2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

380 ezer euróból fogják a kultúrát szervezni a következő két évben a bonchidai Bánffy-kastélyban

Tőkés Hunor, Kulcsár Árpád 2019. szeptember 10. 18:20, utolsó frissítés: 2019. szeptember 13. 08:56

Ismét sikeresen pályázott a Transylvania Trust Alapítvány a Kreatív Európa programjára, újabb kulturális programokra lehet számítani.


Mivel a magánkézben lévő műemlékek rehabilitációját nemcsak a román állam nem finanszírozza, hanem európai uniós alapokat sem hívhatóak le ilyen céllal, a Bánffy-kastélyhoz hasonló történeti épületek fejlesztésére más módot kell találnia az illetékeseknek. A Transylvania Trust Alapítvány az említett példa esetében több éve kulturális jellegű programokkal próbálja némileg felújítani a kastélyt.

A leköszönő kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért felelős uniós biztos, Navracsics Tibor azzal kapcsolatban látogatott el Bonchidára, hogy szemrevételezze a Bánffy-kastély felújítási munkálatait, meg azért, hogy a Transylvania Trust Alapítvány elnökével, Hegedüs Csillával sajtótájékoztató keretében jelentsék be egy új kulturális programsorozat, az ARTTECH létrejöttét, amelyre az Európai Bizottság kétszázezer eurót biztosít, más partnerek pedig hozzátettek még 180 ezret.

A Bánffy-kastély árnyékában Navracsics és Hegedüs Bonchida község polgármesterével, Carhat Aurel Emillel beszélgetA Bánffy-kastély árnyékában Navracsics és Hegedüs Bonchida község polgármesterével, Carhat Aurel Emillel beszélget


Navracsics Tibor úgy véli, az EU Kreatív Európa-projektje pont azért tűzte ki célul olyan beruházások támogatását, mint az ARTECH, hogy a kultúrát a közösség és a jövő szolgálatába állítsák. Az uniós biztos szerint olyan kulturális, szakmai programokat biztosítanak így, amelyek a helyi közösséget támogatják. Ezáltal pedig a munkaerőpiacot is erősítik, hisz a kulturális örökség fenntartása nemcsak a fiatalok értékeit képviseli, hanem szakmai képzést is biztosítanak.

„Mindezek a célok és ezeknek megvalósításai is itt megtalálhatóak – ez a titka annak a sikernek, amit Bonchida, illetve a Bánffy-kastély és Hegedüs Csilla fel tud mutatni az Kreatív Európa vonatkozásában” – emelte ki Navracsics.

Hozzátette, amennyiben a tagállamok és az Európai Unió meg tudnak állapodni a 2021-es új hétéves pénzügyi keretről, akkor még több lehetősége lesz az elkövetkező években támogatások kiosztására. A jelenlegi tervek szerint ugyanis 30%-os növekedés lesz a Kreatív Európa programban, ez összesen 1,81 milliárd euró lehívható összeget jelent majd; az Erasmus programoknál pedig a növekedés 30 milliárd euróra rúg majd a tervek szerint, tehát megduplázódik.

Hegedüs Csilla az alapítvány elnökeként elmondta, hogy húsz éve foglalkoznak a Bánffy-kastély rehabilitációjával, a Bánffy család negyvenkilenc évre adta át számukra a helyszínt. Szerinte azóta a kulturális és oktatási programok, a közösség számára nemcsak elérhetővé, hanem példaértékűvé tették a teret, mivel a Bánffy-kastély a kortárs művészet otthonaként funkcionál.

Az alapítvány elnöke emlékeztetett rá, hogy a Transylvania Trust Alapítvány az egyedüli romániai intézmény, amit az Európai Bizottság 2004 óta finanszíroz, és ez lesz a hetedik projektjük a Kreatív Európa programjának keretei között.

Hegedüs a következő két év újitásairól osztja meg terveit.Hegedüs a következő két év újitásairól osztja meg terveit.


Berki Tímea, a Kreatív Európa program finanszírozásából létrejövő ARTECH-projekt koordinátora a kétéves terveikről elmondta, a 2017-es programot kívánják lebonyolítóként folytatni. Együttműködve a spanyolországi Commarca del Maestrazgoval; az albániai Gjirokastra Foundationnel és az ukrajnai Archikidz-zel. Az ARTECH a művészet, újrafelfedezés, hagyomány, ekletikus, kortárs szavak kezdőbetűjéből állt össze, a H betű pedig a technológiát jelenti benne.

A művészeti projekt a hagyományos mesterségek és az új technológiák kapcsolatát szorgalmazza. Ígérik, az eddigi évekhez hasonlóan a kézzelfogható eredményekre teszik majd a hangsúlyt. A kulturális és szakmai szereplők számára munkaműhelyeket és alkotótáborokat, gyermekprogramokat, kreatív alkotótáborokat szerveznek majd ukrajnai és spanyolországi helyszíneken, illetve az albániai Gjirokastrában és a bonchidai Bánffy-kastélyban. Eszerint az első év a tanulásé lesz, ahol a szakemberek, művészek egymásnak tudnak ötleteket adni.

A második évben bővülnek majd a tevékenységek, a bonchidai kastélyban például Experience Room elnevezésű kiállítás eleveníti meg a hely emlékezetét. Nem hagyományos kiállítást kell azonban elképzelni, hanem egyfajta modern technológiát használó digitális teret.

„A létrehozott műalkotások a kastély területén maradnak majd” – mondta a programkoordinátor, aki úgy képzeli, hogy a jövőben történő restaurációs munkálatok során ezek dizájnelemekként beintegrálódnak a térbe, ahogyan egy régebbi művészeti projekt keretében például égősort installáltak a főépületbe.A projektben résztvevő országok a fiatal alkotóművészek, a kézművesek, a képzőművészeti-, építészeti egyetemi hallgatók, szakiskolai és általános iskolai diákok, és az örökség-helyszíneken dolgozó szakemberek bevonásával kiviteleznék a vállalásukat, a három partner mellett 20 társszervezővel közösen.

Hegedüs Csilláék a magyar államtól is kaptak támogatást, a későbbiekben ebből a Bánffy-kastély főépületének megerősítését kiviteleznék. A restaurálási munkálatokhoz 6-7 millió euróra van szükségük, mivel eddig a konyha épületét 90%-ban, a Bánffy Miklós oktatási központ épületét 60%-ban, az istállóét 40%-ban, a főépületet 20%-ban újították fel. Az ARTECH projekt végére a tervek szerint a főépület rehabilitációja 50%-ig emelkedik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS