2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

BIJ: Tíz mondat arról, ahogy megy tovább

Balázs Imre József 2020. június 30. 10:43, utolsó frissítés: 10:43

Demény Péter járvány alatt közzétett Facebook-bejegyzéseiből adtak ki kötetet: tízmondatos kritika az első erdélyi magyar karanténkönyvről.


Demény Péter: Korona-változatok. Paródiák. Könczey Elemér illusztrációival. Ábel Kiadó, Kolozsvár, 2020.

Szín: kontrasztos
Ennivaló: otthon sütött kenyér
Szókapcsolat: új típusú
Film: Magyar vándor
Zene: Jimmy Fallon, Sting & The Roots: Don't Stand So Close to Me
1. Maszk, korona, kijárási nyilatkozat, karantén, home office és zoom meeting: tárgyak és szavak, amelyek meghatározták sokunk hónapjait az utóbbi időszakban.

2. Vizuálisan pedig egy sokcsápos gömbforma, valahol a kráterszabdalta bolygófelszín, kis zöld ufó és sokkarú tengeri szörny kombinációjában.

3. Demény Péter Korona-változatok című könyve, Könczey Elemér rajzaival megtámogatva ezeknek az elemeknek az életünkbe való szervesüléséről szól: mint amikor a vírus vizuálja és a víruskorszak tárgyi kellékei, szavai megfertőznek korábbi szövegeket, korábbi képi világokat is, és paródiák, stílusjátékok formájában tesztelik is őket egyben.

4. A Korona-változatok voltaképpen optimista könyv, hiszen azt jelzi: szövegeink és képeink továbbra is, ezeknek az elemeknek a beépítésével is működőképesek.

5. Mert az élet akkor is továbbhalad, ha épp korábbi pályaívéről letérítve araszol: ez a letérítettség is maga az élet, még ha más dolgokkal telik is, mint korábban.

6. Demény Péter szövegei Facebook-bejegyzések formájában jutottak el az olvasókhoz a kijárási tilalom idején, és humorukkal, váratlan effektusaikkal emelkedtek ki a hírfolyamból.

7. Kedélyimmunitásfejlesztő írások ezek, amelyek ugyanakkor a helyzetek, hírfejlemények abszurditásaira is rendre reagálni tudtak – a délutáni himnuszjátszó rendeletektől a húsvéti fények vélt terapeutikus hatásáig.

Demény Péter az RMDSZ és a Communitas Alapítvány román-magyar együttélésről szóló drámapályázatának díjátadóján. (fotó: RMDSZ)Demény Péter az RMDSZ és a Communitas Alapítvány román-magyar együttélésről szóló drámapályázatának díjátadóján. (fotó: RMDSZ)


8. Valahol Raymond Queneau Exercices de style-kötete (Queneau maga is kap egy jelzésszerű fejezetet), Karinthy Így írtok ti-ja és Varró Dániel Boci, boci, tarka-átiratai környezetében járunk, Demény Péter abban Karinthyhoz és Varróhoz közelít, hogy ismert szerzők szövegeinek paródiáit nyújtja, abban viszont Queneau-hoz, hogy általánosabb-köznapibb szövegtípusokká is átírja a vírushelyzetet: nem csak Apollinaire, Ady és Shakespeare beszél itt a koronavírusról, hanem a népmese, a történelemnépszerűsítés és a férfiklub-panelek, sőt magyar közszereplők is.

9. A könyv sikerrel birkózik meg azzal, hogy nem könnyű eleve parodisztikus szövegeket (Esterházyt, Parti Nagyot, Jack Cole-t) parodizálni, remekel a zord pátoszú művek stílusimitációinál, megtalálja a gyermekirodalmi művek és a populáris regények immunizálatlan sarokpontját, talán csak a slágerátiratoknál válik kissé túlságosan is kiszámíthatóvá és alkalmivá.

10. Azáltal, hogy június első napjaiban már könyvformában is hozzáférhetővé vált a Korona-változatok, olyan, karantén mindennapokat leképező kordokumentum született meg, amelyik segíthet bennünket mentálisan lezárni a járvány első szakaszát, és még szórakoztat is közben.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS