2020. október 21. szerdaOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Helyibb lesz a TIFF, de így is megéri majd éjfél után fennmaradni

G. L. 2020. július 30. 11:38, utolsó frissítés: 11:38

A teljesen szabadtéri eseménnyé átváltozó fesztivál esetében csak a jó idő kérdéses, a jó filmek már nem.


Egyáltalán már az meglepő, hogy a sok lemondott fesztivál között egyet, még ha nem is zeneit, de tényleg megszerveznek. A Kolozsvári Magyar Napok vagy a Vásárhelyi Forgatag egyelőre még odébb van, és kevésbé kézzelfogható a szervezésük, de a TIFF-nek már javában építik a főtéri helyszíneit. Ugyanakkor az is biztos, hogy az előbb említett fesztiválokhoz hasonlóan a 19. TIFF is valami egészen más lesz, mint amit megszokhattunk.


A korábbi években megszokottnál sokkal hazaibb TIFF-fel készülnek a szervezők,

elég csak egy pillantást vetni a fesztivál zsűrijére, amelyben Székely Csaba drámaíró (a Terápiának volt a forgatókönyvírója) és Hatházi András színész (például a Valán, Morgen vagy Orizont című filmekben játszott) révén két erdélyi magyar is lesz. Rajtuk kívül Ada Solomon producer (például a Pozitia copilului, illetve az Aferim! köthető a nevéhez), Adina Pintilie rendező (az Arany Medve díjas Touch Me Not is az ő munkája), illetve Philip Ó Ceallaigh (O vară foarte instabilă forgatókönyvírója) ír származású, de Bukarestben élő író lesz tagja a nagydíjról döntő testületnek.

Sőt, idén kivételesen a FIPRESCI díját távolsági zsűrizés nyomán adják át, a Román Film Napjai szekcióban (és nem egy tematikus szekcióból, mint a korábbi években megszokhattuk) versenyző filmek közül választ a francia Jean-Max Mejean, a macedón Marina Kostova és a német Jennifer Zylka.És az életműdíjasok névsora is hosszabb és nemzetközibb szokott lenni a fesztivál kezdése előtt két nappal. Egyelőre azt tudni, hogy Maria Ploae színésznő lesz az idei életműdíjas, aki több mint négy évtizedes karrierje alatt közel negyven nagyjátékfilmben szerepelt. A tiszteletére augusztus 7-én a jelenlétében fogják levetíteni legutóbbi, 2019-es Cardinalul című filmjét, amelyben a Nagy Egyesülés kiáltványát felolvasó Iuliu Hossu történetét dolgozták fel. Ilyenkor általában egy nemzetközi sztárt is szoktak díjazni, erről még semmi bejelentés, és valószínűleg nem is lesz már.

A vendégek és fellépők névsora is - érthető módon - főleg hazai hírességekre szorítkozik, így letehetünk arról, hogy a vetítések után Q&A-k lesznek (és a program ismeretében ezt nem is nagyon bánjuk). A szervezők bejelentése szerint biztosan itt lesz Kolozsváron Marc Collin, a Bonchidán vetített Le choc du futur rendezője, Chiara Malta, aki a román koprodukcióban készülő Simple Women rendezője, ezen kívül a lengyel Bartosz Kruhlik (Supernova), illetve a spanyol Vito Sanz (La virgen de agosto).

Ezen kívül nagyon sok romániai meghívottat várnak, Cristi Puiu, Anca Puiu, Alexander Nanau, Vlad Ivanov, Teodor Corban, Alexandru Papadopol, Dorian Boguță, Ioana Flora, Emilian Oprea, Marius Manole, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Mihai Călin, Marina Voica és Ștefan Iancu részvételét emeli ki a szervezők közleménye. És itt lesz a Gopón frissen díjazott Téglás István is, akivel nemrégiben készítettünk interjút.

Sőt, szinte teljesen letehetünk a nappali vetítésekről, ami tekintve, hogy csak szabadtéri helyszínek lesznek, nem is olyan meglepő. Általában 21:30-tól kezdődik az első film vetítése egy adott helyszínen, majd éjfél körüli kezdéssel műsorra tűznek még egyet. Valószínűleg érdemes lesz jó alaposan megfontolni, hogy mit akarunk megnézni. A mindentől távol eső Hójában még egy éjszakai vetítést is tartanak, természetesen a helynek és az időpontnak megfelelő tematikájú filmekkel.

