2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kacagást hozó olvasmányokat kínál a Covidám Könyvcsomag, ami közösségi könyvkiadásban jelenik meg

G. L. 2020. július 09. 14:03, utolsó frissítés: 14:16

Három zseniális gyerekkönyv megjelenését lehet támogatni egy előrendeléssel.


Egy közösségi projektet indít a Koinónia Könyvkiadó. A céljuk, hogy a járvány miatt igencsak nagy próbatételt jelentő időszakában is könyvújdonságokat jelentethessenek meg. A projektben három gyakorlatilag már nyomdakész gyerekkönyvet ajánlanak elővételben megvásárlásra, amiből aztán finanszírozni tudják a könyvek megjelenését. A Covidám csomag három könyvet kínál: Markus Majalouma Apa-sorozatának utolsó, ötödik darabját, az Apa, vegyünk nyaralót! c. kötetet, André Ferenc Bújócskaverseny c. verses mesekötetét, illetve Kiss Ottó Legszebb költéseim c. gyerekkönyvét.

"Megkockáztatom, hogy az átlagosnál nyughatatlanabb a Koinónia Kiadó munkatársi csapata. Folyton valami újban törjük a fejünket, és szeretünk kísérletezgetni. Nagyon valószínű, hogy járványtól függetlenül is tettünk volna egy kísérletet a közösségi könyvkiadásra, ugyanakkor kétségtelen, hogy a járványhelyzet adta most ehhez a kezdőlökést. Egy rendkívül megpróbáló negyedévet tudunk magunk mögött, és sajnos nem látjuk még ennek az állapotnak a végét" - fogalmazott Szilágyi Szabolcs Dániel, a kiadó igazgatója megkeresésünkre.

A járvány több szempontból is súlyosan érintette a kiadókat, nem csak az általában jelentős bevételt jelentő tavaszi könnyvásárok elmaradása okozott hiány, hanem általában is könyv iránti kereslet visszaesése is, illetve a könyvkiadást támogató pályázatok késlekedése, bizonytalanná válása. A kérdésben korábban készített összefoglalónkat itt találjátok.

"Örülök, hogy minden nehézség ellenére nem kellett munkatársakat elbocsátanunk. Időközben megszülettek a könyvpályázati eredmények. Vannak kiadók, akik fellélegezhetnek, de mi nem tartozunk közéjük. A nyilvános eredményekből első ránézésre is látható, hogy idén sem kényeztettek el minket, így nem dőlhetünk hátra, új lehetőségeket kell találnunk. Az idei éves kiadói tervünk tizenhat új címből és hat utánnyomásból állt. Világos, hogy ezt az amúgy is merész tervet nem fogjuk tudni tartani, de igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy idén is minél gazdagabb könyvtermést mutathassunk be az olvasóinknak" - magyarázta az igazgató a nehézségeiket. A Communitas Alapítvány egyébként a kiadó három kiadványát támogatta, összesen 16500 lej értékben.


Ugyanakkor azt is megjegyezte az igazgató, hogy szeretnék a járványidőszak elmúltával is folytatni az ilyen közösségi könyvkiadását, amelyre korábban Erdélyben nem nagyon volt példa, kezdeményezés.

A projektben 300 darab Covidám közösségi könyvcsomagot szeretnének eladni előrendeléseben. Az érdeklődők két csomag közül választhatnak: az alapcsomagban, amelynek értéke 85 lej, a három könyv mellett 1 darab 20 százalékos vásárlási utalványt is adnak egy korlátlan összegű vásárlásra a konyvter.ro-n, míg a 140 lej értékű extracsomagban a három könyv mellett 2 darab 20 százalékos vásárlási utalványt korlátlan összegű vásárlásra, ingyenes házhoz szállítást, illetve egyéb meglepetéseket ígérnek. A csomagok részletes leírás itt tekinthető meg.

"Ha minden jól alakul, akkor szeretnénk a közösségi könyvkiadást gyakorlattá tenni. Ez olyan szempontból segítség nekünk, hogy ha eladunk 300 Covidám csomagot, abból tudjuk fedezni a nyomtatás költségeit, így megjelenhet a három könyv. A többi kiadást majd egyenlítjük a megjelenés utáni megszokott eladásokból. Semmiképpen sem arról szól ez a kezdeményezésünk, hogy hosszútávon több pénzt szerezzünk, hiszen az alapcsomagban 20%-os kedvezménnyel rendelhető mindhárom könyv, az extracsomagban pedig olyan kiegészítőket, szolgáltatásokat is kínálunk, amiknek van előállítási költsége. Szóval, hosszú távon anyagi szempontból ez kedvezőtlenebb ránk nézve, mint teljes áron eladni a példányokat, de van egy másik fontos szempont is: a közösségi élmény. Már most tapasztaljuk ennek a nagyszerűségét. André Ferenc Bújócskaversenye a Bolddal való társkiadásban valósul meg, és együttműködünk az előrendelések reklámozásában, teljesítésében is. A Kolozsvári Rádió munkatársai pedig azon fáradoznak, hogy hangoskönyv is készüljön ebből a műből. Bízok benne, hogy az olvasók is szeretnének részévé válni ennek a szépen induló történetnek. A koinónia közösséget jelent. Akár mi kezdeményeztük ezt először a magyar kiadók sorában, akár nem, illik hozzánk. Azon leszünk, hogy az előrendelőknek valóságosan és nem csak a nevében legyen ez egy közösségi élmény" - magyarázta Szilágyi Szabolcs Dániel.

A kiadó profilja lehetővé tette volna, hogyha nem csupán gyerekeknek szánt könyvekből állítanak össze csomagot, de az igazgató szerint úgy látták jobbnak, ha egy jól meghatározott korcsoportot céloznak meg.

"Az Apa, vegyünk nyaralót Markus Majaluoma Apa-sorozatának utolsó, befejező kötete az olvasók nem kis bánatára. A fergeteges humorú történetek és Jankó-Szép Yvette kiváló fordítása sokak tetszését nyerte el. Kiss Ottó kötete, a Legszebb költéseim az állatok világát hozza közelebb a gyerekekhez Bódi Kati vidám rajzainak a kíséretében. A Bújócskaversenyt meg egyenesen a koronavírus ihlette. Például kiderül belőle az, amit eddig nem tudtunk: hogyan keletkezett a vírus. De természetesen ennél jóval többről szól Bence és zoknibarátja, Szandi története. E három könyv által minden gyereknek - és miért ne a szüleiknek is? - azt az elmozdulást, hangsúlyeltolódást kívánjuk, amit a Covidám közösségi könyvkiadás nevében is hordoz: a járványhelyzet okozta kellemetlenségek háttérbe szorulását vidámságot, kacagást hozó olvasmányok társaságában" - tette még hozzá.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS