2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdélyben toborozzák a fogyatékkal élők zenekarát, de nemzetközi turnékra készülnének vele

k. á. 2019. december 30. 17:03, utolsó frissítés: 2020. január 06. 13:56

A United by Music alapítvány versenyen választja ki a legjobbakat, akiknek menedzsmentet biztosítanak.


Második alkalommal szervezi meg a sepsiszentgyörgyi United by Music Alapítvány azt a zenei tehetségkutató versenyt, amelynek az a célja, hogy felkutassanak és támogassanak fogyatékkal élő, zenében tehetséges fiatalokat, akik aztán egy együttesben fogják megállni a helyüket.

A versenyt már októberben meghirdettek, és január végéig lehet jelentkezni, mindeközben dolgoznak helyszínek és a zsűri megszervezésén. “A lehető legrugalmasabban kezeljük a helyszínválasztást: oda megyünk meghallgatást szervezni, ahol több a jelentkező. Jelenleg úgy néz ki, hogy Kolozsváron lesz egy nagyobb meghallgatás, illetve Brassóban, Sepsiszentgyörgyön és Marosvásárhelyen is. A meghallgatás után a továbbjutóknak lesz három hetük felkészülni a márciusi sepsiszentgyörgyi döntő előtt”- nyilatkozta Orosz Anna projektmenedzser a Transindex megkeresésére

Elmondása szerint a projekten ketten-hárman dolgoznak állandó jelleggel, de nagyon nagy önkéntes csapatot szoktak megmozgatni. Azt is megtudtuk tőle, hogy a versenynek nincs nemzetiségi megkötése, az alapítvány bármilyen anyanyelvű gyerekeket szívesen lát. A tavaly felkarolt fiatalok körében például fele-fele arányban voltak a magyar és román nemzetiségűek.

“Kezdetben voltak nyelvi akadályok, a román gyerekek nem tudtak magyarul, a magyarok se nagyon románul, de a tavalyi csapattal ez a gond már megoldódott, értik egymást a gyerekek, mindenki kommunikál, kézzel-lábbal, ahogy tud” - magyarázta ennek kapcsán.


A tavalyi döntősökből idénre egy zenekar verbuválódott, és bár még nem volt fellépésük, Orosz elmondása szerint havonta összegyűlnek Sepsiszentgyörgyön gyakorolni, és ilyenkor általában egy teljes hétvégét töltenek együtt.

“A győzteseknek próbálunk minél többet nyújtani. A tavalyi legjobbakat rögtön elvittük Hollandiába, ott a holland partnernek van egy egyhetes fesztiválja, felléptek, és ott voltunk egész héten, utána hazajöttünk és megalakítottunk egy zenekart. Mentorokat, tanárokat kerestünk nekik, most havi rendszerességgel együtt van ez a 10-12 ember, dolgoznak, most állítják össze a repertoárt, amivel hamarosan - azt reméljük -, elkezdhetnek koncertezni” - mondja Orosz.

A versenyre úgy lehet jelentkezni, hogy valaki vagy énekel, vagy hangszeren játszik. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a későbbiekben a zenekarban is így marad. Orosz szerint vannak érdekes példák, hogy valaki énekesből lett dobos, vagy akár valamelyik zenészben találtak egy jó énekhangot a zenekarnak.

A terv az, hogy a zenekar professzionálissá és önműködővé váljon,

de ennek ellenére a menedzsmentet akár tíz-húsz év múlva is biztosítanák a számukra. A zenekartagok szempontjából ugyan mindenképp Erdélyben gondolkodnak, de a fellépések szempontjából másként terveznek. Szeretnének majd az ország határain kívül is zenélni, Orosz álma, hogy legyen tengerentúli fellépésük is, éppen ezért is dolgoznak angol nyelvű repertoáron is.

Jelenleg a havi próbára Sepsiszentgyörgyre kell utazni, a tagok több városból jönnek, van aki kétszáz kilométert is kénytelen megtenni azért, hogy gyakorolhasson. Sepsiszentgyörgyön a Diakónia biztosítja a helyszínt, nagyon sokat segítenek a szállításban is. Az alapítvány ezzel egyidőben próbál minél több támogatót is bevonni. Jelenleg tizenegy tagja van a zenekarnak, Kovászna, Hargita és Maros megyéből, illetve Medgyesről és Focşaniból is bekerült valaki.Az United for Music szervezetet és mozgalmat Hollandiában hozták létre, Joris van Wijngaarden, a holland Carante Group akkori igazgatója 2005-ben egy partit szervezett az alkalmazottak számára, amelyet Southwest Fesztiválnak neveztek el. Mivel lelkes támogatója volt az élő zenének, több zenészt is meghívott, hogy szórakoztassák a jelenlevőket. Ott volt Candye Kane, amerikai blues énekesnő is, aki Lady Angel és J.A. Grace művésznéven ismert, fogyatékkal élő énekeseket is a színpadra szólított, hogy vele együtt énekeljenek. Ez a pillanat pedig kölcsönös inspirációt jelentett és maradandó élményt nyújtott, mindenki úgy érezte, hogy akkor a zenén keresztül sikerült eltörölni a határokat a fogyatékkal élők és az egészséges emberek között.

Sepsiszentgyörgyön 2018-ban jött létre az alapítvány a Diakónia égisze alatt, az ötletgazda és a létrehozó Makkai Péter református lelkész volt, a tiszteletbeli elnökségre pedig Luiza Zant, helyi születésű énekesnőt, az ország egyik legismertebb jazz előadóját kérték fel.

A Diakónia Keresztény Alapítvány mindig is kiemelten figyelt a fogyatékkal élőkre és felkarolta azokat, akik művészi tehetséggel rendelkeztek, ezért is hozták létre az Outsider Music Fest zenei fesztivált fogyatékkal élők számára. Tulajdonképpen ez a rendezvénysorozat folytatódik tovább immár a United by Music Románia Alapítvány égisze alatt, amely legfontosabb stratégiai partnerének tekinti a Diakónia alapítványt és az Írisz Házat.

Az Outsider Music Fest fesztivált legutóbb 2019 áprilisában szervezték meg, „A zene egyesít” mottóval, ahol tizenegy zenekar száznegyven fellépője vett részt. Ez eddig is Erdély egyetlen olyan zenei eseménye volt, amelyet kizárólag fogyatékkal élők számára rendeznek meg.

A versenyre jelentkezni az alapítvány honlapján lehet.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS