2021. január 21. csütörtökÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ha lesz 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, akkor nagyon megéri majd részt venni

G.L. 2020. július 15. 17:06, utolsó frissítés: 17:06

A szervezők nagyon úgy készülnek, hogy október első hétvégéjén legyen mit ünnepelni.


Ha a járványügyi helyzet engedi, akkor október 1-4. között tartják meg a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, amelynek idén kibővült a szervezőcsapata, ennek megfelelően pedig a kínálatuk is igen gazdag lesz. A szervezők részéről Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, H. Szabó Gyula, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke, Karácsonyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke, illetve Kinizsi Zoltán, az Iskola Alapítvány munkatársa tartott sajtótájékoztatót arról, hogyha megtartják az ünnepi könyvhetet, akkor mire számíthatunk. És igazán kár lenne, ha kimaradna.

A szervezők közlése szerint jelen lesz például a dalszövegíróként és forgatókönyvíróként is elismert Bereményi Géza, aki az idén megjelent Magyar Copperfield című kötetét hozza el. Itt lesz a friss AEGON művészeti díjas Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító, akinek idén tavasszal két könyve is kijött: Milyen nyelv a magyar? c. ismereterjesztő munkája, illetve A szakállas Neptun c. novelláskötete. Mindkettő jónak ígérkezik. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy Nyáry Krisztián is részt vesz a könyvhéten, akinek addigra már legújabb könyvét forgathatják az olvasók, az Általad nyert szép hazát - A Himnusz és a himnuszok kalandos élete című érdekfeszítő kultúrtörténeti csemegét. Emellett azt is ígérik, hogy itt lesz Garaczi László, Gárdos Péter, sőt Dániel András is, akit a gyerekes szülők az Egy kupac kufliról már biztosan jól ismernek, vagy az igazi bestseller-szerző Fábián Janka, akiről tudjuk, hogy előszeretettel olvassák az erdélyiek. És ez csak a bemelegítés volt.

H. Szabó Gyula, Hegedüs Csilla, Kinizsi Zoltán és Karácsonyi ZsoltH. Szabó Gyula, Hegedüs Csilla, Kinizsi Zoltán és Karácsonyi Zsolt


"Nyilván nem tudjuk, hogy milyen megszorítások jönnek a járvány miatt, mi azonban teljes lelkesedéssel szervezzük" - kezdte a sajtótájékoztatót Hegedüs Csilla, aki gyorsan azt is hozzátette, hogy milyen korábban már megszokott programokat húzott biztosan keresztül a járvány. Elmaradnak az olyan nagy események, amelyek sok embert vonzanának egy helyre, például egyáltalán nem lesznek koncertek. Helyette viszont szép számmal tartanak könyvbemutatót, beszélgetést, és talán a korábbi években megszokottnál több vendég fog ellátogatni Kolozsvárra. A helyszín a Bánffy-palota mellett a Bulgakov Kávéház, illetve a Vallásszabadság Háza lesz.

Az új szervezők között van az utóbbi időben könyvkiadással is foglalkozó Iskola Alapítvány, akinek részéről Kinizsi Zoltán pont a saját köteteikről nem beszélt, de helyette elmondta, hogy legfrissebben Závada Pál, illetve Láng Zsolt részvételéről sikerült megállapodni. Emellett megemlítette Markó Béla részvételét, aki Mészáros Sándorral, a Kalligramm könyvkiadó vezetőjével közösen érkezik Kolozsvárra. A Kolozsvári Szépíró Kör jóvoltából pedig Szkárosi Endre, Nemes Z. Márió, Géczi János vesz részt a könyvhéten.

Kinizsi beszámolt arról is, hogy az ifjúsági és gyerekirodalmi programokat a Petőfi Irodalmi Ügynökség által alapított Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrummal partnerségben szervezik meg, de a részletekről csak később tájékoztatnak. Emellett a Cser Kiadó jelenlétét emelte ki Kinizsi, amelynek több antológiáját is bemutatják. Ezek közül a Trianon 100. évfordulójára kiadott Nézzünk bizakodva a múltba! - alternatív Trianon című kötet lehet a legnagyobb érdeklődésre számot tartó, de bemutatják a Katonakönyv c. antológiát, illetve az És boldogan éltek? valamint az Ők is boldogan éltek? című felnőttmesés gyűjteményeket is. Egyébként a könyvkiadók számára augusztus 5-ig meghosszabbították a jelentkezési határidőt.

Ha koncertek nem is lesznek, a kísérő programok mégsem fognak teljesen elmaradni. Kinizsi Kövi Pál híres Erdélyi lakoma című szakácskönyvének az újragondolásában kulcsszerepet játszó Cserna Szabó Andrást említette, aki Nyáry Krisztiánnal közösen fog irodalmi-gasztronómiai délutánt szervezni. Ha már gasztronómia, akkor elmondta az is, hogy Borbás Marcsi is meg fogja látogatni a rendezvényt."Általában 5-6 könyv kapcsán szerveztünk eseményeket a korábbi években, de most, ha már társszervezők vagyunk minimum megduplázzuk ezt a számot" - kezdte bemutatóját Karácsonyi Zsolt, az E-MIL elnöke, aki Szilágyi István rég várt Messze túl a láthatáron című regényének a bemutatóját emelte ki, mint a rendezvény egyik csúcspontját."Azt gondolom, hogy az erdélyi irodalomnak, de az összmagyar irodalomnak is egy nagyon fontos és rég várt eseménye ez" - mondta. Kritikusok fogják bemutatni, értékelni a kötetet. Emellett Szálinger Balázs, Király Zoltán és Serestély Zalán verseskötetének a bemutatóját említette, és beszélt az Erdélyi Híradó gondozásában, André Ferenc és Horváth Benji szerkesztésében megjelenő Színtelen föld című kötetről is, amelyben 26 erdélyi lírikus mutatkozik majd be.

H. Szabó Gyula azokat a programokat emelte ki, amelyek reményei szerint kolozsváribbá teszik a rendezvényt. Két ilyen sajátos programot emelt ki, mindkettőnek hagyománya van már az ünnepi könyvhéten. Az egyik ilyen az erdélyi magyar irodalomhoz köthető évfordulóról emlékezik meg. Így volt korábban már szó Makkai Sándorról, Tamási Áronról, illetve tavaly a holokauszt áldozatául esett négy kolozsvári szerezőről.

"Idén egy kevésbé ismert, és talán méltatlanul elfeledett íróra, szerkesztőre fogunk emlékezni. Gyallay Domokosról lesz szó, akinek kettős évfordulója van, hiszen 1880-ban született, és 1970-ben halt meg" - mondta a H. Szabó, aki szerint nem csak a legismertebb regénye, a Vaskenyéren miatt érdemes beszélni a szerzőről, hanem A magyar nép szerkesztése, illetve a Minerva kapcsán kifejtett munkája miatt is.

A másik sajátos és megszokott kolozsvári programpont egy fordítói kollokvium, ahol egy elméleti előadás meghallgatása mellett a fordítók is megoszthatják műhelygondjaikat. Külön megemlékezést szerveznek Gelu Păteanu, vagy ahogyan sokan ismerik Gyalu munkásságáról is.

Szóval, ha a járványhelyzet engedi, október 1-4. között mozgalmas, hosszú hétvégének nézünk elébe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS