2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Manus Őrkői Cigánytalálkozó: szuper programok és valódi együttlét

B. D. T. B. D. T. 2019. augusztus 30. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Félidőben van a fesztivál, még hátravan a hosszú hétvége. Ha Sepsiszentgyörgyön jársz, ne hagyd ki!


Őrkői néptánc, kortárs költészet és színház, dokumentum- és játékfilm, focimeccs és gyerekfoglalkozások, játékos kamaszvetélkedők: idén hétnapossá bővült a sepsiszentgyörgyi Manus Őrkői Cigánytalálkozó. Megadták a módját a szervezők, hétfőtől vasárnapig tartalmas programkínálat biztosítja a találkozás és kapcsolódás lehetőségét a roma és magyar (és más nemzetiségű) résztvevők számára.Az első Manus Őrkői Cigánytalálkozót 2016-ban szervezte meg Csernátoni Loránd és Fekete-Lovas Zsolt (a Lármafa Egyesület keretében), beszámolójuk itt olvasható. "Először álltunk össze mi, magyarok és cigányok megteremteni egy olyan alkalmat, ahol szórakozhatunk és tanulhatunk együtt és egymástól" - írták akkor. Azóta még két évben sikerült megszervezni a fesztivált, egy év ugyanis kimaradt (2018-ban nem kaptak támogatást, ezért nem tudták megtartani) - mondta el Csernátoni a Transindexnek. Idén a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és a Balassi Intézet biztosítja a fesztivál finanszírozását.

Félidőben van a fesztivál, még hátravan a hosszú hétvége, és máris olyan erős produkciókat láthatott a Szimpla kávézóban a közönség, mint Jónás Tamás irodalmi estje vagy Balogh Rodrigó Selejtesek című színházi előadása. (Jónás Tamás nem először bilincselte le a sepsiszentgyörgyi közönséget, 2014-ben is járt már nálunk. 2010-ben készült interjúnkat Balogh Rodrigóval ezen a linken olvashatod, itt egy kritika a Tollfosztás című darabjáról, vagy itt egy friss beszélgetés vele a Játéktér.ro-n.)

A nyitónapon az egyik főszervező, Fekete-Lovas Zsolt sepsiszentgyörgyi színművész egyéni előadását (Perkucigo) is a Szimplában lehetett megnézni, ugyanakkor a Művész Mozi volt még fontos helyszín, ahol többek között a 2017-es Brazilok című magyar vígjátékot, Kőszegi Edit dokumentumfilmjeit, Kató Zsolt Napló-Köröspatak és Stefan Ludwig Mérges Buddha című filmjeit láthatta a közönség.

Péntektől kiköltözik a fesztivál a Borvíz úti tó mellett felállított sátorba és annak környékére. Mindhárom nap délelőtt 10-től este 7-ig kirakodóvásár lesz, de további filmvetítések, külön sátorban gyerekfoglalkozások, táncház és koncertek várják az érdeklődőket. Íme a részletes program:"A találkozót először 2016-ban szerveztük meg. Célunk az volt, hogy a Sepsiszentgyörgy külvárosában elhelyezkedő cigány telepet (Őrkő) valamilyen formában megsegítsük, a város részévé emeljük, mivelhogy az őrkői közösség és a város lakói között már régóta egy nagy szakadék tátong. A város nem ismeri ezen közösség értékét, kultúráját (egyedi őrkői táncokat, dalokat), az őrkőiek viszont nem ismerik a várost. A találkozó erről a találkozásról szól, de van egy másfajta találkozás is, amikor a cigány közösség találkozik önmagával. Találkozik önmaga értékeivel, ez által gyökeret verhet saját kultúrájába, önbizalmat nyer és megtalálja a helyét a társadalomban. A Manus ehhez teremti meg a feltételeket, ennek érdekében hoz létre egy platformot. Gyakorlatban ez úgy történik, hogy ezen a platformon pozitív példákat vonultatunk fel, olyan cigány származású művészeket, tudósokat, politikusokat, mesterembereket, akik ösztönzőleg hatnak erre a közösségre. Tehát nem csak a szórakoztatásról van itt szó, a Manusnak egy nagyon komoly missziós jellege van. Egy hét, amikor az ajtó előtt hagyjuk az előítéleteinket, lerakunk mindent, amit eddig tudunk egymásról, azért, hogy újra megismerjük egymást, figyeljünk egymásra, tanuljunk egymástól, friss szemmel és más megvilágításban" - írják a szervezők az idei fesztivál beharangozójában.