Helyette viszont egy egészen új Kolozsvárral ismerkedhetnek meg a résztvevők, vagyis főleg a román nézők, akiknek az Apáczai vagy Báthory líceum egészen ismeretlenül csengő helyek lehettek eddig. A már megszokott öt szabadtéri helyszínen kívül (Főtér, ahol a díjátadó gála is lesz, a bonchidai Bánffy-kastély és a magyarfenesi Arkhai Szoborpark, amelyek idén hangsúlyosabbak lesznek, mint az elmúlt években, illetve a Bánffy-palota és Iulius Park) és a már említetteken kívül az új helyszínek között szerepel a George Coșbuc Főgimnázium, az Unitárius Püspökség udvara (ami egyben a János Zsigmond Unitárius Kollégium udvara is, és a Brassai utca felől lehet majd megközelíteni), a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem udvarai, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem főépületének udvara (belépés a Király utcából), illetve a Transilvania telep. A szervezők már készítettek is egy új térképet a helyszínekkel.A helyszíneken természetesen be kell tartani a járványügyi előírásokat, a szervezők is kifejezetten fognak erre ügyelni. Minden helyszínen különválasztják az érkező és az épp távozó nézőket. Belépéskor nemcsak a jegyeket szkennelik ezután, hanem érintésmentes lázmérővel testhőmérsékletet mérnek, és nem engedik be azokat, akinek 37,3 foknál magasabb a testhőmérséklete.

Ezen kívül légúti panaszoktól szenvedők – akik köhögnek, tüsszögnek vagy taknyolnak – sem vehetnek részt a vetítéseken, illetve azok sem mehetnek be, akik megtagadják a testhőmérséklet megmérését. Kötelező lesz a vetítések alatt ugyanakkor maszkot használni, valamint tartani a másfél méteres minimális távolságot. A nézőteret is ennek megfelelően alakítják ki, legfeljebb két széket tesznek majd egymás mellé, s ezeket minden vetítés után fertőtleníteni fogják. Sőt, a jegyeket is ezzel összhangban árusítják. Két típusú jegy van, single, ami egy vetítésre érvényes egy embernek, és 20 lejbe kerül, illetve combo, ami egy vetítésre érvényes két embernek, és 35 lejbe kerül.

Jegyeket július 21-től lehet vásárolni online, illetve július 27-től offline. Az online vásárolni - amit egyébként a szervezők különösen ajánlanak a járványhelyzetre való tekintettel - a tiff.eventbook.ro oldalon vagy a fesztivál hivatalos applikációján keresztül lehet. Papír alapú jegyek vásárlására csak a főtéren van lehetőség, a héten csütörtökig 10-20 óra között, míg péntektől reggel 9 órától egészen éjfélig lesz lehetőség jegyet váltani.

A szervezők tájékoztatásukban arra is felhívják a figyelmet, hogy a már megvásárolt jegyeket nem lehet cserélni vagy törölni, és a jegyek értékét csak akkor térítik vissza, ha a várható rossz időjárási, a technikai vagy más vis maior körülmény miatt előre törlik a vetítést. A jegyek árát viszont nem térítik meg, ha a vetítés megkezdése után változik rosszra az idő. Lévén, hogy az egész szabadtéri rendezvény lesz, erre azért elég nagy az esély, érdemes tudni.Van viszont olyan is, ami nem változik. Megmaradtak a klasszikus szekciók (Szupernóva, Határok nélkül, vagy éppen Educatiff), és jó filmekből is bőven jut, még ha a vetítési idő korlátozottsága miatt idén valóban kevesebbet láthatunk.


Nem csak a reklámszpotjukban tetszelegnek a 100 évvel ezelőtt született Federico Fellini előtt,

és elevenítik meg Kolozsvár belvárosát Fellini-filmek helyszíneként, illetve idézik újra a plakátjaikon Az édes élet legemlékezetesebb pillanatát Monica Bârlădeanu színésznővel a Sétatér egyik szökőkútjának vízében, hanem emellett a hat remekművet felsorakoztató tematikus szekcióval is várják a mozi szerelmeseit. A Close-up Federico Fellini filmklasszikusai: A bikaborjak (I Vitelloni, 1953), Az édes élet (La Dolce Vita, 1960), a 8 és ½ (8½, 1963), a Júlia és a szellemek (Giulietta degli spiriti, 1965), az Amarcord (1973), illetve A hold hangjai (La voce della luna, 1990).

Az eredeti közleményükben még arról volt szó, hogy a Róma (1972), illetve az És a hajó megy (E la nave va, 1983) c. munkákat is vetítik majd, de ezek nem tűntek fel a programban. Emellett kiállítással is készülnek az olasz rendezőóriás tiszteletére, valamint egy tematikus szekció is lesz a jelen olasz filmművészetéről, érkeznek díjazott filmek a tavalyi velencei filmfesztiválról (Martin Eden, legjobb színésznek járó elismerés, Sole), illetve az idei berlini filmfesztiválról (Favolacce, legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medve) is.A magyar nap programját korábban már részletesen megírtuk, ezt most nem részletezzük, de romániai filmekből is bő lesz a választék. Sőt, a szervezők közlése szerint hazai premierekben gazdagabb lesz, mint valaha a fesztivál. Összesen 21 egész estés mozit és 16 rövidfilmet láthat a közönség, amelyből 15-nek most lesz a hazai, 7-nek pedig világpremierje.

A szekció nyilvánvaló húzófilmje Cristi Puiu rendezte Malmkrog, amely elnyerte a Berlinale Találkozások (Encounters) szekciójának rendezői díját. A film romániai premierje a TIFF-en lesz. Szintén Berlinből érkezik Radu Jude Tipografic majuscul című alkotása, amely a Román Televízió archív anyagainak felhasználásával készült, és egy kamasz történetét mutatja be a kommunizmus idején, akit rajtakapnak, hogy rendszerellenes üzeneteket firkál a falra. Szintén valós eseményeket dolgoz fel, Dan Chișu 5 minute című drámája, azt idézi fel, amikor a Román Paraszt Múzeumában tiltakozók egy csoportja megzavart egy LGBT-film vetítését.Nagyon erős lesz a dokumentumfilmes szekciója is a Román Filmnapoknak. Vetítik például Radu Ciorniciuc sokszorosan díjazott (Krakkói Filmfesztivál, Sundance Filmfesztivál, Müncheni Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) doksiját (Acasă), ami a bukaresti deltásban 20 évig harmóniában élő kilenc gyerek és szüleik történetét mutatja be, akiket nem kényszerítettek arra, hogy alkalmazkodjanak a nagyvárosi élethez. Lesz ugyanakkor dokumentumfilm a csernobili nukleáris katasztrófa után született nemzedékről is Totul nu va fi bine címmel Adrian Pârvu és Helena Maksyom rendezésében, illetve az illegális fakitermelés nemzetközi hálózatáról Lemn címmel, Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, illetve Ebba Sinzinger rendezésében. És legalább ilyen izgalmasnak tűnik a Profu' c. doksi, amely egy besztercei matematika tanár történetét dolgozza fel, aki a rendszerből kivonulva a saját lakásán ad különórákat, hogy felébressze a diákok tanulás iránti szeretetét. Szóval, tényleg izgalmas a dokumentumfilmes válogatás.

A fesztivált a La belle époque (Boldog idők) c. francia vígjáték nyitja a főtéren, de erre már feláras jegyek sincsenek. Normál áron a főtéri vetítéssel egy időben meg lehet nézni a filmet a Báthory-udvarán, illetve az állatorvosi egyetem udvarán is, és erre még jegyek is vannak. A film a már idősödő Victor párkapcsolati válságát dolgozza fel, akinek felesége még harsány és magabiztos, de ő már egyre inkább belesüpped a kétségbeesésbe és önsajnálatba, de kap egy soha vissza nem térő lehetőséget egyfajta időutazásra.A zárófilm pedig az Ezüst Medve-díjas Effacer l’historique (Előzmények törlése) c. francia vígjáték lesz, ami egy vidéki kisvárosban élő három jó barát történetét dolgozza fel, akik meg kell küzdjenek az új technológia és közösségi média jelentette kihívásokkal. A két időpont között a főtéren vetítik az idei Oscar-díjas Parazitákat, egy izgalmas Pinocchio-történet is lepereg Matteo Garrone rendezésében, ami egy kevésbé kilúgozott történetét ígér, mint a Disney 1940-es verziója, illetve a lengyelek Oscar-jelölt (nemzetközi film kategóriában), egyházkritikus filmjét, a Corpus Christi-t is vetítik, ami egy karizmatikus huszonéves történetét mondja el, aki pap szeretne lenni, de nem is olyan egyszerű az.

Nemcsak filmek szempontjából lesz szerényebb a 19. TIFF felhozatala, hanem filmes eseményekből is kevesebbet szerveznek. Ezek közül mindenképp Jean-François Zygel cine-koncertje emelkedik ki Bonchidán. Murnau 1926-os filmtörténeti klasszikusa, a Faust mellé fog improvizálni. Hangulatosnak ígérkezik a Surorile Osoianu fellépése Magyarfenesen a Lemn vetítése előtt, illetve a díjátadó ceremónia után a főtéren. Ugyanakkor megemlítjük, hogy fellép a Tokos zenekar az Arkhai Szoborparkban, a fesztivál zárónapján, illetve a klasszikus magyar napon, szerdán egy ingyenes Koszika & The Hotshots-koncert is lesz a Bánffy-palota udvarán.

A szervezők ugyanakkor azokra is gondoltak, akiknek nem felel meg az éjszakai mozizás, az idei filmekből egy válogatást elérhetővé tesznek a fesztivál online videostreaming platformján. A TIFF Unlimited oldalon július 31. és augusztus 16. között összesen 15 film lesz elérhető a Szupernóva, a Határok nélkül valamint a What’s Up, Doc? szekciókból, 4 euró plusz áfa (20 lejnek felel meg) jegyárral. A filmek úgynevezett pay-per-view rendszerben lesznek elérhetőek, tehát alkotásonként kell fizetni, és a film 48 óráig lesz elérhető a jegyet kifizető számára. Arról, hogy mely filmek lesznek elérhetőek, itt találtok egy összefoglalót. Egyébként a platform havi 5,95 eurós (az éves bérlet 65 euró) áron érhető el.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS