reáltudományok felé kanyarodott el, az informatika világába, amely biztos jövőt ígért és mozgássérültként is elvégezhető, de nem szalaszt el egy alkalmat sem, ha énekelni hívják. Ő a zenekar másik vezető szólistája.

A 38 éves Puha Dorel Csíkszeredában született és ott él jelenleg is. Nyolcadikos korában egy baleset miatt látássérültté vált, így speciális iskolában, Kolozsváron végezte a középiskolát, majd Bukarestben a főiskolát. Jelenleg orvosi asszisztensként (masszőrként) dolgozik a Csíkszeredai Megyei Kórházban. Kedvencei a fúvós hangszerek, amelyeken autodidakta módon tanult meg játszani, de szintetizátoron is megtanult játszani. Elmondása szerint a szaxofont szereti a leginkább, a zenekarban is szaxofonon fog legtöbbször játszani.A 38 éves Puha Dorel Csíkszeredában született és ott él jelenleg is. Nyolcadikos korában egy baleset miatt látássérültté vált, így speciális iskolában, Kolozsváron végezte a középiskolát, majd Bukarestben a főiskolát. Jelenleg orvosi asszisztensként (masszőrként) dolgozik a Csíkszeredai Megyei Kórházban. Kedvencei a fúvós hangszerek, amelyeken autodidakta módon tanult meg játszani, de szintetizátoron is megtanult játszani. Elmondása szerint a szaxofont szereti a leginkább, a zenekarban is szaxofonon fog legtöbbször játszani.

A 23 éves, sepsiszentgyörgyi Rugina Robert a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett nappali ellátóközpont, az Írisz Ház mindennapos vendége, ahol értelmi fogyatékosság okán fejlesztő tevékenységeken vesz részt. Az Írisz Ház égisze alatt működő Írisz Band ütőhangszerese. Cajonon zenél, de szeretne megtanulni dobolni is. Olyan világzenei előadókat kedvel, mint Ed Sheeran, Bruno Marst, Tiesto. A zenekarban másod ütőhangszeresként fog tevékenykedni.A 23 éves, sepsiszentgyörgyi Rugina Robert a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett nappali ellátóközpont, az Írisz Ház mindennapos vendége, ahol értelmi fogyatékosság okán fejlesztő tevékenységeken vesz részt. Az Írisz Ház égisze alatt működő Írisz Band ütőhangszerese. Cajonon zenél, de szeretne megtanulni dobolni is. Olyan világzenei előadókat kedvel, mint Ed Sheeran, Bruno Marst, Tiesto. A zenekarban másod ütőhangszeresként fog tevékenykedni.

Tudor Zsolt 18 éves, a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskolában tanul asztalos szakon és a Szent Anna Elhelyező Központ lakója. Kedvenc időtöltése a zenehallgatás, de szívesen jár a barátaival szórakozni és kirándulni. Szabad idejében dolgozni szokott, hogy egy kis zsebpénzre tegyen szert. Kedvenc hangszerei a furulya, citera, szintetizátor, dob, gitár, szaxofon. A Szent Anna Speciális Szakiskola zenekarának tagja. A zenekarban fúvós hangszeresként fog tevékenykedni.Tudor Zsolt 18 éves, a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskolában tanul asztalos szakon és a Szent Anna Elhelyező Központ lakója. Kedvenc időtöltése a zenehallgatás, de szívesen jár a barátaival szórakozni és kirándulni. Szabad idejében dolgozni szokott, hogy egy kis zsebpénzre tegyen szert. Kedvenc hangszerei a furulya, citera, szintetizátor, dob, gitár, szaxofon. A Szent Anna Speciális Szakiskola zenekarának tagja. A zenekarban fúvós hangszeresként fog tevékenykedni.

A 28 éves, foksányi Vlasie Alexandrát már kisbaba korában látóideg-sorvadással diagnosztizálták. Sokkal többet dolgozik, mint sok ép fiatal: énekel, rádióműsort vezet, dalszöveget ír, számítógépen dolgozik és zenét is komponál. Kolozsváron szerzett pszicho-pedagógusi oklevelet, majd magiszteri oklevelet Târgovișten zenepedagógia szakon. A hangszintézist alkalmazza, hogy tanulni és dolgozni tudjon. Általában klasszikus és neoklasszikus zenét hallgat. A zenekarban billentyűsként és alkalmanként a hangszínének megfelelő dalok szólistájaként fog tevékenykedni.A 28 éves, foksányi Vlasie Alexandrát már kisbaba korában látóideg-sorvadással diagnosztizálták. Sokkal többet dolgozik, mint sok ép fiatal: énekel, rádióműsort vezet, dalszöveget ír, számítógépen dolgozik és zenét is komponál. Kolozsváron szerzett pszicho-pedagógusi oklevelet, majd magiszteri oklevelet Târgovișten zenepedagógia szakon. A hangszintézist alkalmazza, hogy tanulni és dolgozni tudjon. Általában klasszikus és neoklasszikus zenét hallgat. A zenekarban billentyűsként és alkalmanként a hangszínének megfelelő dalok szólistájaként fog tevékenykedni.


Kisebb lemorzsolódásokra számítunk, de arra is van példa, hogy valaki a tevékenységünkről hallva, ismerőse beszámolójának hatására „bekérezkedett” a zenekarba. Amennyiben éppen az ő tehetségére és zenei ismereteire van szükségünk, szívesen fogadjuk. Például még mindig hiányzik a zenekarból egy basszusgitáros és egy gitáros is.

Mi lesz a profi zenekarrá válás során a következő lépés? Mikor és hol fognak fellépni?

Most azt tűztük ki célul, hogy 2020 áprilisában két fesztiválon is bemutatkozzon a zenekar, legalább egy fél órás repertoárral. Az egyik a Szentgyörgy Napok keretén belül zajló Outsider Music Fest. Ugyanakkor a holland United by Musicnak is áprilisban van egy évente megszervezett, jótékonysági eseménysorozata, ahová szeretnénk eljutni és fellépni a zenkarral. Ha ezt a mérföldkövet sikerül meglépni, utána azon fogunk dolgozni, hogy rendszeres fellépéseket szervezzünk a zenekarnak itt Romániában.

Idén is lesz tehetségkutató? Mit lehet tudni róla?

Mindenképp lesz, októberben kezdjük hirdetni, november-december folyamán meghallgatások lesznek és 2020 tavaszán a döntő, mint ahogyan az 2019-ben is volt. Van olyan leadott pályázatunk, amely a tehetségkutató országossá tételét célozza meg, ha nyerünk, nagy szintlépés lesz. Ha nem, akkor a tavalyi modell szerint, még egy-két közeli megyére kiterjesztve megszervezzük a tehetségkutatót.

Sepsiszentgyörgyöt és Kovászna megyét a központnak tekintve, koncentrikusan kifele haladva minden évben újabb és újabb megyét megcélozva szeretnénk terjeszkedni. Ehhez partnerek kellenek, de hogyha egy jó együttműködési lehetőség kínálkozik, elmegyünk az ország másik sarkába is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS