2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kolozsvárról indul világkörüli útjára a Hungarikum Kavalkád

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2020. március 05. 15:35, utolsó frissítés: 19:13

Maneszes Márton kolozsvári magánénekes álma megvalósulni látszik a Hungarikum Kavalkád világkörüli turné megszervezésében, amelynek erdélyi és egyben első állomására szeptember 4-én kerül sor Kolozsváron.


Maneszes Márton két éve kereste fel Beke Farkas Nándort, a 100 Tagú Cigányzenekar menedzserét a Hungarikum Kavalkád ötletével, aminek eredményeként ősszel első alkalommal állítják színpadra a három különböző műfaj képviselőjét a 100 Tagú Cigányzenekart, a Magyar Nótát és a Magyar Operettet, utóbbiakat Maneszes Márton magénénekes, Vigh Ibolya, a Kolozsvári Magyar Opera énekese és Buta Árpád marosvásárheyi előadóművész képviseletében – tudtuk meg a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A főszervező elmondta, az erdélyi, magyarországi és külföldi turné során igyekeznek elvinni az előadást a lehető legtöbb magyarok lakta településre, és mint a főszervező elmondta, Kolozsvárt Manaszes Márton személyes kötődése miatt is választották első helyszínnek. Azt is megtudhattuk, hogy rövid időn belül bejelentik majd a világkörüli turné következő állomását is, azonban egyelőre még zajlanak az erről szóló tárgyalások, noha Beke azért hozzátette, a turné következő állomása nagy valószínűséggel Magyarország lesz.

Fotók: Tőkés HunorFotók: Tőkés Hunor


Beke Farkas Nándor a sajtótájékoztatón emlékeztetett a zenekar eddigi sikereire, amelyek során bejárták a világot, felléptek már mindenhol a vidéki termektől a világ legnagyobb színpadaiig, és a zenekar világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata révén bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, így 2014. március 18-tól jogosult a hungarikum kitüntető cím használatára, ami nagy elismerés számukra, de ugyanakkor nagy felelősséggel is jár.

Buta Árpád magánelőadó a Transindex kérdésére válaszolva elmondta, érdekességekre és újításokra lehet majd számítani az énekesek előadásmódjának tekintetében. „A Magyar Nóta és a Magyar Operett általában arról szól, hogy bejönnek az énekesek, eléneklik a dalaikat, megtapsolják őket és kimennek. Mi ezen is újítani szeretnénk. A daloknak a mondanivalóját is úgy állítottuk össze, hogy hárman egyszerre is sokat fogunk énekelni, kérdezve, válaszolgatva, felosztva úgy a dalokat, hogy az érdekes és újdonság legyen, és a felállásból az is kiderülhet, hogy két fiú fog udvarolni egy lánynak”.Vigh Ibolya ehhez hozzátette, a koncepció szempontjából is csokorszerűen van összeállítva, a dalok és az énekesek is válaszolnak a másik szövegére, énekére. Újságírói kérdésre még elmondta, felcsendülnek Kálmán Imre, Ábrahám Pál, Szirmai Albert legszebb dalai, illetve a magyar nóta olyan gyöngyszemei, mint például az Álmodó Tiszapart, vagy az Adj uram Isten...

A főszervező felhívta a figyelmet, hogy a Hungarikum Kavalkád nemcsak a kultúráról, hanem a karitatív támogatásról is szól. A jegyek árának 5%-át a Légy 1 a 100 000-ből Mission Possible for Gizi projektnek adományozzák majd a MAZI Egyesületen keresztül. Ingber Enikő, a MAZI Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy közvetetten ő is érintett, mivel nővére, Fekete-Ingber Gizella leukémiás beteg, akinek bár itthon rövid időt jósoltak az orvosok, Izraelben megmenthető lenne az élete. Viszont a másfél évig tartó orvosi kezelések finanszírozását a Hungarikum Kavalkád megkönnyíteni szándékozik a család számára, illetve a MAZI Egyesületnek, amelyik hosszú távon a rákos betegségben küzdő személyek felkarolását szolgálná, és tudatosítani szeretné bennük, hogy nincsenek egyedül. A jegyek ára 75-249 lej között mozog, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményes ár is van.A sajtótájékoztatót követően a MAZI Egyesület elnöke, a Hungarikum Kavalkád főszervezője, a 100 Tagú Cigányzenekar erdélyi menedzsere és a szólóénekesek online hívást is kezdeményeztek, és arra kérték Fekete-Ingber Gizellát, hogy tartson ki, hiszen ha egy ekkora rendezvény megvalósulhat érte, az ő gyógyulása is lehetséges lesz.

Jegyeket már mától lehet kapni az aréna jegypénztárában és online a beágyazott linkre kattintva (országszerte a postahálózatok vagy a Vodafone, Germanos, Relay és Inmedio üzletekben). Az közepes árú jegyek 98 és 125 lejbe kerülnek, a legolcsóbb jegy 75 lej, a VIP jegy pedig 249 lejbe kerül. Bármelyik jegytípust vásárolják meg, 5% ebből a MAZI Egyesületet illeti. A nyugdíjasok és az egyetemisták pedig 10 lej kedvezményben részesülnek (kivétel a legolcsóbb jegykategória).

A Hungarikum Kavalkád főtámogatója a Csíki Sör. A támogatók között van a Roata Faget Kerékcsárda, a Bonaza Restaurant Pensiune, a Levendula Virágbolt és a Deep colors is.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS