2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ízlésvita a pénz árnyékában? A Mága Zoltán-jelenség kontextusa

Horváth-Kovács Szilárd Horváth-Kovács Szilárd 2019. december 17. 17:53, utolsó frissítés: 17:53

Mága Zoltán zenész az utóbbi két évben 25 alkalommal lépett fel a romániai magyar közönség előtt, de tevékenységét sokan bírálják.


Az utóbbi időkben a magyar sajtóban ismét elindult egy vita, amely Mága Zoltán tevékenységét tematizálja. Mivel Mága a romániai magyar közösség előtt is többször fellépett – és ígéret hangzott el, hogy a jövőben is meglátogatja Erdélyt – érdemesnek tartottuk, hogy a romániai magyar közönség is bekapcsolódjon a vitába.

A most zajló vita nemcsak azért érdekes, mert a jelenlegi kiélezettsége egy határon túli, egész pontosan vajdasági állásfoglalással kezdődött, hanem mert Mága Zoltán romániai tevékenysége sem maradt meg feltétlenül csak a kulturális, vagy szórakoztatóipari közegben: ugyanis itteni fellépéseit az RMDSZ szervezte, aki számára a zenész kampányolt is az EP-választásokon. Másrészt viszont a koncertezéseivel adományokat gyűjtött, amelyet erdélyi alapítványoknak adott át, enyhítve ezzel több társadalmi problémát felvállaló szervezet anyagi gondjain.

Kicsoda Mága Zoltán?

Mága Zoltán kétségkívül egyike a legnépszerűbb magyar zenészeknek, akiről azonban élesen megoszlanak a vélemények: egyesek szerint világhírű művész, mások szerint celeb, showmen, hasonlóan Havasihoz, Claydermanho vagy André Rieu-höz.


1974-ben született egy szolnoki, szegény, roma családban. Szüleinek köszönhetően – akik muzsikusok voltak – már gyerekkorában megismerkedik a zenével, és 12 évesen a budapesti Rajkó Zenekarba kerül. Középiskolai tanulmányait a fővárosban végezte, a Talentum Tánc- és Zeneművészeti Szakiskolában, ahol hegedűt és népzenét tanult. Ez után Németországba megy vendéglátózni, majd az 1996-ban alapított Budapest Gipsy Band együttesével más országokban is fellép, 2000-től pedig a budapesti Moulin Rouge-ban dolgozik, előadóként és művészeti vezetőként. Ebben az időszakban, többek között Szinetár Miklós, a Magyar Állami Operaház főigazgatója segítségével kilép a mulatók, éttermek világából és pártfogásával 2002-ben a karácsonyi gálán tart előadást – derül ki a Magyar Narancs összefoglalójából.Ezt követően a „crossover” zenei produkciók műfajában működik, amely gyakorlatilag a komolyzenei produkciók popularizálását és popzenei- és népzenei művek szimfonikus zenekari előadását jelenti, illetve előszeretettel mutatott be népszerű filmzenei műveket, feldolgozásokat. Mága Zoltán ezzel a repertoárral tör be a piacra, 2008-ban elindítja a Budapest Újévi Koncertet (ami már a 11-ik kiadásnál tart), majd több nagyszabású projektet kezd futtatni, olyan címek alatt, mint a „Királyok hegedűse”, „100 Templomi Koncert”, „Salute to Vienna”, „Hegedűvarázs” stb.

A koncertezésekkel párhuzamosan vállalkozásba is kezd. 2013-ban bejegyzi a Primarius Production International Kft.-t, amely előadói-művészeti tevékenység folyatásával lép a piacra. A cégnek 4 évig ő a ügyvezető-tulajdonosa, később a cég neve változik, előbb Talentum Művészeti Kft.-re, majd Talentum Művészeti Nonprofit Kft.-re, és a cégvezető-tulajdonos Zsoldos Béla lesz, Mága újévi koncertjeinek művészeti vezetője – derül ki a 24.hu anyagából. A portál azt is megemlíti, hogy Mága Zoltán 2017-ben egy másik céget is bejegyez, a Primatus Kft.-t. A produkcióihoz tartozik még a Ymiso Hungary Kulturális Közhasznú Egyesület (sic!) amely a Mága előadásait kísérő zenekar, a Budapest Primatus Szimfonikus Zenekar fenntartója és üzemeltetője. A több kontinensre kiterjedő fellépéseket és a nemzetközi médiaközvetítéseket a Glatz Attila vezetése alatt álló, Attila Glatz Concert Productions céggel együttműködve bonyolítják le, amiről a Magyar Narancs írt a fentebb már említett cikkben.


Ízlésvita a pénz árnyékában

Mága koncertturnéjának erdélyi plakátja. Mága koncertturnéjának erdélyi plakátja.


Mága Zoltán zenei produkciói a kezdetektől fogva megosztották a szakma véleményét, amelynek egy része elismeri zenei kvalitásait (pl. Szinetár Miklós, Szenthelyi Miklós), mások viszont egyenesen a magyar zenei kultúra (nemzetközi) lejáratását látják benne. Ez utóbbiak közé tartozik Philipp György is, aki képzett zenészként írt kritikát a „Mága-jelenségről” a Prae művészeti portálon.

Ehhez hasonlóan a közvélemény is megosztott, hiszen egy fogyasztói réteget „elbűvöl” a csodálatos „hegedűvarázs”, az „örömmuzsika” amelyet a „Szeretet Hegedűse” nyújt, aki azt állítja magáról, hogy „zenei missziója, hogy a magyar nemzetet és a magyar kultúrát megszerettesse a világgal”. Másrészt sokakat felháborít a „szirupos-giccses látványbiznisz”, a „playback” és az „olcsó szórakoztatás”, aminek szerintük semmi köze nincs a magyar zenei értékekhez, sőt, azokat megsértve a közízlést roncsolja.

Mindez akár egy egészséges ízlésvita is lehetne, ha csak erről lenne szó. Viszont a sajtó beszámolója szerint Mága Zoltán ugyanakkor közel áll vezető politikai pártokhoz és meghatározó döntéshozókhoz, jelenleg a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez (korábban az MSZP-hez állt közel), akik a fent megnevezett Mágához kapcsolódó cégeket rengeteg állami támogatásban részesítik; Mága Zoltán pedig a zenei produkciók közben aktívan részt vesz a NER-t szolgáló politikai kampányokban is.

A rengeteg állami támogatás nem túlzó kifejezés, ugyanis a 444.hu és a napi.hu számításai alapján a 2018 előtti években több milliárd forint nagyságrendű közpénzt utaltak ki a nevéhez köthető cégeknek az előadó-művészeti társaságiadó-támogatáson (kulturális TAO-n) keresztül, ami mellett többször kapott közvetlen állami támogatást is. (Eközben 2018-ban a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indít Mága körül, mert felmerült a gyanú, hogy Facebook-lájkokat vásárolt, és így lett Magyarország egyik legnépszerűbb figurája, és így megtévesztő az a népszerűség, aminek örvend. Jelenleg egyébként több mint 1 millió 15 ezer lájkolója van az oldalának.)

Miután a magyar kormány 2019-ben felszámolta ezt a támogatási rendszert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közvetlenül 350 millió forint támogatást utalt ki a Mágához kapcsolódó egyik cégnek, a Talentum Művészeti Nonprofit Kft.-nak – számolt be a 24.hu.

Ezzel szemben Magyarország nemzetközileg elismert, legrangosabb komolyzenei zenekara, a Budapest Fesztiválzenekar csupán 200 millió forint támogatást kapott, írja a koncert.hu. Ennek pedig elég komoly következményei vannak, számtalan programjukat le kellett mondják.


Kritizálni a jótékonykodó szeretetet?

Forrás: rmdsz.roForrás: rmdsz.ro


A vitát jelentősen árnyalja még egy vonatkozás: Mága jótékonykodása. A fellépések jelentős hányada ugyanis jótékonysági koncertként van meghirdetve, és az adományjegyekből befolyó összeget Mága szétosztja különböző szociális és egészségügyi alapítványoknak. Az is gyakori, hogy konkrét személyeknek nyújt anyagi támogatást, akár a magánvagyonából, akár a produkciószervező vállalkozáson keresztül. Minderről természetesen folyamatosan beszámol a honlapján. Így a sajtóban egy olyan kép jelenik meg róla, mint a szegény, roma származású művész, aki szorgalmas munkával kitört a hátrányos helyzetéből, ám nem felejti el, hogy „honnan jött”, és régi fogadalmát sem: ha sikeres lesz, akkor kötelességének fogja tekinteni, hogy segítsen azokon, „akik megérdemlik és rászorulnak”.

A 2009-ben indított 100 Templomi Koncert a legnépszerűbb adománygyűjtő koncertsorozata, amit XVI. Benedek pápa is méltányolt, majd 2015-ben Pro Caritate díjat kap érte és ami miatt 2017-ben Ferenc pápa is fogadja a Szent Péter-téren tartott audienciáján. A karitatív tevékenységgel összefonódva fellép a határon túli magyarság körében is, „a magyar kultúrát és identitást erősítendő”. Ebből kifolyólag Mága Zoltán rajongói tábora folyamatosan növekedik, és mint a „Szeretet Hegedüse” kikezdhetetlennek, kritizálhatatlannak mutatkozik.

A vita

Forrás: Mága Zoltán hegedűművész, FacebookForrás: Mága Zoltán hegedűművész, Facebook


A mostani vitát – a 350 millió forint támogatás kiderülése mellett – éppen egy kisebbségi állásfoglalás tette színesebbé. A vajdasági Dombos Fest alapítói ezt írták: „A Dombos Fest szervezői mély megdöbbenéssel vették tudomásul a vajdasági magyarok identitásának befolyásolását Mága Zoltán koncertjeivel.” Szerintük Mága „vírus a magyarság kulturális térképén”, aki semmit sem tesz hozzá a kisebbségi magyar identitáshoz, ezért „nincs szükség a közeg megtévesztésére”. „A Dombos Fest 20 éve pont azért is küzd, hogy a vajdasági magyaroknak ne a lakodalmas rock legyen az identitásuk!” – foglalják össze küldetésüket, hozzátéve, hogy küzdeni fognak azért, hogy Mága soha ne térjen vissza a vajdaságba „megtéveszteni”. „És talán annak is ideje van, hogy az őt útra indítók is ezt észrevegyék...” – zárul az állásfoglalás, utalva arra, hogy Mága szereplése-szerepeltetése nem független a politikumtól.

A tiltakozás nagy visszhangot kapott a magyar online sajtóban, a valaszonline.hu közölt egy ankétot, amit több orgánum is szemlézett. Itt jó néhány szakembert megszólítottak, így kormányközeli konzervatívokat is, akik ugyancsak nemtetszésüket fejezték ki, illetve szerintük is aránytalanul nagy a 350 milliós támogatás.

A lap megkereste Demeter Szilárdot, Petőfi Irodalmi Múzeum erdélyi igazgatóját, aki viszont nem lát problémát a Mága Zoltán-jelenségben: véleménye szerint a szórakoztatóipar is a magyar kulturális identitás része, és ezek a viták ízlésviták, és mint ilyenek, eldönthetetlenek. „Mentek-e a Mága-koncertek miatt többen templomba, olyanok, akik egyébként nem járnak oda? Kapott-e a délvidéki magyar közösség olyan többletet ezáltal, amitől kicsit jobban érezte magát magyarként a szülőföldjén? Ha a válasz igen – és sejtésem szerint igen –, akkor részemről virágozzék minden virág” – nyilatkozta a valaszonline.hu-nak.

A vitára Mága Zoltán is reagált egy Facebook-bejegyzésben, amelyben azt írta, hogy „eddig állami támogatást személyesen sohasem kaptam és nem is kértem. Az újságcikkek által említett támogatást a koncertszervező iroda kapta, mely – más előadóművészek mellett – az én koncertjeimet is szervezi, azzal a céllal, hogy 100 kárpát-medencei településen 100 templomban 100 különálló rendezvény keretében jótékonysági koncertet adjon”.

Vélhetően a kirobbant vitától és a politikai fordulatoktól nem függetlenül Újbuda önkormányzata elkezdte a Mágával kötött „fura szerződésének” a felbontását, ami szerint évi 10 millió forintért 4 koncertet adott volna.Mága Erdélyben: két év alatt 25 koncert

Mága Zoltán produkciói régóta jelen vannak Erdélyben is, egyik első fellépése például 13 évvel ezelőtt volt Sepsiszentgyörgyön. Majd 2009-ben a 100 Templomi Koncert projektjének keretében már több Erdélyi városban előad. Minderről egy 2012-es sajtótájékoztatón beszélt, amit ugyancsak meghívottként tartott Sepsiszentgyörgyön a Szent György Napok keretében.

2014-ben egy másik produkciójával ismét Erdélyben koncertezik, a Hegedűvel a világ körül cíművel, ekkor az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács hívja meg és 8 helyszínen ad koncertet. Az EMNT akkori irodavezetője, Kirsch Attila a Székelyhon megkeresésére elmondta, hogy a szervezetet a Kárpát-medencében Élő Magyarokért Kiemelten Közhasznú Alapítvány kérte fel a koncertsorozat megszervezésére, amelynek beharangozott célja a romániai magyar iskolák megsegítése, és az erdélyi magyar kultúra és identitás erősítése. Kirsch arról is beszámol, hogy jegyeket árusítanak és az ebből származó jövedelemről majd az Alapítvány dönt.

2018-ban már az RMDSZ Nőszervezete szervezi meg ismét nyolc városban a Mága-fellépéseket, és ismét a régi, azaz a 2009-es 100 Templomi Koncert produkcióval érkezik. A Nőszervezet elnöke, Bíró Rozália nyilatkozata szerint ekkor Mága Zoltán ajánlotta fel a „partnerséget”, ők pedig vállalták a „társtámogatást”: Eközben Mága Zoltán mindenkit arra biztat, hogy írja alá a Minority SafePack kezdeményezést, „az egységes magyar nemzetért, gyermekeink jövőjéért”. A koncertturné eredménye: „közel 15 000 ember adományából gyűlt össze az a közel 170 000 lejes támogatás”, amelyet jótékonykodásként szétosztottak.

2019 márciusában a Nőszervezet ismét meghívta Mágát, ugyancsak a 100 Templomi Koncert produkcióval, de „csak” 6 városba, ennek kapcsán Bíró Rozália ugyanazt nyilatkozta, mint azelőtt egy évvel – legalábbis az RMDSZ közleménye szerint. Az eseményeken közel 5 ezer ember vett részt és 102 ezer lejnyi adomány gyűlt össze.

Az év májusában Mága Zoltán mindenkit arra kér, hogy az EP-választásokon támogassa az RMDSZ-t, „hiszen ez a választás nemzeti ügy, Kárpát-medence magyarságának közös ügye. Támogassák az RMDSZ-t, legyen erős képviseletük Európában is” – hangzik el a Szövetség kampányvideójában.

Október-novemberben Mága ismét 100 Templomi Koncert turnét tart Erdélyben. Mága honlapján az is helyt kapott, hogy „Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt támogatásával megvalósuló missziósorozat fővédnökségét Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vállalta, az erdélyi és székelyföldi koncertek feletti védnökséget pedig Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke látta el és az RMDSZ Nőtagozata (sic!) segített a koncertek megszervezésében.” A turné koncertjein közel 10 ezer ember vett részt és közel 150 ezer lej gyűlt össze.

Mága Zoltán köszönti a Biró Rozáliát a szatmárnémeti koncerten, 2019 március 16-án. Fotó: Daróczy Zita, Szatmár Megyei Nőszervezet / Facebook.Mága Zoltán köszönti a Biró Rozáliát a szatmárnémeti koncerten, 2019 március 16-án. Fotó: Daróczy Zita, Szatmár Megyei Nőszervezet / Facebook.


A Nőszervezet álláspontja

Megkerestük a Nőszervezet elnökét, Biró Rozáliát, azzal a kéréssel, hogy néhány kérdés mentén (hogyan zajlott a szervezés, miért döntöttek Mága meghívása mellett, illetve mit képviselnek a koncertek a romániai magyar közösségben) foglalja össze a szervezet álláspontját.

„Az RMDSZ Nőszervezete kiemelten fontosnak tartja a szociális ügyekkel foglalkozó helyi egyesületek és a nehéz életkörülmények között élők és rászorulók támogatását, éppen ezért gondoltuk azt, hogy Mága Zoltán 100 templomi jótékonysági koncertsorozata kiváló alkalom lehet arra, hogy összefogást tanúsítva segítsünk azoknak az alapítványoknak, egyesületeknek, akiknek célja a rászorulók támogatása. A koncert ötlete egy beszélgetésen merült fel először, ezt követte az RMDSZ Nőszervezetének meghívása, tudva azt, hogy a hegedűművész épp jótékonysági koncerteket tart a Kárpát-medencében.

A hegedűművész és zenekara 2018-ban és 2019-ben összesen 25 helyszínen koncertezett, az előadására több mint 25 ezer ember volt kíváncsi és 370 ezer lejt gyűlt össze a hátrányos helyzetben levők támogatására. A befolyt összegből magyar civil szervezeteket, szociális szolgáltatásokat végző szervezeteket, rászoruló, egészségügyi problémákkal küszködő családokat segítettünk, egyházi szervezeteket, illetve kórházak felszereltségét támogattuk. Minden helyszínen a közösségünk számára fontos ügy került támogatásra a beérkezett adományokból. A Nők elleni erőszak áldozatainak megsegítésére is odafigyeltünk, a segélyközpontok támogatására, valamint a kórházak felszerelésére.

Mága Zoltán példásan kiállt a felsorolt nemes ügyek mellett, és ezreket buzdított jótékonykodásra.

A 100 templomi jótékonysági koncertsorozat során begyűlt adományok megmutatták azt, hogy össze tudunk fogni egy nemes cél érdekében. A bajbajutottak támogatása, az adományozás egyénileg és közösség szintjén is megerősít, hiszen összefogásról tesz tanúbizonyságot. A Mága Zoltán produkcióit övező érdeklődés is megmutatta, hogy erős közösség vagyunk, mert csak egy erős közösség tud és akar segíteni a bajban levő embertársain!

A központi Nőszervezet egy koordinátort nevezett ki, aki végigkísérte a művészt a turnén és aki a szervezéssel foglalkozott. A koncertek lebonyolítását minden esetben a helyi Nőszervezet vállalta magára, ők keresték meg azt a szervezetet vagy rászoruló személyt, akiknek a koncert bevételét adományozta a művész. Mága Zoltán nem kért tiszteletdíjat, a koncertek teljes bevételét a támogatott civilszervezetnek vagy rászoruló személyeknek adományozta. Köszönjük ezt neki.”

Nyitókép: MTI

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS