2020. szeptember 28. hétfőVencel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A pandémia miatt sokan műalkotásokra költenek vakációzás helyett

H.K.Sz. 2020. augusztus 12. 15:12, utolsó frissítés: 15:23

Az elmúlt hónapok alatt két aukciót is tartott a Quadro Galéria, az eredmények meglepőek.


Mint már beszámoltunk róla ,a járvány alatt számottevő növekedés volt észlelhető a romániai műkincskereskedelmi piacon. Megkerestük Székely Sebestyén Györgyöt, a kolozsvári székhelyű Quadro Galéria igazgatóját, hogy megtudjuk, követi-e az általános tendenciát az erdélyi műtárgykereskedelem is, illetve mivel magyarázható a fellendülés.

A galéria vezetője elmondta, hogy az elmúlt periódusban két képzőművészeti aukciót rendeztek, egy tavaszit, ami éppen a szükségállapot idejére esett, és egy nyárit, amelyet nemrég zártak.

A márciusi aukció előtt nagyon rossz eredményekre számítottunk, de még a normális elvárásokat is felülmúlta az eredmény, ami nagy meglepetés volt” – értékelte a helyzetet.

Elmondása szerint arra számítottak, hogy a megszokott elvárásokhoz képest csak 25 százalékos eladást tudnak elérni, viszont végül 120 százalékos eladásokat értek el. A Quadro az utóbbi időben nem szervezett nyári aukciót, viszont az idén az eredmények kiértékelése után, figyelembe véve, hogy a fizikai térben nagyon korlátozott tevékenységet folytathatnak, megszerveztek egy nyári aukciót is. Ehhez új honlapot üzemeltek be, frissítették a licitáció online formáit, és végül ezt is jó eredménnyel zárták.


A galéria kínálatának iránya nem változott, továbbra is az erdélyi művészet, pontosabban a két világháború közöttre és az ezt követő periódusra koncentrált, viszont mégis gazdagabb anyaggal tudtak jelentkezni. „Nagyon kevés ideig gyűjtöttük a műveket – nem találkoztunk személyesen az emberekkel –, ennek ellenére nagyon jó anyag gyűlt össze, a kor több jelentős művét sikerült megkapni, ami ugyancsak meglepetés volt” – mondta Székely.

Így szerzői rekordokat is sikerült elérniük: például Szolnay Sándornak egy 1937-es képe 7000 euróért kelt el, Benczédi Sándor terrakottáira pedig 1000 euró értékben licitáltak, és Kusztos Endre munkái is rekordot döntöttek – azaz igaznak bizonyul a hír, hogy a járvány idején a műalkotások, műkincsek értéke növekedett, mutatott rá a szakértő.

Szolnay Sándor, Benczédi Sándor, Kusztos Endre. Fotók: QuadroSzolnay Sándor, Benczédi Sándor, Kusztos Endre. Fotók: Quadro


A két aukció során észrevettek egy másik érdekes tendenciát is a Quadro Galériában: megjelent egy olyan vásárlói réteg, amely nem kereskedelmi megfontolásból vásárolja meg az alkotásokat, hanem mert tetszik neki az a bizonyos képzőművészeti munka. Ez a műélvező vásárló réteg az alacsonyabb árkategóriájú, 1000-500 euró közötti munkákat vásárolja.

Székely Sebestyén György elmondta, hogy véleménye szerint ilyesmi csak a régi rendszerben volt tapasztalható. „A kommunizmus ideje alatt nagyon jól vásárolták a műalkotásokat. Például Lövith Egon mesélte, hogy kiállítást rendezett akkoriban a főtéri galériában, és mindent eladott, de több művész is beszámolt erről a jelenségről. Ez számomra érthetetlen és elképzelhetetlen volt mostanáig, mert mióta a galériánkat megnyitottuk ilyet nem tapasztaltunk, sőt viszonylag kevés műalkotást tudtunk eladni. A jelenség mögött az állhat, hogy a régi rendszerben a pénzköltési lehetőségek nagyon limitáltak voltak, és így a művészet kiváltságos helyzetbe kerülhetett. Úgy vélem, most a pandémia korlátozásai miatt hasonló helyzet állt elő, és a művészet egy pillanatra visszakapta ezt a státuszát. Úgy értem, hogy egy festménynek, szobornak most nem kell konkurálnia más fogyasztási tárgyakkal, fesztiválokkal és vakációzásokkal” – osztotta meg véleményét az érdekes jelenségről a galéria vezetője. „Úgy is mondhatom, hogy most sokak vakációja festménnyé változott, amit feltesznek a falra” – ami örvendetes, mert így a műalkotások kikerültek a gazdaságilag megfontolt, befektetési tárgyként kezelt mechanizmusból.

Jándi Dávid festménye. Fotó: Quadro. Jándi Dávid festménye. Fotó: Quadro.


Az aukció során hazai múzeumok is vásároltak műalkotásokat: a galéria vezetője megemlítette a Maros Megyei Múzeumot, illetve a Sapientia Alapítványt, amely az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteménye számára vásárolt. Érdekességként elmondta, hogy a jeruzsálemi holokauszt emlékközpont, a Yad Vasem is vásárolt egy Jándi Dávid festményt.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

MultikultRSS