"Sepsiszentgyörgy határában, az Őrkőn él egy majd négyezres közösség, többnyire nyomorban, nemcsak a város, de a társadalom peremén. Helyzetük javításában, rendezésében mindeddig nem sikerült jelentős eredményt elérni, s bár többen sokféleképpen igyekeztek segíteni, áttörésnek egyelőre nyoma sincs. A Lármafa Egyesület idén harmadik alkalommal tűzte ki célul a Manus Őrkői Cigánytalálkozó megszervezését. Ez egy olyan találkozó, amely egy hét leforgása alatt betekintést mutat a roma közösségek életébe. Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy ez a találkozó nem csak a cigányoké, hanem etnikai hovatartozástól függetlenül, minden olyan ember találkozója, aki kíváncsi, hajlandó levetkőzni prekoncepcióit, ami által egy teljesen új világot fedezhet fel magának. A Manust idén kibővítettük kerekasztal-beszélgetéssekkel, amelyen megpróbáljuk körüljárni ezt a nagyon szerteágazó témát, lehetőségeket kutatva az együttélés problematikájának megoldására, illetve a szolidaritás érzetének megteremtésére, helyi karitatív szervezetek képviselői, szociológusok, és más cigány témában kutató romániai szakemberek, illetve magyarországi vendégek közreműködésével, akik tapasztalataikat is megosztják majd. Lehetőség nyílik kibeszélni számos problémát és ötleteket meríteni mások eredményeiből. Körvonalazódott, hogy az Őrkőn élők a lakhatási gondokon túl két sarkalatos problémával szembesülnek: az oktatással, pontosabban annak hiányosságával és a munkanélküliséggel, így inkább ezeket a témákat feszegetjük" - áll a közleményben.

Csernátoni Lorándot arra kértük, értékelje a félidős fesztivált, és a hátralévő három nap kedvenc/kihagyhatatlan programjai közül ajánljon. "Nincs ilyen, hogy kedvenc programok, mindegyiken annyira szép, emberséges hamgulat alakult ki, hogy én egyfolytában el vagyok érzékenyülve... Nehéz erről beszélni, meg kell élni. Voltak dokumentumfilm-vetítések a Művész moziban, ha lehet mondani, akkor azok voltak a kedvenceim, mert nagyon jó és fontos beszélgetések indultak el. A kovetkezőkben sem igazán a programok fontosak, hanem az az együttlét, ami ott történik az őrkői kőbánya mellett. Szerencsére minden promgrampont marad, csak az időpontokban lehet némi csúszás, ezért érdemes a Facebookon nézni, mert ezeket időben bejelentjük" - mondta a szervező.

Pénteken többek között egy kerekasztalbeszélgetés lesz "A cigányok nem szeretnek dolgozni (?)" címmel, gyerekelőadás Bilibók Anita és Vancea Júlia vezetésével, este pedig fellép a Heveder zenekar, valamint lesz cigány táncház ének- és tánctanítással.Szombaton lesz többek között lóverseny is; dr. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos tart lógyógyászati előadást; lesznek ügyességi- és szépségversenyek fiúknak/lányoknak, valamint este fellép az Amenkha Őrkői Táncegyüttes. Vasárnap mások mellett Fosztó László antropológus, romakutató tart előadást a fesztiválon, este, zárásképpen pedig a Nadara zenekar lép fel.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS